London Freeze 2011

O víkendu proběhl další velkolepý city bigair závod tentokrát v Londýně. Jak dopadl? To se dozvíš právě u nás!

Podzim není charakteristický jen opadáním barevného listí nebo tím, že naše natěšenost na zimu se téměř blíží explozi. V tento čas se totiž také pořádá několik vkusně rozmístěných městských bigair kontestů. První ve švýcarském Curychu máme za sebou a my byli přímo u toho. U víkendového londýnského pokračování London Freeze jsme sice přímo za La Machem nebyli, nicméně i tak jsme si pro vás připravili z Britských Ostrovů reportáž. Na programu totiž byly hned dva kontesty. A to jak freeski stárs nabitý International Freeski Big Air tak i domácí „Bitva o Británií“ alias Battle of Britain, ve které si to rozdali domácí rideři.

Právě bitvou o Británii celý Rentless Freeze Festival začal. U klasicky monstrózně vypadající kopny se v Londýně sešlo něco kolem 15 000 diváků, aby podpořili domácí freeski sázeče. Favorit na nejvyšší příčku byl asi více než jasný. A předpoklady taky nakonec potvrdil. V konečném superfinále totiž nikomu nedal šanci James Woods, který svoje britské spolubojovníky jasně převálcoval double corkem 1260 mute. Druhou příčku pak vyválčil u nás dobře známý Andy Matthew za misty flip 720 mute. Třetí flek si pak v domácí bitvě zajistil James Machon za 720 reverse mute.

Nejlepší 3 při Battle of Britain:

Pak už ovšem přišlo na řadu to, na co čekali freeski fandové hlavně. Celkem třicet čtyři lyžníků si to totiž rozdalo v hlavním international kontestu. Že v městě Sherlocka Holmese se to hvězdami jen hemžilo snad nemusím dvakrát zdůrazňovat. Koncept byl pak zvolen již tradičně zaběhlý. Po dvou kvalifikačních skokách šla dále nejlepší šestnáctka, která si to rozdala rider vs. rider dokud nezůstala nejsilnější čtveřice, na kterou čekalo vysněné superfinále. Počáteční kvaldu nakonec ovládl Gus Kenworthy, který nasadil parádní double cork 1260 blunt. Za ním se pak poskládalo trio Ole Mustad, Jossi WellsOscar Scherlin. Formát muž proti muži tak už jen čekal na odpěnění.

V prvním kole se tak utkala šestnáctka postoupivších z kvaldy. A souboje dopadly následovně. Gus Kenworthy zničil s double corkem 1260 mute PC Fosseho. PK Hunder poslal domů Josse Christensena za switch double cork 1260. Stejný trik pak poslal dál i Oscara Scherlina na úkor Švýcara Jonase Hunzikera. Postupu se nezalekla ani legenda Jon Olsson, který nachytal na švestkách s double corkem 1080 japan Klause Finneho. Nepovedený double 1080 pak však znamenal stop pro Kaie Mahlera. Ten tak pustil dál Fridjofa Fredricssona. No a postup si samozřejmě pohlídali i adepti na vítězství Elias Ambühl jehož double cork 1440 sklidil asi největší divácký ohlas a Jossi Wells se svou klasickou switch double cork 1080 safety.

Na nejlepší osmičku tak čekalo závěrečné head-​to-​head semifinále . V první dvojci se ukázal Gus KenworthyPK Hunder. Přestože Gus předvedl dvě zabijárny hodné nutnosti zbrojního pasu na triky na switch double cork 1260 od PKeje to nestačilo. Mr. Double cork 1440 alias Eliase Ambühla pak čekal souboj s kiwimanem Jossi Wellsem. Elias měl tentokrát však smůlu a dva pády jasně poslali dál Jossiho. Čistě švédský souboj pak uhájil Oscar Scherlin s masivním switch double corkem 1260 před Jonem Olssonem. No a další severský souboj pak ovládl Ole Mustad za double cork 1260 poke. Fridjof Fredricsson tak mohl pomalu balit domů.

Pak už tedy bylo na programu dne jen vyvrcholení v podobě superfinále. Tady už měl každý dva skoky, kde mohl předvést svoji top šílenost. Začínal Ole Mustad jemuž jeho double cork zrovna nesedl. To PK Hunder předvedl učebnicový switch double cork 1260 mute. Jenže Oscar Scherlin vytasil trik nemlich ten samej ještě ve větším stylu a šel do vedení. Poslední pán na holení byl Jossi Wells se swich double corkem 1080 safety tentokrát však z řad nepovedených. Šlo se na druhé kolo. PK pak jako první nasadil switch double cork 1440. Leč rozhodčí byli nekompromisní. Na první flek to nestačilo. První místo si držel Oscar Scherlin. Nakonec ale bylo všechno jinak. Jossi posledním skokem předvedl dokonalou switch double cork 1080 safety a dostal se tak před všechny seveřany. Vítězné šampaňské mohlo proudem vystříknout u protinožců na Novém Zélandu.

Curych a Londýn tak máme úspešně za sebou. Již příští týden startuje další city bigair a to Fridge Festival v maďarské Budapešti. No a protože je na startovní listině i jméno Pepého Kalenského naše redakce u toho přímo na místě nemůže chybět!

Rentless Freeze Festival web ZDE

Výsledky Rentless Freeze festivalu 2011:

Battle of Britain:

1. James Woods
2. Andy Matthew
3. James Machon

International Freeski Big Air:

1. Jossi Wells (NZL) – 96.0
2. Oscar Scherlin (SWE) – 94.0
3. PK Hunder (NOR) – 92.0
4. Ole Mustad (NOR) – 20.0
5. Gus Kenworthy (USA)
6. Elias Ambühl (CH)
7. Fridjof Fredricsson (NOR)
8. Jon Olsson (SWE)
9. Klasu Finne (NOR)
10. Joss Christensen (USA)

Video ze superfinále:

Tento článek vznikl díky našemu partnerskému webu downdays.eu .

Další zajímavé články

Dávej jarní shredy s triem z Vishnu Freeski

Shreďáci z Vishnu Freeski zase jednou potěší svoje fandy...

Red Bull Unrailistic 2024 se dotýkalo jibovýho nebe

Švédské Åre se opět přeměnilo na jibové peklo díky Red Bull Unrailistic 2024...

Jussa Palaskivi z Forre má venku svůj streetovej full part

Od kluků v Forre crew dorazil jeden full part...