Monster Energy Fridge Festival

Maďarská metropole hostila druhý ročník Monster Energy Fridge Festivalu. FR crew u toho samo sebou nemohla chybět. Čekuj report z vydařeného víkendu!

Letošní podzim je nabitej jak samopal AK-​47. Openingy, city bigairy, mejdany. Kdo to má všechno stíhat?! Ani my se nemůžeme rozčtvrtit a objet všechny krutopřísnosti. Jedna akce ale byla pro nás přímo povinností. Druhý ročník Monster Energy Fridge Festival v uherské metropoli Budapešti totiž nejen že hostil freeski smetánku, ale hlavně na startu figurovalo české jméno Pepého Kalenského, který si po loňské finálové účasti zasloužil pozvánku i na letošní bigair klání. Tohle jsme si nemohli nechat ujít! A tak jsme vyrazili směr Magyarország neboli česky Maďarsko.

Beforepárty:

Festival sice vypuknul už ve čtvrtek nicméně freeski bylo v časovém harmonogramu zařazeno na sobotu, takže naše FR posádka pisálek Maty Vránek, fotoman Lukyn WagneterJoey Kasl a točič KoudyVopice Productions vyrazila v páteční odpoledne. Po nijak extravagantní cestě na nás již v městě čabajky čekala zbytek české bandy. Do Budapešti se totiž vydali i Dominik Brožek s hned trojcí Pepových fanynek (Markéta, Kristina, Nikola). Bylo tak jasné, že se Budapešť v tomto složení otřepe v základech. A podle mě se třepe ještě teď! Hned v pátek po nočním příjezdu byla totiž naordinována párty z rodu maskovitých na místní Axe stagy. Abych to shrnul končilo se ráno s trojkou v žíle pláváním v budapešťských křoviskách. Vzniklo tak nové sportovní odvětví swiming in the bush. Na začátek jsme se tedy opravdu neztratili.

Že se v sobotu 50% naší výpravy probudilo úplně jinde než původně mělo snad ani nemusím psát.  Ranní rozjímaní sice nebylo procházkou růžovou zahradou nicméně jeden vyprošťovací Jégr nás vrátil zpátky do hry a my mohli pomalu vyrazit držet pěsti Pepému na kvalifikaci. Ještě než lyžnící vtrhli na scénu na hlavním podiu se představila neznámá domácí kapela s klasických maďarským názvem Soerii és Poolek. A o těch se prostě nemůžu nezmínit. Banda asi osmi magorů v ujetejch maskách, kde všemu kraloval týpek v pinďouřim kostýmu. Tohle mělo koule! Doslova! Jo a hráli nějakj punk, myslim. Po této neotřelé zkušenosti jsme již byli ready na všechno…

Kvalifikace:

Že na startu bude konkurence bylo jasný jak facka. Starting list čítal celkem třicet dva mástrů, kteří bojovali pouze o osm postupujících míst. Formát? Určitě srozumitelnější než maďarština Dva skoky a lepší se počítal. Nebyl tak čas na nějaké trojčičky a rovnou se muselo rotovat, co to šlo. Kvalifikaci nakonec ovládla norskošvýcarsjká korporace. Do finále šli totiž čtyři vikingové, tři Švýcaři a pouze jeden jedinej zástupce zaoceánie. Náš Pepé měl tu smůlu, že kvaldu hned začínal. Ani jedna jeho 1080 mute mu nevyšla a po dvou návštěvám crash dimenze musel tentokrát na finále zapomenout. Kvaldu nakonec vyhrál Kai Mahler za double cork 1260 mute. Třetí skončil Gus Kenworthy se stejnou pekelností a mezi ně se pak vklínil PK Hunder se svojí klasickou double cork 1080 PK stajl! Postupující osmičku pak doplnili Ole Mustad, Klaus Finne, Jonas Hunziker, Elvis Harsheim a samozřejmě trick machine Elias Ambühl. Naopak brány finále zůstali uzavřeny takovým sázečům jako Tom Wallisch, Alex Schlopy nebo třeba JF Houle. Holt každý den není posvícení…

Finále:

Před večerním finále byla poměrně časová prodleva, kterou jsme však vkusně využili na baru, jukli taky na nějakou tu muzičku, protože festival měl přídomek city bigair & music festival a samozřejmě natočili taky nějaký ten drobný rozhovor. Teď už ale k velkému finále. Oktet (říká se to tak žeo?) nejlepších měl ve finále poměrně náročnou misi. Ten kdo jí chtěl splnit, co nejlépe musel totiž předvíst dva rozdílné bezchybné skoky z celkového počtu tří. Ovšem o pár minut později byla jasné, že to nebude problém. Rideři sázeli double za doublem častejc než Přemek Podlaha karfioly na svý zahrádce. Člověk nevěděl kdy mu víc vypadnou oči z důlků. Elias Ambühl začal switch double corkem 1080 mute. Elvis Harsheim odpověděl double corkem 1260 safety. Jonas Hunziker kvitoval s double corkem 1080 mute. Klaus Finne tasil switch double 900 japan, Ole Mustad vystřihl morbidní double cork 1260 mute stejně jako Gus Kenowrthy, kterej místo mutu však zvolil blunt grab. A vše uzavřel PK Hunder se switch 1260 muteKai Mahlerdouble corkem 1080 poke mute. Tak a teď si vyberte?! Osm riderů, osm vražd, pád žádnej…

Led se začal lámat v druhém kole. Eliasdouble 1440 s pádem. Elvis přidal switch bio 900 tail. Jonas double cork 1260 double mute, Klaus double cork 1080 double mute, Gus switch double 900 japan, PK svoji double 1080 muteKai switch double 900 safety. V tom aby se prase vyznalo. Poslední kolo a poslední šance pro Eliase. Rozjezd, nápřah, double cork 1440 mute na pána a nazdar. První místo. Už do konce kola ho nikdo nedokázal přeskočit, a tak si Elias po Freestyle.ch zajistil další triumf. Druhý flek? Kai Mahler poslední kolo switch double 1080 safety a zase stejně jako v Curychu. Bronz pak putoval do Norska za PK Hunderem a nepopulární bramboračka za oceán ke Gusovi Kenworthym. Fanouškovské šílenství sice s Curychem srovnání moc nesneslo nicméně i nelyžařské Maďarsko umí votočit volume doprava. Mohlo se jít na párty…

Áfterpárty:

Noo možná by bylo vkusné zde skončit a nerozpitvávat další alko příběhy. Nicméně o to vás nemůžeme ochudit. Hned v podstatě jak dojel poslední rider na hlavní stage nastoupili australští Pendulum se svým dj´s setem. Většina naší bandy se šla zahřát ale klasicky nestarší duo MatyDominik žádné střízlivění nepřipustili a šli předvíst Maďarům jak že se dělá to party hard u nás. Pak už nastoupilo pouze jedno. Vodkobraní, vodková revue, vodkovej maratón. Řikejte si to mu jak chcete nicméně jsme jeli tak sprostě, že na  VIP baru došla vodka. Češká banda byla holt žíznivá. Aby toho nebylo málo Pepé v jednu chvíli zahazuje Matymu tričko ten tak všem ukazuje svoje zduřelé tits. Pije se dál, taneční Axe stage nám je malá. Pepé je totálně v rauši. Zbytek CZ bandy taky…a pak už se prostě neví. Ráno se probouzíme celkem v alkokřeči a po peripetiích se vydáváme směr ČR. Monster Energy Fridge Feistval byl fakt monstr. Nejlíp to vystih na facebooku Koudy: Fridge byl epic!

Monster Energy Fridge Festival se sice třeba s Freestyle.ch úplně srovnávat nedá. Švýcaři jsou holt Švýcaři. Tam když se řekne Tom Wallisch tak ví každej. Tady bylo dost lidí, co nevědělo. Nicméně Maďaři to zvládli na jedničku s hvězdičkou. Fridge je vlastně spíše jeden takovej velkej mejdan, kde se na jednom místě juknete na top ridery a o dva metry vedle si můžete vytancovat střevíce až na fusekle. A to nám vlastně vyhovovalo. Pokud stejně jako my máte rádi kombinaci freeski-​párty tak za rok se sejdem ještě ve větším počtu!

Monster Energy Fridge Festival web ZDE

Výsledky Monster Energy Fridge Festivalu:

1. Elias Ambühl (CH) – 182,5

2. Kai Mahler (CH) – 167,5

3. PK Hunder (NOR) – 166,0

4. Gus Kenworthy (USA) – 160,5

5. Klaus Finne (NOR) – 160,0

6. Elivs Harsheim (NOR) – 151,8

7. Jonas Hunziker (CH) – 146,8

8. Ole Mustad (NOR) – 113,0

9. JF Houle (CAN)

10. PC Fosse (NOR)

11. Fridtjof Fredricsson (NOR)

12. Jeremy Pancras (FRA)

13. Antti Ollila (FIN)

14. Tom Wallisch (USA)

15. Sig Tveit (NOR)

16. Nico Vuignier (CH)

Jak už bývá zvykem fotogalerku od Lukyna Wagnetera a video od Koudyho z Vopice Productions můžete čekat následující dny. Závěrem bychom rádí poděkovali firmě Oakley za podporu na této akci!

Další zajímavé články

Dávej jarní shredy s triem z Vishnu Freeski

Shreďáci z Vishnu Freeski zase jednou potěší svoje fandy...

Red Bull Unrailistic 2024 se dotýkalo jibovýho nebe

Švédské Åre se opět přeměnilo na jibové peklo díky Red Bull Unrailistic 2024...

Jussa Palaskivi z Forre má venku svůj streetovej full part

Od kluků v Forre crew dorazil jeden full part...