Tricktip na Freebordu - Jackson by Frýmen

Po prvním trick tipu na Freebordu, který jsme vám přinesli na podzim minulého roku, jsme pro vás ve spolupráci s Freebording.cz připravili další možnost přiučit se něco nového na tomto „letním snowboardu“. Dnes společně s Ondřejem „Frýmenem“ Svobodou zavzpomínáme na Michaela Jacksona, který nás před rokem opustil a zanechal po sobě nejen plno legendárních skladeb, ale i název tricku, který používají nejen snowboardisti, ale i vyznavači freebordu. Po trick tipu od Mika Straky, který nám ukázal jak se Jackson dělá na snowboardu se dnes podíváme, jak se tento trick dělá na freebordu…

Majkl už není mezi námi, ale jeho odkaz žije dál. A tím je krom jeho tanečních kreací i trick zvaný Michael Jackson. Těžko říct, jestli věděl o tom, že snowboardové a freebordové triky nesou jeho jméno, nebo zda vůbec na snb jezdil a o freebordu slyšel. To už se asi nedozvíme, ale můžete se zde aspoň dozvědět, jak se tenhle trick dělá. Na snowboardu se jezdí na boxu ve stylu fifty-​fifty grindu po hraně. Je možno i grabnout balls. Na freebordu se jezdí po krajních kolečkách, které simulují frontsidovou hranu snowboardu. Na freebordu je tenhle trick hodně funny a rozhodopádně nezavání úrazem jako Jackson na snowboardu. 

Trick spočívá v tom, že se přikrčíte, podlomíte kolena a nártama se v předklonu zapíráte o vázání. Dobrý je si to nejprve zkoušet na rovince v menší rychlosti a vychytávat stabilitu „na hraně“. Silent blocky se patřičně přizpůsoběj pressu, trucky taktéž a celý freebord má pak tendenci opisovat kružnici. Je tedy dobré tomu nevzdorovat a celým tělem být nasměrován do backsidu. Takže jako u všeho, stačí se podívat dozadu, a pak tam jdou i ramena a prkno, to se točí taky samo. Stačí jen držet rovnováhu na okraji koleček, což je teda při začátcích docela křeč a lejtka vám za to nepoděkujou, poněvadž je po pár minutách solidně pocejtíte. Nejdřív se vám budou zapalovat, pak tuhnout, a pak už končíte, páč se na nohou neudržíte. 

Až tenhle základ vychytáte, tak je dobrý najít si silnici mííírně nakloněnou, abyste při oblouku neztráceli rychlost a s ní rovnováhu. Fajne jsou také menší bangy a rádiusy ve skateparcích. Jednoduchým zakončením triku do switche je backsidový přeskok, nebo přetočení po prostředních kolečkách. 

Další variantou zakončení je frontsidový přeskok. V tomhle případě se v Jacksonu tak dlouho nesvezete, protože musíte jet s tělem v protirotaci, a to dlouho zvládnout nejde. Při postavení na hranu tedy prkno a nohy jedou na backside, přičemž tělo a ramena točíte na frontside. Pak už jen stačí kopnout nohy k tělu a je hotovo. Frontsidové zakončení je jednodušší dělat ze switche, poněvadž být tělem zkroucen do svého směru zdá se býti přirozenější. 

Dalším levelem je kombo z Jacksona do Jacksona a nebo Jackson ze slajdu neboli butteru na silnici. To ale asi až jindy. Občas si také dotáhněte trucky, protože u tohodle tricku se časem povolují, a pak vás akorát vyžvejknou, místo aby v náklonu podržely. Na větších, barevných kolečkách se stabilita drží také o dost lépe. 

Závěrem bych ještě zmínil to, že je škoda, že tento trick tip neuváděl Čonkstr, poněvadž ten by svému dance favoritovi složil větší poklonu. Já tenhle trick prostě jezdím proto, že mě na freebordu krom kudly z kopce baví nejvíc. Jo a mimo jiný, houpačka v úvodu je dobrá outdoor náhražka indoboardu. 

Pro ty, kdo moc nevědí, co to Freebord je, a že se na něm opravdu jezdí stejně jako na snowboardu, doporučujeme shlédnout předchozí díl Freebording trick tipu, který naleznete ZDE.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!