Nové číslo SNOW 88 + 5x skipas zdarma

Poslední vydání SNOW sezony 2014/15 je tady a s ním 124 stran čtení a 5 atraktivních skipasů! Po estetickém úvodu od naší méně známé, ale o to půvabnější sjezdařky Pavly Klicnarové, přijde devět stran o našich znovuprobuzených reprezentantech na MS a obzvlášť o cestě Ondry Banka k jeho posledním historickým výsledkům posledních měsíců. V náloži různorodých témat oddílu MAG vystoupí z těch pravidelných text o historii i současnosti lyžařských hal či pohled na nový občanský zákoník z lyžařského úhlu. Za pořádným sněhem a do pořádných hor se přeneseme v bloku MOUNTAIN, kde tentokrát zacílíme na samotný „high-end“ lyžování – na Aljašku. Opět se ponoříme do zázračných hlubin sněhových krystalů a o sjíždění 50stupňových svahů si budeme povídat s naším top extrémním lyžařem Ondřejem Švihálkem. Posledních skoro třicet cestovacích stran začneme v Sextenských Dolomitech a zakončíme v mírně exotickém španělském Cerleru. Snad dost na to, abyste měli co číst po zbytek zimy a jara. Nebo klidně i léta – nyní hlavně lyžujte! Pěkný zbytek sezony vám přeje SNOW!

SNOW 88 vychází 26. února 2015
124 stran

Předplatitelé dostanou časopis do poštovních schránek dle doručovacích podmínek České pošty do tří pracovních dnů po datu vydání. Časopis lze koupit i v elektronické podobě. Časopis si nyní můžete přečíst jak v počítači, tak i v tabletech nebo chytrých telefonech. Více na cs.publero.com/ti­tul/snowwww.floowie.com/cs/slimmedia.

Tištěnou verzi časopisu si můžete objednat jako roční nebo dvouleté předplatné s dárkem. Jednotlivé vydání si můžete koupit v e-​shopu SNOW nebo ve sportovních obchodech a trafikách!

Ve SNOW 88 najdete 5 skipasů zdarma:

Pár tipů z obsahu:

Pavla Klicnarová - řeznická panenka
Setkat se s Pepinou, jak jí většina kamarádů přezdívá, není lehké. Poctivě trénuje a mezitím cestuje od jednoho závodu ke druhému. Nakonec jsme náš rozhovor vedli po mailu, skypu, prostě s využitím všech moderních technologií, které měla Pepina v rozličných koutech světa zrovna k dispozici.

Šampionát Made in USA
Uzávěrka nám bohužel nedovoluje komplexní pojednání vrcholu sezony alpského lyžování – MS v USA. Uchylme se proto k některým poznámkám, jež doplňují, upřesňují a korigují mediální obraz akce.

Wengen 2015 - Ondrova historická mise
V rozžhavených rendlících pobublává fondue a ze všech stran sněžného pikniku útočí aromatické sýry. Batole mává švýcarskou vlajkou, babičku s trekingovými holemi hřeje čepice s helvétským křížem a o kus dál si v čerstvém prašanu lopatou hloubí zákop skupinka teenagerů. Pod nimi houká vlak, nad hlavou jim bzučí vrtulníky a hlasatel oznamuje, že start slavného wengenského sjezdu se blíží. Na Lauberhornu stále přežívá lyžařská romantika. Ale vyžaduje to zvláštní disciplínu. I od závodníků, mezi kterými letos při své premiéře vynikl i Čech Ondřej Bank.

Evoluce lyžařských hal
Na podzim roku 1927 navštívil plzeňský aktivní horolezec a propagátor lyžování Norbert Lang tzv. Sněžný palác provozovaný ve dvoraně zrušeného vídeňského Severozápadního nádraží. Na stránkách lyžařského měsíčníku Zimní sport se pak podělil o své dojmy ze sjíždění 150m dlouhého svahu, pokrytého vrstvou umělého „sněhu“, vyrobeného chemickou cestou.

Testy jako byznys
„Lyže a jejich značky vždycky byly předmětem vášnivých diskuzí, emocí, rozumově i citově odůvodněných sympatií. Vše okolo značek je vzrušující mozaikou pestrých osudů jednotlivců i firem, nadějí a velikášství, vzestupů a triumfů i pádů a krachů. Nápadů zásadních i zbytečných, pokusů a omylů…“

Lyžujeme v každém věku (5. část) - Podzim života aneb věk nad 55 let
V posledním, pátém díle našeho seriálu se podíváme na závěrečnou etapu života, byť pro každého rozdílně dlouhou. Věk 55 let samozřejmě není jednoznačnou hranicí. Spíše jím chceme označit období, kdy se u většiny populace začíná postupně zklidňovat pracovní nasazení a v němž dříve či později dochází k odchodu do důchodu a změně aktivit.

Pravdy a mýty - Ví mobilní aplikace přesně, jak bude?
Umí hodně, ale ne úplně všechno. Dobře využívat je můžeme jen v případě, že známe zdroj dat, která do aplikace vstupují. Okouzlí nás svou rychlostí, jednoduchostí, potrápit naopak můžou v případě, že jim budeme slepě důvěřovat. Jak se v nich tedy vyznat? Jak si vybrat tu správnou a co od ní můžeme čekat? V čem jsou nenahraditelné a v čem naopak poradit nemůžou?

Právní odpovědnost lyžaře na sjezdovkách
Jakým způsobem je v České republice upravena problematika lyžařských úrazů, zejména odpovědnosti lyžaře za způsobenou újmu na zdraví? Jak přistupuje k lyžařským úrazům rozhodovací praxe soudů a jsou vůbec závazná obecně známá pravidla FIS?

Všude dobře, doma nejlíp?
V posledních několika letech zaznamenávám úplně nový trend v myšlení našich lyžařů, především lyžařů středního věku v návaznosti na výuku svých pěti- až desetiletých ratolestí. A musím říci, že tento trend sleduji s potěšením.

Alyeska - sněhový magnet Aljašky
Aljašský resort Alyeska patří mezi nejpopulárnější destinace této nespoutané země na samém konci severoamerického kontinentu, omývané mrazivým Severním ledovým oceánem. Středisko leží v ledovcovém údolí, obklopeném divokým pohořím Chugach, a se svými téměř šesti čtverečními kilometry lyžařských ploch překonává všechny další lyžařské oblasti v zemi. Navíc jde o jediný severoamerický resort s výhledem na oceán.

Jedním slovem SNOW
Že za dobu existence Země spadlo asi 1025kg sněhových vloček, což je řádově tolik, kolik sama Země váží, to už díky Michalovi Jeníčkovi víte, tedy pokud jste četli minulé SNOW. Ale jak je to se sněhem? Proč někde drží i na prudkých svazích a jinde se snadno sesouvá? A skutečně ho v Česku v posledních letech ubývá? Jak jsem slíbila – k povídání o sněhu s Michalem Jeníčkem z Přírodovědecké fakulty se přidá ještě Luboš Němec z Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

Lavina neví, že jste lavinový expert
Laviny jsou nevyzpytatelné příšery, které vám z pěkné túry umí udělat noční můru, na niž určitě nezapomenete. Během velké části zimy (95 %) je skoro každý svah stabilní. To znamená, že 19 z 20 výletů do lavinami ohroženého terénu bude úspěšných. Takže i když o lavinách nebudeme vůbec nic vědět, máme celkem dobrou šanci, že se nám nic nestane.

Sextenské Dolomity budiž sjezdovky!
Jen velké areály mají lyžařskou budoucnost, přísahají alpští horští podnikatelé i v těch nejzapadlejších údolích a modlí se, aby právě jejich končina nezůstala opuštěným trpaslíkem.

Zermatt - vidět Zermatt a zemřít
Zermatt je v mnoha ohledech výjimečné místo. Například patří mezi málo lokalit na světě, kde člověka neruší hlučná doprava a spaliny z motorů – auta se spalovacími motory sem totiž nesmějí a jejich účel zde nahrazují tiché elektromobily. jen v málo horských střediscích najdete podobně zachovalé a skutečně původní historické centrum nerušené moderní zástavbou. Ale hlavně: Nikde na světě neuvidíte tak silnou a osobitou kulisu, kterou Zermattu tvoří Matterhorn. Společně jsou mimořádně půvabný tandem. Pohlednice se „špičákem“ Walliských Alp, hrozivě čnícím nad vískou v údolí, se staly jedním ze symbolů švýcarského turismu.

Cerler, Španělsko - Freeride ve křiku dětí
Lidé po mně často chtějí, abych jim doporučil nějakou dobrou oblast pro freeride. Za ta léta se mi asi nejlépe osvědčila jedna obecná rada – vyhýbejte se areálům, které se samy prezentují jako ráje freeriderů, a spíše vyhledávejte větší rodinné resorty. Důvod je prostý. Mekky otevřeného terénu se většinou hemží lyžařskými fanatiky a dobrodruhy schopnými prašan za pár hodin sjezdit, zatímco na neupravovaných kopcích u rodinných středisek leží panenský sníh někdy i celé dny.

A mnoho dalšího najdete ve SNOW 88!

Předplatné časopisu se SNOWbony pro nákup v e-​shopu si můžete objednat ZDE.

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...