Freeride World Tour 2018 - Fieberbrunn

Předposlední zastávka Freeride World Tour je za námi a my se jukneme, kdo se může těšit na velký finále ve švýcarských Alpách, kam můžou dorazil pouze největí esa sezóny!

Jedenáctý ročník Freeride World Tour se pomalu blíží do finiše. Po minulým týdnu máme za sebou předposlední čtvrtou zastávku, která zakotvila v tradiční rakouské destinaci Fieberbrunn. A pro všechny riders šlo hodně do tuhýho! Byla to poslední možnost, jak ukořistit body, a tím pádem si zajistit účast na velkém finále ve švýcarském Verbieru, kam bude mít tu čest se podívat jen dvanáct vyvolených mužů a šestka žen. Samozřejmě se taky bojovalo o holý přežití v celý Tour, protože se jako každej rok bude muset někdo pakovat a prostor dostanou nováčci z Freeride World Qualifier. Ve hře toho bylo zkrátka dost a my se jukneme, kdo se s tím popasoval nejlíp, a kdo by naopak zasloužil lepáka… obrazně řečeno.

Dalším letošním lazarem se ještě před startem stal Logan Pehota , vítěz první letošní zastávky. Tradiční freeski diagnóza: kolenní vazy. Přidal se tak k ruskýmu bláznovi Ivanu MalakhoviCarlovi Regnérovi, kterýmu zraněná ruka nakonec zhatila celou jeho premiérovou sezónu ve FWT. Naopak velký loučení prožil dva a čtyřicetiletý Rakušan Stefan Hausl. Toho na hoře Wildseeloder čekala po devíti letech strávených v kolotoči Tour derniéra. Popasoval se s ní určitě důstojně a jedenáctým místem tak napsal definitivně svojí poslední kapitolu v nejprestižnější sérii freeridových závodů. Bohužel na velký finále ve Švajcu mu to nestačilo. Počasí jinak zrovna závodu moc nepomohlo a zlobilo jak Denis postrach okolí. Flatlight není zrovna top kámoš, a tak jsme byli svědky celkem dosti pádů.

Z letošní letargie se ale konečně pobrala loňská celková vítězka Lorraine Huber, který domácí kopce očividně sedí. Stejně jako minulý rok i letos tady díky třem povedenejm dropům dokázala pokosit všechny soupeřky. Její krajanka Eva Walkner a letošní novic Rachel Croft jí pak doprovodily na bedně. Celkově se na trůnu zatím zuby nehty drží Italka Arianna Tricomi, která ve Fiberbrunnu závod dokončila na bramborový pozici a v celkovým hodnocení ochraňuje náskok 300 bodů nad Evou Walkner. Do Verbieru se pak z osmi dam nepodívají Severoameričanky Kylie SivellJaclyn Paaso, který letos byly zkrátka nejslabšími články.

Vítězná Lorraine Huber:

To nejlepší od holek ve Fieberbrunnu:

Mezi pány všem favoritům vypálil rybník nováček Mickael Bimboes, kterej svojí lajnu středem kopce vyšperkoval závěrečným gapem a poprví tak zažil, jaký to je stát na nejvyšší příčce. Nejmasivnější pozornost ale urval Kristofer Turdell. Tenhle nebezpečněj Švéd za svojí jízdu s jednou menší 360 ukořistil stříbro a díky ostatním výsledkům, kdy jeho největší pronásledovat Markus Eder dokodrcal až na desátým fleku, mohl předčasně slavit celkový triumf! Ano, náskok už mu narostl jak Halině Pawloswský poprsí, a to prostě znamená, že ho nikdo už předběhnout nemůže! Trošku škoda vzhledem k finálový závodu, jenže matiku voblbnout nelze. Kristofer Turdell se tak stává letošním celkový králem Freeride World Tour!

Dojem z nepovedený sezóny si lehce napravil Amík George Rodney, kterýmu to konečně sedlo. Odjel beko a další dva dropy a doplnil francouzsko-​švédskou dvojku na stupních vítězů. Kvalitní formu potvrdil i Loic Collomb-​Patton, kterej v jízdě taky neopomněl bečko a jednu 360 a zakotvil kousek pod bednou. Nejlepší pětku ještě doplnil obhájce celkovýho zlata Leo Slemett, kterej tak vyrovnal svůj letošní nejlepší výsledek. Kdeže ale ty jeho loňské sněhy jsou. Do velkýho finále ve Verbieru se nakonec prokousalo tedy šest dam a třináct mužů. Celá sláva je na programu od 31.března a my jí jako vždy budeme bedlivě sledovat.

Překvapivý vítěz Mickael Bimboes:

Kristofer Turdell sice druhej, ale jinak král letošního ročníku:

Nejlepší trojku uzvařel George Rodney:

A ješte bestofko chlapů z Rakouska:

Postupující do finále Xtreme Verbier 2018:

Muži: Kristofer Turdell (SWE), Markus Eder (ITA), Loic Collomb-​Patton (FRA), Ivan Malkhov (RUS), Logan Pehota (CAN), Yann Rausis (SUI), Berkeley Patterson (USA), Mickael Bimboes (FRA), Leo Slemett (FRA), Reine Barkered (SWE), Grifen Moller (USA), Craig Murray (NZL), Sam Lee (NZL)

Ženy: Arainna Tricomi (ITA), Eva Walkner (AUT), Hazel Birnbaum (USA), Lorraine Huber (AUT), Elisabeth Gerritzen (SUI), Rachel Croft (USA)

Výsledky Freeride World Tour – Fieberbrunn:

Muži:

1. Mickael Bimboes (FRA)
2. Kristofer Turdell (SWE)
3. George Rodney (USA)
4. Loic Collomb-​Patton (FRA)
5. Leo Slemett (FRA)
6. Reine Barkered (SWE)
7. Ryan Faye (USA)
8. Taisuke Kusunoki (JPN)
9. Grifen Moller (USA)
10. Markus Eder (ITA)
11. Stefan Hausl (AUT)
12. Fabio Studer (AUT)
13. Berkeley Patterson (USA)
14. Yann Rausis (SUI)
15. Aymar Navarro (ESP)
16. Craig Murray (NZL)
17. Drew Tebke (USA)
18. Sam Lee (NZL)
19. Conor Pelton (USA)
20. Trace Cooke (CAN)
21. Felix Wiemers (GER)
22-.24. Logan Pehota (CAN)
22.-24. Ivan Malakhov (RUS)
22.-24. Carl Regnér (SWE)

Ženy:

1. Lorraine Huber (AUT)
2. Eva Walkner (AUT)
3. Rachel Croft (USA)
4. Arianna Tricomi (ITA)
5. Hazel Birnbaum (USA)
6. Kylie Sivell (CAN)
7. Elisabeth Gerritzen (SUI)
8. Jaclyn Paaso (USA)

Web Freeride World Tour najdeš zde.

Foto by Jeremy Bernard, Maria Knoll - FWT

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...