One Hit Wonder Big Air 2017

Tradiční australskou akcí je každoroční One Hit Wonder Big Air. Nejinak tomu bylo i letos a my tam teď na chvíli odskočíme!

Austrálie to nejsou jenom klokani, bumerangy nebo Krokodýl Dundee, ale třeba taky One Hit Wonder Mountain Festival,v jehož rámci se tenhle tejden uskutečnil největší freeski akce u našich protinožců. Řeč je samozřejmě o každoročním Toyota One Hit Wonder Big Airu, kterej letos oslavil už devátý narozeniny! Stejně jako minulý léto se usídlil v resortu Thredbo, kde zase měla vyrůst pořádná potvora, na který měly současný esa nejen freeskiingu ale taky snowboardingu metelit jednu šílenost za druhou. Jak to nakonec letos celý dopadlo nebo nedopadlo se teď v krátkosti jukneme.

Jestli máme za něco vytasit pochvalu, tak to bude určitě za samotnej kicker, kterej rostl díky šejprům celých deset dnů. Tahle australská šílenost měřila na výšku dvacet pět stop, délka placky čítala hned devadesát stop. To je víc jak dvacet sedm metrů, a to už se daj čekat polety hodně masivních rozměrů. Není divu, že kopna se mohla chlubit titulem největší skok v rámci asociace AFP. Bohužel ale ne všechno vyšlo, jak mělo. Počasí mělo asi krámy, a tak hutný sněžení s bouře neustále odkládaly letošní start. První mínus. Největším letošním zklamáním ale byl jezdeckej ansámbl. Bohužel vzhledem k tomu, že téměř ve stejnej termín startovaly tréningy na Jossi Wells InvitationalCardroně, tak většina lyžníků zvolila právě novozélandskou alternativu. Druhý a podstatný mínus.

Skok tak svojí návštěvou poctil třeba nejlepší domácí freeskier Russ Henshaw. Nechyběl italskej čahoun Christof Schenk. Z Améru pak dorazil Robby Franco, kterej jinak reprezentuje Mexico a z Rakouska mladej zabiják Sam Baumgartner. To je však tak nějak vše. Kromě lokálních a domácích jmen ještě za zmínku stojí méně známý francouzský duo Enzo Scotto a Lucas Romain. Bohužel riders list byl atraktivní jak Ruda Pivrnec po dvanácti škopkách, což je velká škoda. Tonhlo macatý monstrum si zasloužilo pětihvězdičkovou elitu. Loni tady padl třeba první triple 1800. Letos to na přepsaní historie zrovna dvakrát nevypadalo. Velká škoda…

Riders na startu, ale určitě chtěli dokázat, že nepatřej někam na druhou kolej. Celá freeski sranda se letos nakonec jela formou GoPro Game Show a do AFP se započítala. Podobným pohoda formátem se odpanil první ročník v roce 2009. Žádný kvaldy, žádný finále. Prostě se lítalo a rotovalo, jak bylo libo. Jezdci nejen, že mezi sebou vyhlašovali několik ocenění, kde se každej vítěz napakoval slušnejma 1000 USD, ale taky se zformovalo několik týmu, který měly za úkol v rámci soutěže The Oscar natočit maximálně minutkový video. Nejlepší edit bral 2000 USD. To na ulici jen tak nenajdeš.

V pondělí si konečně počasí řeklo, že už toho prudění bylo dost a mohlo se jít na věc. Už prvním testovacím skokem francouzský dvojky se atakoval světovej rekord do dálky. Kluci naštěstí přežili stejně jako zbytek a po dni se mohly vyhlásit největší blázni. Titul Sick Bird za svůj crash při pokusu o triple misty flip si odnes Christof Schenk stejně jako vstupenku do místního hospitálu. Stejný ocenění si nakonec odnesl i Robby Franco, kterej třeba sázel triple 1440 se screamin seamanem a taky domácí Nick Payne, kterej v 360 stihl desetkrát shifty. Mohlo se volat Guinessovi. Lucas Romain si pak pod Eiffelovku odvezl The Most Original Trick za svůj switch dub 1080 japan to reverse tail. Absolutním vítězem se pak stal Rakušan Sam Baumgartner, kterej vraždil s triple corkem 1440 high safety nebo switch triplem 1620.

Za rok při jubilejním desátým ročníku One Hit Wonder Down Under to tak chce uplatit počásko a hlavně provařený jezdce, aby na tuhle parádu dorazili a mohl se zase odjet plnohodnotnej kontest, kterej si tahle šílenost zaslouží!

Web One Hit Wonder najdete tady.

Foto by One Hit Wonder

Další zajímavé články

Tomáš Guziur vypustil gruzinský movie "Gamarjoba"

Tomáš Guziur a filmař Petr Pražmowski mají konečně venku svoje gruzinské dobrodružství "Gamarjoba"...

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...