Známe jízdní řád FIS Světového poháru 2023/24

Ani se nenadějeme a bude tady nový ročník FIS Světovýho poháru. My už známe jeho kalendář...

Světová esa freeskiingu v těchto dnech asi spíše vyměnily svahy za písečný pláže, lehátka a drinky s brčkem servírované ve vydlabaným kokosu. Není se čemu divit. Sezóna byla náročnější než Vergiliův epos Aeneis v jambickém pentametru a každej si zaslouží odpočinek. Jenže člověk se ani nerozkouká a z nebe pomalu zase začne útočit ten bílej sajrajt a nová sezóna bude na spadnutí. V našich horách se ještě ani nestihneme nadechnout a ve světě se už nez varování spustí  FIS Světový pohár ročník 2023/24. Letošní sezóna pod hlavičkou Mezinárodní lyžařské federace sice nenabízí žádný exkluzivní vrchol jako Olympijské hry nebo Mistrovství světa, i tak ale o nadstandardní výkony a skvělou podívanou nebude nouze. A my se teď podíváme, jak vypadá jízdní řád následujícího roku.

loňský big air v Churu (foto FIS)

Loňskou sezónu hned třikrát pořadatelé World Cupu lidově řečeno ostrouhali. Ve švédském Falunu chyběly finance, Font Romeu zmařil nedostatek sněhu a čínská Secret Garden ještě pořád bojovala s následky covidových opatření. Tentokrát se v kalendáři tetelí hned jedenáct zastávek, do kterých se vměstná čtrnáct závodů. Všechno odšpuntuje v druhé půlce října city akce na švýcarském festivalu Big Air Chur v údolí Alpského Rýna. Země čokolády a hodinek pak bude hostit i poslední rozuzlení už na tradiční březnové zastávce slopestylu v resortu Silvaplana. Bafunáři nakonec do harmonogramu zimy zakomponovali čtyři závody v big airu, stejný počet klání v halfpipe a celkem šestkrát se pak elita našeho sportu sejde na bitvě ve slopestylu.

premiéra lyžařů na Laax Open 2022 (foto FIS)

Na nějaký velký zemětřesení z pohledu lokalit ale zapomeňte. Vypadnula právě jen odvolaná soutěž ve Skandinávii a žezlo přebírá čínský Peking. Není se ani čemu divit. Místní sto šedesát čtyři metrů vysoký big air Šou-kang se může pyšnit světovým unikátem. Jde totiž o jediný permanentně stojící bigairový můstek na naší planetě. Nejezdit tady Svěťák je tak snad trestnější než všechny aktivity mafiána Krejčíře. Jinak nás ale čeká klasická paleta závodů v severní Americe, Alpách, francouzských Pyrenejí a právě ve zmiňované Číny. Chybět nebude ani druhá účast lyžníků na propíraným Laax Open. Teď už jen zbývá doufat, že co nejčastěji se mezi smetánkou mihne česká reprezentace v čele se Štěpánem Hudečkem. Celej kolotoč se pak naplno rozjede už 20. října 2023.

Program FIS Světového poháru 2023/24:

Jednotlivé závody najdete na webu FISu zde.

text spáchal

Maty Vránek
Další články autora

Další zajímavé články

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...