KROM WARS 2017

Nejlepším možným zakončením léta byly letošní KROM WARS, které se vrátily do svého rodiště do Kroměříže. Svoje dojmy z tohohle našlapanýho víkendu nám dneska ve svý story přiblíží Johny Pavliš!

Nad koupalištěm se smráká, organizátoři balí stany, slunce v dáli rudne a mezi mraky se rýsují červánky. Právě proběhlo vyhlášení KROM WARS 2017 a přichází malý záchvěv nostalgické chvilky. Ta však vzápětí mizí, protože hned za branou areálu je klub Slady, kde všechny čeká afterparty!

A kde že se to vlastně nacházíme? KROM WARS epizoda IV. byla letos přejmenována z "New Hope" na "Return" a tím pádem se 4. vydání téhle bitvy přesunulo po dlouhých 7 letech opět do města svého vzniku, krásné Kroměříže. Nově zrekonstruované koupaliště Bajda a architektura blízkého historického centra daly celé akci "staronovou" atmosféru.

Právě skončilo finále, kde se, stejně jako v kvalifikaci, odehrál pořádný jam. 6 nej riderů z kvaldy. Tak trochu překvapením pro veřejnost možná byla finálová účast dvou nejmladších závodníků Michaela Oravce ze Slovenska a čecha Štěpána Hudečka. Je jim sotva čerstvých 13, ale freeskieři už o nich dávno vědí. Tihle dva svou zásobou doublů neudělali ostudu ani sportu a už vůbec ne sobě. Nechme se překvapit, jak si povedou na svých cestách v příštích letech! Finále doplňuje dvojnásobný vítěz KW, kluk stylu, Martin Horák s pověstným fanklubem, ze který by se nemusela stydět ani kdekterá česká popová hvězda. Dále Christian Jenny z Rakouska a Robin Holub s divácky snad nejvděčnějším switch doublebackem. A šestý rider to nakonec celé vyhrál. Popisovat triky by bylo opravdu od doublu k doublu, navíc vše poctivě na kameru zaznamenávali Martin KaňurekMartinem Bernardem, holt kapacity v oboru. Takže...kdo si počká, ten dostane edit!

Mezi kolama freeski kvalifikace i finále probíhal souběžně jam na wakeboardu ve stylu přes koupaliště napříč. Jak?? Jednoduše. Než vyjeli freeskieři na 13 metrů vysokou konstrukci rozjezdu skoku, dole se s přehledem otočili minimalně 4 kola triků na wakeu, který perfektně odsípal díky 2.0 vleku do WAKEMASTER. Do toho se vedle vody děly flipy na slacklinu a svoji show měla juniorská repre na trampolíně. Kočky! Teda i s kocourem... Kdo zrovna nestál na pivo nebo cider od ZUBRu, ten střílel z luku, cpal se burgrem, okukoval OWL longboardy, nebo prostě, jak jinak, nemohl spustit oči z bazénu. Nešlo to. Pořád se něco dělo. Nešlo si nechat ujít ani chvíli. Holt sebevražedný pokus Štivákův alá "#tyvoleskorohranabazénu" nebo skoky dvou i více (slovinských) jezdců současně zanechají zážitky, které se nezapomínají. 

Areál otevíral k sobotnímu poledni a po páteční průtrži mračen nastavilo počasí alespoň druhý den programu trošku vlídnější tvář. A to je ta změna! Vlastně jedna z mnoha letošních změn. KROM WARS se letos poprvé staly dvoudenním eventem. Takže v sobotní druhou hodinu po poledni se rozjel hlavní program a kdo přišel později, mohl si jen zoufat, o co vše vlastně nejspíš přišel, že nepřišel včas. Triky, ať už na čemkoli, byly na úrovni vyšší než tyčka výškaře Jaroslava Báby a rozhodně letos nebyl tak evidentní rozdíl v umění čechů a zahraničních hostů. Škoda trošku zranění Dana Hanky, který místo na skoku působil letos spolu s dalšími v porotě. 

A to už od pátku, kdy se porota a také mnohé obecenstvo museli skrýt pod střechu JägerTatry a zapíjet v dešti Red Bull panákama na zahřátí. Páteční novinkou byl Rail Jam pro jak freeski, tak snowboardy. A tak na eventu letos nechyběli v obstojném počtu ani lachtani Pavlem Šálkem počínaje, Dušanem Křížem konče. Že to vlastně vyšlo nejlíp a průtrž si dala právě na větší část jibbingu prokrastinační okénko ví všichni, co tam s námi byli. Vraždy jako 450in do speedu od Radka Palkosky, nebo Transfer HARDWAY 270in 270 out na hokejce od Fandy Hořejšího byly v daných podmínkách odměněny hlasitou odezvou publika. Ale to jsme úplně na začátku

A tak pojďme na vyhlášení!

1. Freeski Rail Jam - František Hořejší (CZE)
1. SNB Rail Jam - Darek Bergmann (CZE)
1. Wakeboard - Flo Merkle (AUT)
1. Freeski Bigair - Szczepan Karpiel (POL)...to je ten šestý rider, který Vám chyběl v prvním odstavci! 

Na páteční a sobotní parties pak probíhaly jiné, spíše trezorové hodnoty. Oficiálně ale hráli Prago Union a hráli dobře.

Vyjmenovávat celou kvaldu a všechny jména je spíš na titulky Oscarového filmu, ale co si nesmíme nechat ujít, je uvést na konec hlavní jméno akce, otce KW a freeski legendu Jirku Voláka a jeho super bandu HDF crew. Spolu s klukama z AČP pod taktovkou Filipa Taraby a mnoha dalšíma dobrovolnýma srdcařema připravili akci, na které se pekelně nadřeli, a o které se bude zase dlouho mluvit. Nejspíš až do dalšího ročníku. Tak co? Jirko? Bude? 

Web KROM WARS najdeš zde.

Foto by Tomáš "Matio" Matwikow

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...