Report: Světový pohár ve slopestylu v Mammothu

Světový pohár pokračoval v americkém Mammothu a my se nyní podíváme, jak tady dopadlo klání ve slopestylu...

Závodní kalendář si první měsíc v roce nebral moc servítky. Světový pohár, Evropáky, X Games… Bylo toho zkrátka dost a jezdci se museli sakra otáčet. Poslední lednovou kapitolu pak napsal celkově již devátý závod FIS Světového poháru v této sezóně, který zamířil do kalifornského Mammothu. Program tady byl napresovanej jak miss XXXL ve svých apartních legínách. Kromě celkově třetí bitvy v sezóně ve slopestylu se taky přifařili rampaři a rampařky, které čekala předposlední možnost, jak získat body do celkového hodnocení a bitvy o křišťálové globy. Nás dneska ale bude primárně zajímat závod ve slopestylu. Naše reprezentace pro tentokrát zůstala doma. Přece jenom do Ameriky to zrovna coby kamenem dohodil není i kdybyste byl třeba Herkules…
Náročný program byl cítit ve  vzduchu, a tak riders list byl chudšího ražení. Na startu se sešla sebranka třiceti pěti chlapů a dvanáctka žen. V plný síle byly na rozdíl od předešlých závodů hlavně domácí barvy, kdy do v kvaldy naskočilo hned jedenáct Amíků. Ostatní repre měly většinou lehce prořídlé šiky, zima je náročná, Dew Tour za rohem, a tak to chce občas taky vypnout a dát si relax. Na dorazivší pak čekala celkem klasická trať, kde se tetelily tři platorfmy růžovoučkých jibů, na který navazovaly celkem tři kopny. Moc prostoru pro vymýšlení nějakých inovací tak úplně na kráme nebylo. Kvalifikace pak probíhala obvyklou formou. Dva heaty, z každýho top osmička do finále a šmitec. Nejlépe se vedlo domácí dvojce Alex Hall a Nick Goepper.

Deven Fagan (foto U.S. Ski & Snowboard Team)

Samotnej závod byl opět z pohledu rozhodčích dráždění hada bosou nohou. Tohle hodnotit je prostě těžší než se naučit kompletní rodokmen čínské dynastie Ming. Nor Ulrik Samnøy byl jasnej. Do svýho prvního sloepstylovýho finále v rámci Svěťáku bohužel nenaskočil. Alex Hall si ukousl moc velký sousto na railech. A železa podťaly nohy i Birkovi Ruudovi. Hodně slušnou jízdu zakončenou triplem měl naopak na svědomí Frantík Antoine Adelisse. Raily ale dal trochu nadivoko a líp jak šestej flek z toho nevymáčkl. Podobně dopadl i na posledním kickeru triplující Cody LaPlante. Nenápadnej Kanaďan Etienne Geoffroy Gagnon dokázal z druhý jízdy vykřesat více jak 85 bodů a vylepšil tak o jedno místečko svoje maximum z italského Sesier Almu. Tady uzavíral nejlepší pětku a určitě s ním musíme počítat na nejvyšší posty i příště.

Jasným adeptem na placku byl Fabian Bösch. Obě jízdy čistý jak trestní rejstřík Matky Terezy. Perfektní skoky, jen ta malá srážka za první rai, kde volil míň náročnej trik, se ukázala jako rozhodující. Dostal se totiž před něj další lehce nenápadnej cápek domácí Deven Fagan. Tomu jediný co vytknout je růžová šustka, kterou bych si nezval ani na pískování fasády. Ale to je vedlejší, to nechámé módní policii. Rozhodčí chtějí vidět originalitu a to přesně předvedl Colby Stevenson na railech, jenže ať se na mě nikdo nezlobí, druhej skok prostě čistě nedal. Rozhodčím to ale stačilo, aby bral stříbro. Ok... Králem dne byl ale zaslouženě korunován Andri Ragettli. Ten v druhým kole jako jedinej pokořil hranici 90 bodů a svojí bezchybnou jízdou si připsal na konto šestou výhru ve World Cupu.

Vítěz Andri Ragettli:

Colby Stevenson bere stříbro:

Bronzový Deven Fagan:

Hubená sestava tuctu koček, pak naskočila do dámský kvaldy. Pouze nejhorší kvartet litoval a neochutnal postup do bojů o mediale. Překvapivě se mezi ně vklínil a i domácí Caroline Claire, která nenašla přemožitelku v předchozím Seiser Almu. Hranice mezi úspěchem a průserem je zkrátka tenká. V sobotním finále pak laťku hodně vysoko nastavila už první jízdou Sarah Hoefflin. Ta vymetla raily technicky nejnáročnějšími triky, kickery taky vyčistila a ujala se vedení. Nejblíže k ní po prvním kole měla Britka Isabel Atkin. Meta 87 bodů se ale nakonec ukázala pro ostatní jako nedosažitelná. K domácí radosti aspoň na třetí flek vyskočila domácí Maggie Voisin, která po roce půstu prožila úspěšný návrat po zranění kolene. Nic z tím nezmohla ani vítězka kvaldy Magan Oldham, které neudržela nervy na uzdě a finále jí bohužel neklaplo.

Vítězní jízda Sarah Hoefflin:

Stříbro Isabel Atkin:

Třetí flek pro Maggie Voisin:

Nebojte ani o závod v rampě vás neochudíme, na ten se podíváme v následujících dnech. Ještě se sluší dodat, že po třech odjetých závodech ve slopestylu jsou v průběžném vedení celkového hodnocení Fabian Bösch ze Švýcarska se 175 a body a mezi nežným pohlavím pak jeho krajanka Sarah Hoefflin, která nastrádala už bodovou almužnu 192 pointů. Svě'ták pak pokračuje v půlce měsíce v kanadském Calgary

Výsledky finále slopestylu na Světovým poháru v Mammothu:   

Muži: 

1. Andri Ragettli (SUI)
2. Colby Stevenson (USA)
3. Deven Fagan (USA)
4. Fabian Bösch (SUI)
5. Eteinne Geoffroy Gagnon (CAN)
6. Antoine Adelisse (FRA)
7. Cody LaPlante (USA)
8. Nick Goepper (USA)
9. Oscar Wester (SWE)
10. Mark Hendrickson (CAN)
11. Evan McEachran (CAN)
12. Ferdinand Dahl (NOR)
13. Alex Hall (USA)
14. Kiernan Fagan (USA)
15. Birk Ruud (NOR)
16. Ulrik Samnøy (NOR)

Colby, Andri a Deven (foto U.S. Ski & Snowboard Team)

Ženy:

1. Sarah Hoefflin (SUI)
2. Isabel Atkin (GBR)
3. Maggie Voisin (USA)
4. Sandra Eie (NOR)
5. Marin Hamill (USA)
6. Katie Summerhayes (GBR)
7. Rell Harwood (USA)
8. Megan Oldham (CAN)

Kompletní výsledky: muži, ženy

Isabel, Sarah a Maggie (foto U.S. Ski & Snowboard Team)

Napsal

Maty Vránek
Další články autora

Další zajímavé články

Tomáš Guziur vypustil gruzinský movie "Gamarjoba"

Tomáš Guziur a filmař Petr Pražmowski mají konečně venku svoje gruzinské dobrodružství "Gamarjoba"...

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...