Jon Olsson Invitational 2012

Letošní JOI 2012 opět psal historii. Jukněte na pekla pekel, co padali ve švédském Are. Stojí to za to!

Tak kdeže se to letos opět přepisovaly dějiny freeskiingu?! Ten kdo tipuje že stejně jako vloni na Jon Olsson Invitational ve švédském Are tak má bod. Tato dnes již žijící legenda totiž zase postavila monster kopnu hrozivých rozměrů, kde nějaké doubly 1080 se dávaly maximálně jako ranní předkrm. To co totiž dorazilo k hlavnímu chodu bylo totiž ryzí magorství. 

Dřívější tučná Jon Olsson Super Session je sice prozatím u ledu. Nicméně Jon stejně jako loni nenechal fanoušky freeski scény na holičkách a připravil macatý vlastně nejmacatejší big airový závod této sezóny. Do hlavního švédského resortu se sjelo celkem dvacet tři prvotřídních zabijáků, kde se nacházela jak tutová freeski stárs, tak ale také několik poměrně mladých jmen, o kterých se zatím ještě tolik neslyšelo. Nicméně to že naloží jak zákon káže byla téměř jistota..

Do kvaldy nakonec naskočilo riderů jednadvacet, protože Jossi WellsJonas Hunziker nakonec díky zraněním nastoupit nemohli. Nicméně co se začalo pak dít bylo hotové šílenství. Každý rider měl celkem tři skoky a počítal se pouze jeden nejlepší. Takže nějaké skoky na jistotu se mohly nechat u ledu. Tady se čekalo, že budou padat vraždy největšího kalibru a samozřejmě se očekávalo, že bude pokořeno několik nových triků. Formát kvaldy byl poměrně krutý. Jasnej postup měla pouze nejlepší pětice a další tři na divokou kartu potom vybral sám Jon Olsson společně s porotou (Lolo Favre, Pekka Hyysalo a Fridt Fredricsson).

Kvalda nakonec dopadla takto. Z pátého místa postupovala norská raketa Aleksander Aurdal. Ten vytasil masivní switch double cork 1260. Bramborový v kvaldě dolítl Russ Henshaw jak jinak než za triple cork 1440. To Vincent Gagnier zabil tuplem. Z arzenálu totiž jako vůbec první vytáhl dub bio 1260 octograb. Strašná to věc. Podobně na tom byl i další killer a to Gus Kenworthy, který se hned na prvním hitu s ničím nemazlil a vyslal switch triple rodeo 1440. Ale to pořád nebylo to top! Největší prasárničku totiž předvedl Bobby Brown, který kromě triplu 1440 jako první předvedl triple cork 1620 a nebylo co řešit. Ještě však byly tři jména na divokou kartu. Jednu si odnesl Kai Mahler za svoji klasiku switch dub misty 1440. Dále pak klasik Elias Ambühl. Kdo byl ale dalším novátorem dne tak pak Frej Jönsson. Tento zatím né tolik známý Skandinávec totiž jako první v závodě nasadil dub cork 720. Zní to možná trošku ujetě ale padlo to tam. Ve finále se tak dalo očekávat neočekávané..

Ještě než se druhý den vlítlo na morbidní finále bylo zapotřebí pořádně rozhycovat publikum. Rideři, kteří tak z předchozího dne nepostoupili vytvořili několik týmu. Jednoduše, který tým dostal největší support od diváků bral People´s Choice Award. Mladík Robby Franco tak třeba odjel svůj první triple cork 1440Noah Morrison jako druhý člověk přidal triple cork 1620. Vítěz byl ale nakonec jiný. Největší ohlas za totálně nejdelší sérii backflipů dostala totiž partička Jacob Wester, Ole MustadMikkel Jøraandstad. Do finále pak už zbývaly jen minutky.

Finálo pak mělo podobný systém jak kvalda s tím rozdílem, že se počítaly dva ze tří skoků. Což bylo samozřejmě lehce hárdkórovější. Osmí tak nakonec skončil loňský vítěz Elias Ambühl. Ten odjel v uvozovkách pouze dub cork 1080. Šílenosti jako dub 16201800 zůstali nevyužity. Podobně dopadl i Bobby Brown. Vítěz kvaldy měl v kladných hodnotách pouze jeden skok. Triple cork 1440. Sedmé místo. Šestý skončil Kai Mahler, který odjel switch dub misty 1260dub cork 1260 dubjapan. Na bednu nedosáhl ani další favorit Russ Henshaw. Triky jako triple cork 1440pravej dub cork 1440 jsou sice macatý, ale na víc než na konec top pětky to nestačilo. Naopak svými netradičnými polety jako dub 720dub 900 safety to blunt si Frej Jönsson zařídil super čtvrtého fleka. Zaslouženě! A nejlepší tři? Norskej palič Aleks Aurdal předvedl parádní switch dub cork 1260switch dub misty 1260. Bronz. Vincent Gagnier byl hodně originální a pecky jako dub bio 1080switch dub cork 1620 mu zajistili druhej flek. A vítěz? Stačí napsat switch triple rodeo 1440 japandub cork 1620 blunt a je jasno. Gus Kenworthy

Letošní Jon Olsson Invitational tak opět posunulo freeskiing dál k nemožným trikům. Ať už se vám triply líbí nebo ne prostě se s nimi do budoucna musí počítat. Víc s tím my asi nesvedem. Bylo to peklo…

Výsledky JOI 2012:

1. Gus Kenworthy
2. Vincent Gagnier
3. Aleksander Aurdal
4. Frej Jönsson
5. Russ Henshaw
6. Kai Mahler
7. Bobby Brown
8. Elias Ambühl

Video z finále JOI 2012: 

Tento článek vznikl díky našemu partnerskému webu downdays.eu .

Další zajímavé články

Dávej jarní shredy s triem z Vishnu Freeski

Shreďáci z Vishnu Freeski zase jednou potěší svoje fandy...

Red Bull Unrailistic 2024 se dotýkalo jibovýho nebe

Švédské Åre se opět přeměnilo na jibové peklo díky Red Bull Unrailistic 2024...

Jussa Palaskivi z Forre má venku svůj streetovej full part

Od kluků v Forre crew dorazil jeden full part...