Snow 83 market - lyže 2014/15 + 2x test lyží

Nový Snow s pořadovým číslem 83 s průvodcem lyžařským vybavením je tu!

Pár tipů z obsahu:
Všechno hotové!

Letošní úvod k novinkám na lyžařském trhu bych mohl začít parafrází oblíbeného ostravského vtipu. „Proč je v Ostravě největší nezaměstnanost? Bo už je všechno hotové!“

Značky ve světovém poháru 2014/​15

Světový pohár je velkou reklamou lyžařských značek, globálně oslovuje lyžaře celého světa a ovlivňuje je v jejich rozhodnutích, ačkoli jsou lyže nejlepších borců vším možným, jen ne lyžemi vhodnými pro lyžaře z lidu. Zde jsou největší novinky pro nadcházející sezonu.

Přehled lyží 2014/​15

Malé značky

Velké a zvučné značky s tradicí doplňují na trhu různí specifičtí a alternativní výrobci. Velmi často jsou to firmy zaměřující se na jeden úzký segment lyžování, typicky freeskiing nebo skitouring. Mezi malými ale najdete i výrobce tradičních lyží na sjezdovky, které vytváří se specifickým přístupem.

Dětské lyže - nové koncepty a vize

Možná je to i tím, že je stále složitější se na zralém a nasyceném trhu prosadit, každopádně pozornost výrobců už není napřímena jen na high-​end segmenty, ale pod drobnohled přicházejí i minority – děti nevyjímaje. Vavříny na letošním Ispu sklidil s dětským konceptem Elan, nezaostávají ale ani domácí výrobci.

SNOW test 2014/​15

Letošní SNOWtest jsme zaměřili na dvě základní kategorie: lyže, které představují to nej z kolekce firem, novinky, modely, jež se prostě mají světu představit. Druhou skupinou byly sportovní lyže určené dámám. Je to už trochu klišé, ale opět se ukázalo, že špatné lyže neexistují. Existují jen lyže špatně vybrané, ač už podle jezdce, nebo podle aktuálních podmínek. Případně lyže špatně ošetřené.

SMU - ano, nebo ne?

I letos jsme v rámci SNOWtestu vyzkoušeli lyže, které se vyrábí na zakázku pro sportovní řetìzce, konkrétnì pro Sportisimo. V odborné hantýrce se označují SMU. Proč a jaké vlastně jsou?

Poctivá ruční výroba? To mě vždy strašně vytočí!

Když se člověk vrací do novoměstské továrny Sporten, pociťuje vlídnou, až rodinnou atmosféru. Ještě před recepcí ho láká fitness se squashovými kurty a saunou, které tu stojí jen proto, aby byli zaměstnanci spokojeni. Za bránou objektu na člověka nebafne žádný stres, ale klid, čistota a zeleň. Mým cílem dnes není výroba, nýbrž ředitelství. A tam povídání s Jánem Hudákem, ředitelem společnosti, který má to všechno z velké míry na svědomí. Lze si totiž obecně povšimnout, že do každého výsledku i lidské činnosti se propíjí osobnost, která ji vykonává. A společnost Sporten je právě otiskem zejména Jána Hudáka.

Lusti

Když jsem na nich lyžoval v Rakousku, říkali jim „Lustige Schi“. Anglicky mluvící za slovem „lust“ zase nacházeli chtíč. Jsou tedy veselé, každý je chce, ale historie názvu značky se ukrývá někde jinde a je mnohem prozaičtější.

Carbonski

Lyže z karbonu? Nakonec proč ne, karbon světem vládne, ať se podíváme do jakéhokoliv odvětví. stejně tak jsou v módě i jeho typické designy.

Nejlepší jsou lyže, co si sám postavíš

Trend vyrábět si vlastní lyže se přes Atlantik dostal i k nám do Česka. Pavel Božák, student z Trhových Svinů, byl touto myšlenkou tak zaujat, až se do toho pustil. Za poslední rok vyrobil v otcově dílně 13 párů originálních a plně funkčních lyží a hodlá nadále pokračovat.

Boty, základ (lyžařova) života

Zatímco lyžovat můžete téměř na všem, nedá se zcela s určitostí říct, že můžete lyžovat ve všem. Špatné, velké, nepohodlné lyžařské boty jsou pro každého lyžaře mnohem větším zlem než nevyhovující lyže.

Lyžařské brýle

Trendy jsou jasné. Odlehčování, bezpečnost, neustálé zdokonalování funkce zorníků. A pozor, do lyžařských brýlí vstoupila i elektronika!

Ochrana aneb přilby a chrániče

Ani co se týče ochrany hlavy i těla vývoj nestojí. Zdokonalují se materiály, minimalizuje hmotnost, zvyšuje víceúčelovost. A hlavně nastupuje elektronika a chytré technologie.

A mnoho dalšího najdete ve Snow 83 market!

Předplatné časopisu se Snowbony pro nákup v e-​shopu si můžete objednat ZDE.

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...