Postav si svůj splitboard

Článek, který vám dnes přinášíme, osloví nejen mladého snowboardistu, který ještě neměl možnost setkat se se splitboardem, ale i pro snowboardového nadšence, který už výrobu takovéhoto prkna viděl několikrát. Ve společnosti Vítka Ludvíka dnes zavítáme do továrny LTB Snowboards v pražské Velké Chuchli, kde probíhala výroba Vítkova nového prkna. Těšte se především na obsáhlou fotogalerii, kterou vám Vítek během celého procesu nafotil.

Bylo jaro 1997 a já s kámošem projížděl Anchorage, hlavní město Aljašky, na cestě z Thompson Passu do Talkeetny a tam odsud podle plánu na náš snowboardovej sen - Mount. Mc Kinley. Zastavili jsme se náhodou ve snowboardovým obchodě Jaye Lisky, v tý době už legendy freeridingu a tam jsem ho poprvé uviděl. Pilkou rozříznutýho GenericseVoile kitem. Jay mi tehdy tvrdil, že split je nejlepší vynález pro snowboardisty, hned po helikoptéře. 

Tenkrát jsem mu nevěřil. A nevěřil jsem tomu ještě dalších deset let. Tak dlouho trvalo, než jsem si pořídil svýho prvního splita a odložil sněžnice do kouta, kde na ně dodnes sedá prach.

Teď, po tolika letech šlapání na splitboardu, už celkem dobře vím, co chci cejtit pod nohama při sjezdu příkrýho žlebu nebo široký pláně naložený prašanem. Naštěstí pro to nejlepší člověk nemusí nikam daleko. Vynikající a originální materiál se skvělým servisem tady máme přímo pod nosem, v továrně LTB Snowboards v pražský Chuchli.

Začátkem letošní sezóny jsem měl ke svý radosti možnost sledovat výrobu mýho novýho splitu, a to od začátku až do konce, jen ten strom v lese jsem neviděl růst. Pár snowboardových dílen jsem už měl to potěšení navštívit. V Mervin Manufacturing ve Washingtonu jsem byl sice jenom nakouknout, ale ve Frople Snowboards, v dnes již zaniklý královéhradecký firmě, jsem fotil reportáž a natáčel promo video. Neměl jsem teda důvod čekat na nějaký překvapení. 

Ale ten pocit, když po celým dni skládání do formy, patlání pryskyřice po skelné tkanině, lisování, ořezávání a obrušování, sloupnul Filip (LTB shaper pozn. FRedakce) z prkna ochrannou fólii, která chrání design snowboardu od kydanců a šrámů až do namontování kovových sponek držících splita pohromadě. Jako by se vylíhnul motýl, chvíle, kdy nenápadnou šedivou kuklu opouští krásnej pestrobarevnej hmyzák. Celej ten proces bych přál vidět každýmu, kdo má snowboarding rád aspoň tolik, jako já.

Historie značky LTB Snowboards sahá skoro až do začátku snowboardingu. V dílně na kraji Prahy se navrhujou a lepí prkna podle nejnovějších poznatků a trendů v různě velkých, ale spíš menších sériích už třicet let. Nejvíc je ale individuální přístup při výrobě desky. Vždyť, kdo by nechtěl mít originální desku, upečenou s maximálním možným ohledem na přírodu a sobě na míru? Lukáš Filip se vám o ni postarají.

Další fotografie najdete v této úžasné FOTOGALERII.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!