Ohlédnutí za loňskou sezónou Freerideguides.cz!

Loňská sezona byla pro nás ve všech směrech přelomová. Naplno jsme se pustili do pořádání freeridových campů a objevování nových exotických destinací.

Všechno jsme odpálili na ne úplně povedeném poznávacím tripu do jižního Norska. Třemi obytňáky s jejich průměrným věkem 25 let. Ve zkratce - zatčení členů naší posádky na Švédsko-​norských hranicích, obleva, oprava prasklého klínového řemenu punčocháčemi. Prostě vše bylo špatně, ale zážitky nemusejí být jen pozitivní, hlavně že jsou intenzivní!

V půlce ledna byl první autobusový freeridový zájezd do francouzského střediska Puy St. Vincent. Pořádaný ve spolupráci freeride.cz, Puxtravel.cz a námi - Freerideguides.cz. Toto středisko bylo vybráno záměrně z důvodu skvělých severních svahů s více než slušnými pláněmi, dobře vypadajícími lesy a především naprostou absencí lokálních riderů. Tohle všechno se nám potvrdilo. Ve středisku ani jedna široká lyže, kromě těch našich. Jen malá „drobnost“ nám udělala víc než jednu vrásku na čele. A to naprosto kritická lavinová situace, která panovala při našem příjezdu. Čtyři lavinové nehody během tří dnů. Patnáct mrtvých. Vše klienti s guidy. Místní si nepamatovali takhle špatné podmínky. Naštěstí náš camp proběhl bez nehod a jako poděkování od matky přírody, za dobře odvedenou práci, nám nadělila na poslední den sněhovou bouři a my se proháněli po pás v prašanu a některé holčičky po krk v bezedném prachu.

Další akce, která se uskutečnila, byl takzvaný Powder Hunters. Jde o to, být na pravém místě ve správný čas. Tohoto pravidla lze dosáhnout jen a pouze výjezdy obytnými kárami. Byly odjety celkem tří prašanové hony. První do malého střediska v německém Dammkar, který připomíná Chamonix. Jedna gondola, díra ve skále a jen a pouze volný terén bez sjezdovek. Následoval výjezd do středisek ZauchenseeWeisse, kdy se ukázala ta pravá síla obytňáků. První den jsme lyžovali v pásu lesa v Zauchensse, ale kvůli nečekané oblevě, jsme se museli přesunout o pár výškových metrů, a tak jsme přejeli na Weisse, kde se jezdí severní pláně. Poslední výlet byl do naší srdeční záležitosti. Do lyžařského střediska Kaunertal, který nikdy nezklame. 

Jednoznačně nejlepším tripem byla naše poznávací expedička do Gruzie. Kdo nebyl, nepochopí. Máme odjeto na padesát středisek po Evropě. Chamonix, Zermatt, Saas Fee, Tři údolí, St. Anton, Lech… Zkrátka asi všechny známá i neznámá střediska. Když to řeknu na rovinu, kam se Alpy hrabou na Velký Kavkaz… Konkrétně oblast okolo lyžařského střediska Gudauri. Permice za 350Kč, pláně s více než 1000 metrů převýšení. Od shora až dolů se stejným sklonem. Exotika, skvělé jídlo, kulturní bohatství, prostě ráj pro freeride.

Poslední freeridový camp sezony jsme uskutečnili opět na Kaunertalu na konci března. Bylo zábavné pozorovat nervózní klienty, kteří sledovali déšť v údolí při příjezdu. Moc nám nevěřili, že je to dobré, ať jsou v klidu. Přece jen ve 3000m n. m. je trošku jiné klima. 50cm prašanu a jasno na uvítanou slibovalo skvělé poježdění. V tomto středisku se cítíme jako doma a známe zde každý kámen, a tak jsme s touto nadílkou naložili do maxima. Co jízda, to první line v průběhu celého campu!

Aby toho nebylo málo, střihli jsme si ještě jednu poznávačku. Obytňákem na začátku dubna na norské Lofoty. 7800km, 30 let starou károu naznačovalo, že to nebude jen o lyžování. Prasklá pneu bez rezervy, rozbité zapalování u plynového topení… Nic z toho nás nezastavilo a my si užili nádherné výhledy na zasněžené fjordy. Sjezdy až k samému oceánu. Prostě ráj pro každého skialpáka.

V letošní sezoně se budeme snažit navázat, tam kde jsme vloni skončili. Umíme najít ty nejlepší podmínky. Chceme ukázat, že freeride není jen pro pár bezmozků. Bude odjeto několik Powder Hunters. K freeride campu na Kaunertalu jsme přidali freeride/​skialp camp na Weisse. Je připravený freeride camp do Gruzie. Skialpový camp na Lofoty a naší novinkou je spolupráce s Sherpas Ride - Big In Japan Freeride camp. Vše naleznete na www.freerideguides.cz! Přeji příjemný lov a třeba se uvidíme.

Ondřej Pekárek

Další zajímavé články

Dávej jarní shredy s triem z Vishnu Freeski

Shreďáci z Vishnu Freeski zase jednou potěší svoje fandy...

Red Bull Unrailistic 2024 se dotýkalo jibovýho nebe

Švédské Åre se opět přeměnilo na jibové peklo díky Red Bull Unrailistic 2024...

Jussa Palaskivi z Forre má venku svůj streetovej full part

Od kluků v Forre crew dorazil jeden full part...