Big Shock! Freestyle Weekend Praha 2012

Freeskiing na sněhu a v Praze?! Na Big Shock! Freestyle Weekendu to nebyl žádnej problém!

Do Prahy stověžatý se většina lidí vydá spíše za nejedním monumentem jakým je Karlův Most, Pražský Hrad nebo Orloj, který uchvátí halvně japonský turisty s telecíma objektivama kolem krku. V půlce října tady ale bylo něco úplně jiného, co do naší matky měst mělo nalákat hlavně všechny milovníky sněhu. Druhým rokem tady na náplavce poblíž Rašínova nábřeží totiž proběhl veletrh Après Ski s celkem jednoznačným podtitulem: „veletrh zimních radovánek“. No a co by to nebylo za pořádný radovánky bez freeskiingu a snowboardingu na pravém sněhu!

Naši soudruzi ze snb sekce našeho FReeride.cz tu totiž měli na starosti výstavbu O2 snowparku a to pod taktovkou zkušeného Ričiho Skandery, který už má nejedny zkušenosti s pořádáním podobných akcí. Slovo tak dalo slovo a všichni se mohli těšit na víkend s titulem Big Shock! Freestyle Weekend 2012. No a naši kumpáni se pochlapili a vznikl tady opravdu luxusní snowpark, který měl uspokojit jak známé tváře naší scény tak i ostatní, kteří si prostě chtěli užít pořádné pražské jibovačky. Pro představu, že opravdu nešlo o nic malého tak na celý víkend padlo nějakých 150 až 200 kubíků sněhu. Celý areál byl pokropen přibližně dvě stě metry čtverečných kartáčů a všemu dominovala pětimetrová rozjezdová věž. 

Na výběr pak bylo hned pět jibovacích kousků, které přirpavil na akci Joseph NovákParks.cz. Pro méně zdatné tu byly menší překážky jako malá hokejkarovný pětimetrový rail. Naopak pro drsnější povahy tu byl wallride 5x3 metry dále stepup rail do speed bedny neboli takové provizorní áčko. Divácky nejvíc atraktivní pak byla pětimetrová trubka, která byla namontovaná na tamní zábradlí a která pokračovala přibližně třímetrovým dropem do dalšího wallridu. Zkrátka momentálně hodně oblíbená překážka ve všech streetovejch videích. Posledním kouskem pak byl desetimetrový jekl, který zakončoval již zmíněné místní zábradlí, na který byl přidělán. To však nebylo vše! Kromě jibovačky jste taky mohli odzkoušet bag jump, o který se starala partička z Deštného s Hanzim včele.Bylo tak jasný, že tady se vyřádí každej.

Jak sobotní tak nedělní počasí bylo v dobré náladě, což jen přispělo k parádní atmosféře i mezi jezdci, kterých se jak z řad boardistů tak freeskierů dostavil opravdu hojný počet. Z lyžařského ghetta se do našeho hlavního města vypravila tak následující sestava, která se tu během dvou dnů protočila: Ondra Beneš, Lukáš Pospíchal, Dan Hanka, Honza Balcar, Jirka Volák, Maty Vránek, Mára Wlazel, Kuba Steklý, bratrské duo Strakatých, Petr Křivánek, Michal Peč navrátilec Michal Špalek, Gábina Janoušková, Tryznič a plno dalších a dalších, kteří se tak zasloužili o první pořádnou pražskou akci na sněhu!

Kromě klasického ježdění pro všechny oba dva dny probíhali exhibice pozvaných jezdců a ti nepozvaní měly svůj vrchol v sobotním a nedělním Nitro &  Armada Public Contestu. Šlo o pohodovej jam, kde porota zvolila vždy tři ridery, kteří měli nejlepší celkový dojem a mohli se těšit na ceny od partnera Armada. V sobotu se vítězem stal Šimon Strakatý, nedělní public contest pak ovládl Martin Špatenka právě před bratrským duem Strakatých, kteří toho za vejkend najezdili asi nejvíc!

To hlavní pak mělo přijít se sobotním večerem. Pozvaní jezdci si to rozdali za nočního osvětlení v Big Shock! Best Tricku. Ten sledovalo taky slušně zaplněné publikum a mohli tak povzbuzovat svoje favority. Boardaři sice svojí početností freeskiery předčili, ale freeskieři se převahy nijak nezalekli. Vítěze si nakonec z více jak hodinového jamu zvolili jezdci sami a jednoznačně všichni hlasovali pro Dana Hanku, kterej to prostě nadiktoval nejvíc. Z jeho arzenálu triků tak můžeme vypíchnout switch 540switch 720 shifty na odrazu u wallridu. Pak přidal třeba 360 to wallride, fs switch 270outfs 450 out z jeklu no a mohl se po právu radovat z vítězství.

Tem kdo tak o zmíněném víkendu dorazil na pražskou náplavku tak určitě nelitoval. Jak jezdci tak diváci si to užívali plnými doušky. Musíme tak poslat pochvalu všem, kdo se na přípravě akce podíleli. Všichni kdo v tom měli prsty najdete vyjmenované ve snb reportu od Mártyho, kterej najdete zde. Za freeskiery tak dávame jedine palec nahoru a za rok na náplavce s lyžemi, boardama a hlavně na sněhu!

Ještě se taky můžete v následujících dnech těšit na video Martina „Boba“ Huasnera!   

Další zajímavé články

MSJ 2024: Péťa Müller bere ve slopestylu krásný 7. místo

Na Mistrovství světa juniorů 2024 se rozdávaly první medaile! Český zástupce Petr Müller pak pronikl mezi světovou elitu...

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

MSJ 2024: Parádá! Péťa Müller si proklestil cestu do finále slopestylu

Hned na úvod Mistrovství světa juniorů 2024 v Livignu dokázal Péťa Müller v nabitý konkurenci postoupit do finále slopestylu...