Gruzínské Svaneti s Freerideguides

Borci z freerideguides.cz toho letos opravdu hodně procestovali, takže tu máme další parádní report tentokráte z gruzínského Svaneti.

Nebudu chodit okolo horké kaše moc dlouho. Doufám, že těch superlativů nebude moc, ale Svaneti v Gruzii je velká pecka tečka. Představte si takové gruzínské Chamonix jménem Mestie. Přímo nad tímto městem se týčí hora Mont Blanc, teda pardon místní dominanta a tou je hora Ushba 4710m.n.m. Do 3 300m.n.m. vede běžná turistická cesta obklopená bezpočtem luxusních sjezdů. Hádejte, kolik lidí jsme za tři dny stanování na této cestě potkali. 0 turistů! Kolik by jich asi prošlo v Chamonix?

Pro lenochy je tu lyžařské středisko Tetnuldi, které je 15km vzdálené od Mestie. To je nalepené na stejnojmenné hoře a ta má 4858m.n.m. Pokud zrovna jezdí poslední dvě čtyřsedačky, dokážete se vyvézt do 3000m.n.m. Zde už to bude s hledáním prachu trochu těžší. Byla by hodně naivní představa, že byste zde byli jediní majitelé freeride lyží. V rámci areálu jsou line hodně omezené. Rozhodně nezoufejte, pokud budete šikovní, tak zde určitě naleznete neprojeté sjezdy několik dní po sněžení. Stejně jako my, kdy středisko bylo už hodně na kaši, ale i tak bez velkého úsilí jsme našli první line s převýšením 1400 metrů. Dá se také dojet do zapadlé vesničky v údolí, kde dávají dobrou noc vlci s medvědy.

Dále v případě powder dní, které ostatně panovaly od půlky ledna až do konce března. Týden co týden zde padlo minimálně 30cm nového sněhu. V těchto dnech se můžete schovat v lyžařském středisku Hatsvali vzdáleném asi 6 km od Mestie. V některých částech střediska se zachovaly staleté borovice ponechané svému osudu a tak se zde dá nalézt dokonalé forest hřiště. Záměrně píšu, dá se. Můžete taky skončit neprůjezdných houštinách.

Bylo by dobré zmínit mentalitu místních. Představte si, že zde žijete od té doby, co se narodil Ježíšek. Teda vlastně ještě o dost dřív. Jediní kdo vás navštívili, byli nájezdníci, kteří vás přišli vyplenit. Nebo vaši sousedé, kteří vám přišli ukrást prase nebo manželku. Máte zde vlastní jazyk. S nikým se nedorozumíte. A když vám na hlavu v roce 1975 popadají obrovské laviny, vláda vás radši odsune. Na místo toho, aby vám půjčila peníze na renovaci zpustošených vesnic. Tak se ještě víc uzavřete a začnete přepadat projíždějící auta. Toto se dělo až do roku 1995. Naštěstí situace se uklidnila a všichni místní si začínají uvědomovat, jaký místní kopce májí potenciál. 

Bohužel to ale mají stále v sobě. Jsou to zkrátka pošuci. Pokud není po jejich, je zle, takže si moc dobře dohodněte podmínky ubytování transfery a tak. Stále zde prý přetrvává krevní msta. Možná i proto občas potkáte opilé lokály v hospodě s bouchačkou za pasem. Naštěstí i zde existují výjimky. Narazili jsme na totál friendly řidiče a opravdu velmi rozumného majitele penziónu. Nechci místní démonizovat, většinou jsou velmi milí a přátelský. Jen občas někoho v horách zakopou. :-)

Svaneti jsem v letošní sezoně navštívil 2x a to na začátku února a v půlce března. Oba dva termíny byly jako přes kopírák. Teploty okolo 3 000m.n.m. hluboko pod nulou. Dva dny sněžení, při kterém napadlo 50cm sněhu a 5 dní hezky. Co jízda to první line. Prostě ráj pro freeride.

Za freerideguides.cz Ondřej Pekárek 

Další zajímavé články

Tomáš Guziur vypustil gruzinský movie "Gamarjoba"

Tomáš Guziur a filmař Petr Pražmowski mají konečně venku svoje gruzinské dobrodružství "Gamarjoba"...

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...