Petr Horák

Letošní sezóna je už za námi. Co o ní říci? Byla skvělá! Spousta sněhu a povedená 4x4 série na našich horách do záře reflektorů vypustila několik nových osob plných chuti a nasazení pro snowboarding. Dalším amantem v naší rubrice čerstvých naklepaných flákot tak není nikdo jiný než Petr Horák.

Ahoj Petře, když vezmu kluky, které jsme zatím v rubrice měli, ty patříš asi k těm nejméně známým tvářím. Dokázal by jsi se v pár větách vystihnout?

Jmenuji se Petr Horák, ale většina lidí mi říká Horis. Chodím do školy v Kladně, kde jsem se taky před 17ti lety narodil. Bydlím ale v asi 5 km vzdálené vesnici Valdek. Myslím si ,že jsem osoba, která si s ničím neláme hlavu a snaží si vše užit jak to jen jde.

Kladno je místo, kde to je na hory poměrně daleko snad každým směrem, nepletu se?

Máš pravdu. Je to takové centrum republiky, kde není vůbec nic. Taky začátky zde byli docela těžké. Ale na druhou stranu, všechny střediska mám přiměřeně daleko a dá se pohodlně dostat kamkoliv. 

Kde tedy ty těžké začátky probíhaly?

Úplné začátky probíhaly vlastně tady doma ve Valdeku, k samotnému ježdění mě přivedl můj nejlepší kamarád Vašek, který začal jezdit asi týden přede mnou a pořád mi říkal jak je to bomba, ať to zkusím taky. Vždy, když napadl třeba jen centimetr sněhu, vyrazili jsme na místní kopec, který má asi 15m.n.m a “shredovali” jsme ho co to dá. Těžké to bylo v tom, že nás nechápaví lidé vyháněli a my tak neměli kde jezdit. Ale my byli mazaní :-)

Jak by jsi ty sám vlastně definoval slovo začátky ježdění?

Slovo “začátky ježdění” beru asi po mojí první sezoně, kdy už jsem snad nejezdil jako úplná ryba. A byl to čas kdy jsem si začal uvědomovat , že ten snowboarding mě vlastně baví a chtěl bych to někam dotáhnout ..

Připadá mi, že jsi začal být více na očích až tento rok. Co to způsobilo?

Je to tak, před sezónou jsem si řekl, že bych letos chtěl jet celou sérii závodů a tak se porovnat s ostatními jezdci. Uvědomit si, jestli má vůbec smysl dál pokračovat na prkně nebo ne. Naštěstí mi sezóna docela vyšla, za což jsem opravdu rád.

V momentě kdyby nevyšla, tak by jsi se začal tedy věnovat něčemu jinému?

To asi ne, na prkně mě to baví a buď bych se mu věnoval pasivně nebo to zkusil ještě příští zimu. Na prkně nepřestanu jezdit nikdy !! :-)

Viděl jsem tě tento rok předvádět i věci jako FS 900, to není špatné na sedmnáctý rok kluka, co vlastně ani nebydlí na horách. Máš nějakou atletickou průpravu v kombinaci s přirozeným talentem, či jsi si to zkrátka vydřel několika polibky hrany dopadu?

Někdy od pěti let jsem začal hrát hokej a později i fotbal, těmto sportům se věnuji doteď, tak možná tohle mě připravilo na ježdění a věřím tomu, že to tak je. Každopádně hlava zaražená do dopadu už taky proběhla.

Tak to jsi už druhý, kdo má co do činění s hokejem v naší rubrice, zajímavé. Spoustu lidí by asi chtělo vědět jak na to, aby se rychle vyjezdili k trikům co děláš. Máš na to nějaký recept?

Recept neznám, ale v počítači mám fakt hodně videí od těch nejlepších produkcí s těmi nejlepšími jezdci, na který jsem se dokázal dívat třeba 15x denně. To mě asi nejvíce motivovalo k tomu se stále zlepšovat, a stále motivuje.

Patříš tedy k jedněm z těch, kterých se můžu zeptat na jakéhokoliv jezdce a ty ho máš přečteného, co dělal kde za trik v kterém videu?

Všechny přečtené nemám, ale myslím, že většinu ano.

Dobře, tak třeba na jaké překážce si Eddie Wall utrhl minulý rok vazy v koleně a rok díky tomu nejezdil?

Hehe, tak teď jsi mě dostal:)

Zpátky k tobě, říkal jsi že studuješ střední školu. V kterém jsi ročníku a jakou školu děláš? Vychází ti vstříc vzhledem k potřebě mít čas jezdit na hory? 

Studuji na Sportovním gymnáziu v Kladně a jsem v druhém ročníku. Ve škole se ještě tak moc ani neví, že když zrovna chybím, jsem na horách. Vždy si radši něco vymyslím, to by se asi nemělo říkat, že? Máme hodnou třídní a ta nám všem vychází maximálně vstříc. Myslím, že se to dá.

Má pro tebe výhodu chodit na školu sportovně zaměřenou, oproti běžnému gymnáziu například?

Určitě ano, protože když se domluvím s třídní, že budu chybět za účelem nějaké sportovní aktivity, tak by mi měla škola vždy vyjít vstříc a pustit mě. Myslím si ale, že nejvíce nám v tom pomáhá třídní, která s námi drží basu. Ovšem, kdyby jsme měli učitelku typu “disciplína”, tak už by to tak jednoduchý nebylo.

Co rodiče, cítíš v zádech jejich podporu?

Tu největší! Bez nich bych byl stále ještě v začátcích. Hlavně teď když vidí, jak moc mě to baví, tak mě podporuji ještě jednou tolik a já jsem jim za to moc vděčný.

Přišel si díky svým úspěchům letos i k podpoře od někoho jiného než rodičů?

Vehicle mě vzal do svého teamu, ale to bylo ještě před závody. Jednou si takhle jezdím na Mísečkách v parku a přišel ke mě Kuba Chochola, který mi nabídl to zkusit u Vehiclu, a že si to mám rozmyslet. Bez jakéhokoliv dlouhého rozmýšlení jsem to s radostí přijal a jsem opravdu moc vděčný, že mi dal šanci posunout ježdění dál.

Je skoro konec dubna, venku už na kraťasy. Co ty a prkno, už leží v kumbále?

To vůbec. Po závěrečné párty v Retru jsem teď byl na poslední ježdění ve Špindlu a pak s Jardou Bočkem v Ischglu na World Rookie Festu, kde se to docela povedlo. Na BŠSS jsem se ještě domlouval s Klárkou Suchanovou, že vyrazíme na Spring Clasic na Kaunertal na týden někdy v květnu. Po Kaunertalu zatím žádné plány nemám.

Co nějaké vážnější zranění, už proběhlo?

Akorát minulý rok na Silvestra jsem si zlomil klíční kost v Rokytnici Nad Jizerou. Zatím nic vážnějšího. Radši to bouchnu ale.

Jaké máš plány pro příští sezónu?

Jestli seženu dost peněz, tak bych chtěl jet v létě aspoň na měsíc do Saas Fee, vyjezdit se co to dá. V zimě bych se chtěl pohybovat do desáté pozice v 4x4ce. Zima je ještě daleko, tak o tom zatím moc nepřemýšlím.

Dobře, jsme rádi že jsi si na nás udělal čas. Chtěl by jsi těm, kteří tvůj rozhovor četli až dokonce něco vzkázat? 

Jsem rád, že jste mi dali prostor k zviditelnění a všem bych popřál hodně štěstí v dalším progresu a ať to všem jde jak po másle, díky čau.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!