Česká repre na Swiss Freeski Tour - Glacier 3000

Česká reprezentace potřebuje sbírak FISový body, a tak kluci ve složení Vojta Břeský, Šimon Bartík, Jirka Volák a Dan Hanka vyrazili na první závod Swiss Freeski Tour!

Naše reprezentace musí honit každej FISovej bodík, a tak kluci na začátku prosince vyrazili do švýcarskýho resortu Glacier 3000, a kde startovala letošní Swiss Freeski Tour, která spadá pod FIS! Jak se klukům v zemi čokolády a hodinek vedle nám prozradí sami. Svoje dojmy nám zvěcnil Šimon BartíkVojta Břeský!

Šimba: Do Švajcu na Glacier 3000 jsme se jeli pokusit vyjet FIS body potřebný ke startu ve Světovým poháru. Je to přenádherný místo s výhledem na Matterhorn nebo Mt. Blanc, ale poněkud dražší a snowpark je opravdu maličkej. Setup závodní lajny byl čtyři miniskoky (odhadem tak 2, 2, 5 a 6m table), lehkej vystřelovák a vysokej street rail s dopadem na placku. Na místě se sjelo přes osmdesát kluků (rozdělený na dva heaty), deset holek a do finále nás šlo šestnáct. 

Jízdu jsem jel cork 540 mute, switch right 720 mute, switch 900 safety, right cork 900 tail, switch on pretzel 450switch lip 270 pretzel 270. Druhá jízda se mi povedla podle mejch představ ( kromě lehčích akrobatických prvků na railech) a šel jsem ze 3.místa do finále. Vojcek jel na čistotu a bral dokonce 2.místo. Dědkovi finále uniklo o jedno místo a Dan bohužel nebyl schopnej svojí sérku zdárně dojet. Ve finále ale přišel velkej fuck up z pozice organizátorů, který prohlásili, že nestíhaj, a že se odjede pouze jedna finální jízda... 

Rozhodl jsem se nejet na jistotu, což radši zvolila velká část riderů a zkusil jsem to tam poslat na 100%. Bohužel jsem ale letěl na jednom skoku trochu dál a na dopadu handragoval oběma rukama - 14. Místo. Vojcek si odjel to svoje, ale negraboval na posledním skoku - pěkný 9.místo. Musím říct, že jsem byl hodně rozhořčenej jen z jedný finálový jízdy. Nutno dodat že je to ten samej scénář jako na FIS Evrpoským poháru na Stubaii. Fakt k zamyšlení taky je, že loni byly na Glacieru 3000 prizemoney dohromady asi za 6000 CHF, a k tomu věcný ceny jako foťáky atd. Letos prizemoney nebyly a první Cyrill Hunziker vyhrál ovocnej mixér (startovný bylo stejný jako každej rok a vybralo se na něm cca 3000 CHF, sponzoři byly taktéž stejný jako minulý roky).

Vojcek: Závod mě mega bavil. Vyšlo nám počasí a trať mi taky sedla. Moje jízda byla: flat 360s japanem, right 540s mutem, switch 540s TJ grabemcork 720s tailem. Na railech pak fs 450bs 270. S touhle jízdou jsem pak postoupil do finale z celkovýho 4.místa (lajna na Instagramu zde). Ve finále jsme měli jen jednu jízdu kvůli velkýmu počtu závodníku. Tam jsem nechytil grab při cork 720, což byla škoda. Jinak jsem byl mega rád, že jsem skončil ze všech Čechů nejlíp a bylo to do desátýho místa. Bohužel kvótu na Svěťak jsem si ani tak nevyjel. Zas tak mi to ale nevadí. Aspoň budu mít čas učit se quad corky :).

My tak aspoň doplníme, že pánskou kategorii vyhrál domácí Cyrill Hunziker před krajanem Tillem Mattim a mladým Finem Joonou Sipolou. Mezi dámami nejlepší jízdu pak předvedla favorizovaná Američanka Darian Stevenson před kanadskou mladinkou nadějí Sofií TchernetskyTorou Johansen z Norska.

Swiss Freeski Tour Glacier 3000 video 1:

Swiss Freeski Tour Glacier 3000 video 2:

Swiss Freeski Tour Glacier 3000 video 3:

Výsledky Swiss Freeski Tour – Glacier 3000:

Muži:

1. Cyrill Hunziker (SUI)
2. Till Matti (SUI)
3. Joona Sipola (FIN)
4. Mees van Lierop (NED)
5. Valentin Morel (SUI)
6. Robin Gillon (NED)
7. Jon Sallinen (FIN)
8. Nathan Gaidet (FRA)
9. Vojta Břeský (CZE)
10. Lucas Romain (FRA)
11. Yves Müller (SUI)
12. Merinho Meyer (SUI)
13. Hugo Laugier (FRA)
14. Šimon Bartík (CZE)
15. Atte Laivola (FIN)
16. Isaac Simhon (SUI)

17. Jirka Volák (CZE)
80. Daniel Hanka (CZE)

Ženy:

1. Darian Stevenson (USA)
2. Sofia Tchernetsky (CAN)
3. Tora Johansen (NOR)
4. Anna Karava (FIN)
5. Marina Johansen (NOR)

Web Swiss Freeski Tour najdete zde.

Foto by Swiss Freeski Tour a Šimba.

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...