Czech Freeski Tour by Big Shock! Klíny

Stojaté vody freeski závodů v našich končinách se loni pokusil zvířit novej českej pohár pod názvem Czech Freeski Tour. I když zima byla značně lajdácká, celej pohár se podařilo nakonec úspěšně jet, a tak nic nebránilo, aby se letos mohlo navázat dalším ročníkem! První zastávka ze tří padla na poslední únorovej den a stejně jako loni zakotvila v menším rodinným resortu Klíny v Krušných horách, kde svoji kariéru nastartoval nynější kauč repre Roman Dalecký, a kterej je společně s Milisem pořadatelem celý tour!

Stejně jako loni i letos se měřily síly hned ve čtyřech kategoriích! Kromě hlavního závodu mužůžen, nechyběli ani junioři, což jsou cápci od 16-​ti do 19-​ti let a svoji kategorii měli taky nejmladší kluci do 15-​ti let. Počasí naštěstí bylo celkem rozumný a místama na chvilkovou návštěvu dorazilo i sluníčko. Příště se snad zdrží ještě dýl! Trať se honosila celkem třemi platformami. Na první jste pojibovali buď na lámanným railu nebo klasický rovný bedně. Na druhý jste si museli poradit buď s menším skokem nebo s bonkovacím barelem. Ty hlavní motanice se pak ládovaly na hlavním dolním skoku. Pro ty méně zdatné nechyběl ani menší odraz samo sebou…

Jak už to u všech závodů bývá, muselo se začít pěkně od píky kvaldou. Startovní listina sice byla lehce chudší, to však nemělo žádnej vliv na parádní triky hlavně v pánským podání. Všechny kategorie se osekaly na tři nejlepší, kteří se mohli těšit na tři finálový jízdy! Poslední doušky BigShocku na povzbuzení a šlo se na to. Mezi dámami už od začátku roli favoritky potvrzovala Bára Nováková, která jako jediná z dam předváděla větší točky. Mezi nejmladšíma capartama nejvíc rotoval Tom Vich, kterej se nebál zabít menší skok devíti kilem. To junioři už točili jak starý pardálové a bylo jasný, že se první letošní vítěz bude hledat mezi trojicí Vojta Břeský, Honza FerbrRadek Palkoska. Největší motanice samozřejmě vysílali pánové. Nejlepší kvalifikační jízdu nasolil Dan Hanka se závěrečnou switch 1080 mute shifty před Jirkou Volákem. Jen desetinky bodů pak rozhodovali o třetím postupujícím. Nakonec o ždibíček šel dál Šimon Bartík a černýho Petra si vytáhl Ondra Beneš.

Na řadě bylo finále a všichni měli možnost předvíst ze sebe to nejlepší! Mezi něžným pohlavím žádný překvapení nedopustila Bára Nováková, která jasně zvítězila před veteránkou Alčou Nečasovou, která se snad za to označení neurazí. Třetí flek pak brala lokálka Terka Vojířová. Převahu z kvaldy potvrdil mezi nejmladšíma Tom Vich s pěknou 540 japan. Za sebou nechal mladýho shreďáka Martina KřivánkaJirku Srpa.

Mezi juniory už šlo pěkně do tuhýho! Honza Ferbr lítal na skoku switch 720 a nehecoval se i do switch 900, který ale malinko chyběl hutnější grab. To Vojta Břeský volil malinko lehčí triky, ale všechno v královským stylu! Jeho jízda se závěrečnou mocnou cork 900 tail nakonec dostala o půl bodíků víc než Honzova jízda a Vojcek se mohl radovat! V poslední jízdě navíc přežil jeden z nejhorších pádů dne. Bronz si na krk pověsil další člen juniorský reprezentace Radek Palkoska. Ten na kickeru motal 720 nebo 900 mute.

Jak se říká nejlepší nakonec! Trio Šimba, DědekPohan rozjelo totiž hodně slušnou podívanou! Dan opět zajel čistou jízdu, kterou završil switch 1080 mute shifty. Dědek aka Jirka Volák musel tak z rukávu vyndat víc než jen flatspin 900 jako v první jízdě. Říkalo si to o doubla! Jeho jízda 270 transferun 360 bonk a epesní klokan aka kangaroo flip ho tak jasně vyšvihla do vedení! Dan Hanka měl poslední jízdu, kdy to mohl zvrátit. Moc se s tím nemazal a předvedl technický věci jako 450 transfer, switch un 360 bonk a skok zavraždil switch biem 1080 truckdriver! Rozhodčí chytaly mdloby, páč tohle rozlousknout bylo složitější než křížovka ve Finštině. Nakonec se štěstěna naklonila k Danovi, kterej o jeden jedinej bodík porazil Dědka! Třetí flek si pak v pohodě pojistil za stylový jízdy s corkem 900 tail Šimon Bartík. Bylo dobojováno.

Výsledky:
ženy:
1.Bára Nováková
2. Alča Nečasová
3. Terka Vojířová

děti:
1. Tomáš Vich
2. Martin Křivánek
3. Jirka Srpa

junioři:
1. Vojta Břeský
2. Honza Ferbr
3. Radek Palkoska

muži:
1. Dan Hanka
2. Jirka Volák
3. Šimon Bartík

První zastávka tak nezaznamenala žádný zápornosti a všechno proběhla podle plánu! Celá série pokračuje už příští týden v sobotu 14.března v oblíbený Freestyle Area Vítkovice! Tak koukej taky dorazit a poměřit síly s kámošem!! Závěrem se sluší moc poděkovat partnerům letošní zastávky na Klínech, kterými byli: Svaz lyžařů ČR, energy drink Big Shock, core značka lyží Armada, freeski a longboard shop Snowpanic.cz, Dakine, G-​Shock a sportareál Klíny. Děkujeme!

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...