Kaunertal Spring Classics 2017 trip

Tradiční jarní parkovou destinací je rakouský ledovec Kaunertal a místní akce Spring Classics. I letos jsme nemohli chybět a tady jsou naše dojmy z květnovýho prodloužený víkendu!

Jaro jede na plný pecky, blíží se nám horký léto, holky se začínaj odhalovat, nastupujou minisukýnky, topíky prostě kozy ven! Čeká nás chill u vody. To je sice všechno pěkný, jenže my jsme freeskieři a k přežití našeho druhu prostě nutně potřebujeme svojí dávku sněhu. Náš senzor už dávno hlásí nulový zásoby, a tak nezbývá než se zase sbalit do vyšší nadmořský vejšky. Druhá půlka května? Ideální vyrazil na legendární Spring Classics na rakouský ledovec Kaunertal. Tady jako každý rok čeká vymazlený snowpark, a to si přece nemůžeme nechat ujít...!

Pokud jste náhodou ještě Kaunoš trestuhodně nenavštívili, tak se nejprve jukneme na pár informací, ať jsme zase chytřejší. Kaunertal je nejzápadnější ledovec Tyrolska. Na cestě z matky stověžatý (Prahy) musíte překotit necelých šest set kilometrů. Nejvýše položeným místem je horní stanice lanovky Karlesjochbahn, která vás vyšprcne až do výšky 3108m.n..m. V resortu se pak nachází celkem osm lanovek a vleků a celková délka sjezdových tratí má nabídku nějakých třicet pět kilometrů. Poslední vesnička, kde se dá sehnat ubytko je víska Feichten. Z tý vás pak čeká cca dvacet pět kilometrů Národním parkem Kaunergrat. Sice chvíli jedete, ale zas vás čekaj panoramata, z kterých by si i Homolkovi ustříkli. Výhodou taky byla letošní výhodná permice, pro majitele Tirol Card. I po jejím skončení chtěli sedmnáct éček. Das ist slušná cena.

Naše tlupa vyráží v pátek večer v sestavě zkušených harcovníků já, Michal PečPepé Kalenský. Mladou krev reprezentuje nadějnej zabiják Štěpán „Spídy“ HudečekŠtěpán Kučera, kterej přesedlává od šponů do parku, a tak ho čeká freeski premiéra. Posledním zástupcem pak je ještě nedávnej člen juniorský repre Radek Palkoska. Po pár hodinách jízdy alá Schumacher a mejch osmi pivech dorážíme na příjemný ubytko ve vesničce Kauns. Protože se předpověď drží Zákopčaníkova hesla „Slunce v duši.“, tak zalejzáme na kutě a spíme dřív než bys řekl „Tom Walllisch“

Předpověď fakt nekecala a ráno se vykopáváme z postelí a obloha zabarvená jak plato pilulí tvýho dědy. Rychle sbalit saky paky, ošmelit permice a hurá na kopec. Když dorážíme na parkáč je jasný, že tady bude provoz jak na Václaváku. Špoňáci nenechali nic náhodě a parkovisko se hemží reprezentačníma dodávkama od Čechů přes Švýcary snad až po Zambii a Pluto. Bohužel jejich tréningovej svah sháruje s parkem stejnej vlek. Brečet ale nebudeme, nás totiž hlavně zajímá Snowpark Kaunertal. Vzhledem k tomu, že jsme na místě předposlední víkend Spring Classics, tak teplý počasí si vybírá svou daň. Kde se ještě před pár dny dalo lítat v easy lajně skoků je teď jezero, kterýmu by asi neodolal ani Lochneska. Až na corner je lajna closed. Naštěstí se jarnímu armagedonu ubránila hlavní prolajna kickerů, kde se nachází dva fešáci za sebou a hlavně druhá kopna s rozměry nějakých osmnáct metrů nabízí už slušnou letovou hladinu.

Kdo tady musí bejt v ráji jak Adam a Eva jsou všichni, kteří ulítavaj na železa a jiby. První jízdu jsme napočítali hned čtrnáct kousků, kde samozřejmě máte na jednotlivých platofrmách výběr z více jibů, po kterých se během jednoho runu stihnete svíst. To už je slušná porce, která sakra zabaví! Najdete tady klasický trubky a roury jako rovný raily, speed raily, vystřelovák, tlustý roury až po větší záludnosti jako zetka, c-​rail, vysokou rainbow a hlavně s-​rail, kterej je každodenním zdrojem jak zábavy tak vulgární mluvy. I nás kolikrát dostal, že jsme mu chtěli uštědřit minimálně na holou…. Nakonec jsme ho ale stejně vždycky pokořili.

Právě vyvoněný railový menu nás první dny i vzhledem k frontě značně pohltilo. Skoky počkaj. V parku navíc potkáváme další českou krev a to Jirku Voláka aka Dědka a Dana Koudelku, tedy kluky, kteří mají momentálně Rakousko jako svojí domovinu. Jiby dostávají na frak hlavně od Radana a jeho inline stylu, kde nechyběj různý one footy a tučný rotace. S chutí shredí mladej Spídy, kterej má sil na rozdávání a zbytek si jak se říká jede svoje. Po víkendu, kdy naštěstí opadl nátřesk a místama to vypadalo jak ve snowparku duchů zkoušíme i místní kopny, kde i Pepek si na chvíli dává voraz od trénování omladiny a vysílá tam pár rotací jak za mlada. Největší show pak ale určitě předvádí domácí freeskier Hannes Rudigier, kterej místní coener několikrát přeletí komplet dablbekem. Mentál, magor. Taky sklízí zaslouženej aplaus ve stoje… my třicátníci mu zatleskáme a v klidu si dáme pivko a pošlem tam svojí 360 rozvrkočenou jak Trautemberk po kalbě s Ozzy Osbournem… Safety first. V celým pohodovým duchu se pak nesl i poslední den.

Čtyři dny luxusu, pohody, sluníčka a hlavně super ježdění utekly rychlejc než Usain Bolt. Jediným mínusem tak byli jedině odpolední souboje v ping pongu, kde jsem chtěl za Pepkovo zákeřný podání mu vrazit pálku hluboko do jednoho z jeho tělesných otvorů. A určitě ne rukojetí napřed. Hold budu muset potrénovat a ty pokud jsi náhodou na Kaunertale nikdy nebyl, tak to určitě naprav! Na podzim na tebe bude čeká už 32. Kaunertal Opening a to od 13. do 15. října a na jaře zase můžeš čekat klasiku Spring Classics. Stojí to zkrátka za to!

Web resortu Kaunertal najdeš zde.
Web Snowparku Kaunertal zde, Facebook tady.

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...