O´Neill Europa Cup powered by Sony Action Cam

První závod Evropskýho poháru ve slopestylu na našem území hostila koncem března Pec pod Sněžkou a my se tam teď vypravíme a jukneme se, co všechno se tam událo!

Progres to chce nejen v počtu motanic, který vykroutíte na kopně nebo kolik vylemtáte piv za večer ve vaší oblíbený krčmě. Chce se to posouvat i v organizování kontestů, a tak dvojka Milis Daly, kteří stojej za Czech Freeski Tour si řekli, že letos si ukousnou větší sousto v podobě Evropskýho poháru ve slopestylu. Volba padla na konec března na Pec pod Sněžkou, kde se tak uskutečnil vůbec první Evropák jako O´Neill Europa Cup powered by Sony Action Cam na uzemí tý naší košatý republiky, a my byli hodně zvědaví jaké freeski šílence to k nám dotáhne… 

Do Pece míříme už ve čtvrtek večer, protože na místním Hotelu Horizont je na programu riders meeting společně se šéfem závodu, šéfem tratě, FIS delegátem a rozhodčími, kterej je primárně určenej kaučům reprezentací. Lehce tak očíhneme, kdo dorazil a šetříme síly na další dny, protože nás čeká plno práce. Páteční den je pak celej věnovanej tréningu a mezi zahraničními zabijáky, kteří si našli cestu do Pece najdeme lyžníky z Finska, Rakouska, Ukrajiny, Slovinska, Španělska, Slovenska nebo třeba až daleký Argentiny. Očividně dorazila hlavně mladá krev, která se chce sakra ukázat, a tak na dolním největším kickeru se trénuje jeden tuplák za druhým a nechybí ani jízdy stylu dabl do dablu. Vypadá, to že by se mohlo dodržet motto „Pec nám spadla..“ Tohle vypadá na kvalitu.

Sobotní ráno nás naštěstí vítá praví jarní sluníčko. Počasí s náma díky bohu táhne za jeden provaz. Modrá vymetená obloha, ideální teplotka, park ale drží a nerozpadá se jak kdyby měl lepru. Lyžníci mají na výběr buď vystřelovák nebo speed rail a pak dvě platformy skoků. Super podmínky a velkej dík partě Freestyle AreaChosé Kysučanovi za odvedenou práci! Kluků se nakonec na startu schází celkem třicet pět kousků, takže se rozdělí na dva heaty, kde z každýho půjde do finálka nejlepší šestice. Bábovek je pak celkem sedm, a tak s nima uzavíráme deal, že půjdou rovnou do finále a kvalda se jich tak netýká. Tradiční formát dvou jízd a lepší se počítá zůstává dodržen. Pomalu a jistě se kolem trati šrocují taky nějací ty freeski fandové, a tak můžeme jít na to!

Hned od prvních jízd je jasný, že prim budou hrát zástupci chladný Skandinávie. Finové sou jak posedlý démonem a padá jeden macatej dabl za druhým. Elias Syrjä zakončuje run krásným switch dub corkem 1080 mute, Kuura Koivsito zas dabl 900, Atte Laivola přidává dub cork 1080. Hold zřejmě slušnej oddíl. Z prvního heatu tak zcela zaslouženě jde dál hned pět Fiňáků v čele právě s Eliasem. Pro nás je ale nejdůležitější třetí flek Robina Holuba za pravou 900 do switch 1080, čímž si zajišťuje finálovou účast. Čeští fandové si tak můžou oddechnout. Máme finalistu! Další český jména se pak seřadili od desátýho místa vejš, když právě desátej flek drží Radek Palkoska. Druhej heat pak už nebyl pouze ve znamení modro-​bíly vlajky s křížem. Ovládl ho totiž náš Pepé Kalenský před Samem Baumgartnerem z Rakouska a Raulem Garridem ze Španělska. Pepek si tak po dlouhá době zkusil závod Evropskýho poháru a hned ho zachytil ve slušný formě. Druhým nejlepších Čechem v Pepkově heatu je pak s devátým místem Fanda Jetmar. Dvanáct postupujících máme, a tak můžeme pomalu a jistě mířit do finále.

To ale načneme něžným pohlavím. Na startu se postavilo sedm nebojácných dam a hned čtyři z toho od nás. Holky většinou volily menší odrazy až na Ukrajinku Katerynu Kotsar. Čtvrtej a pátej flek zůstal doma díky Isabele Kyselové, která zavdala svoji první 720 Darině Zbořilové. Mezinárodní zkušenosti prodala Bára Nováková, která jízdou 360 do 540 safety vybojovala pro ČR bronzový podium! Ukrajinka Kateryna Kotsar byla jediná dáma, která za velký podpory svý trenérky lítala velkou kopnu, kde rotovala 540. Bohužel chyběla tomu vetší čistota a preciznost. Konečný druhý místo je ale určitě pěkný. Vítězkou se totiž stala nejstarší dáma celýho pole Nana Šlepecká ze Slovenska, která předvedla jízdu s 720 mute do pravý 360.

Nana ke svýmu triumfu dodala: „Aj keď už nejazdím FIS závody, to, že v Peci bude EP ma potešilo a využila som ho na návštevu kamarátov českých, ktorých som dlho nevidela. So skokmi som sa musela chvíľu zoznamovať, potom to už začalo ísť. Skvela akcia, ďakujem organizátorom, že hecli prvý Europák v československých podmienkach a gratulujem všetkým víťazom.“

Pánský finále by se pak dalo okomentovat jako Finové vs. zbytek startovního pole. Hned šestici zástupců měla právě země tisíce jezer na startu. Možná lehká nervozita a i zvolení náročnejch triků nakonec nedopadlo dobře pro Argetnince Mateo Bonacalzu a finský duo Atte LaivolaKuura Koivisto. Dvě pokažený finálový jízdy a konec nadějí. Podobně neslavně skončil i jeden z velkých favoritů Rakušan Sam Baumgartner, kterej zkoušel dabla do dabla navíc na obě strany. Kdyby jízdu odjel placka ho nemine. Na kdyby se ale bohužel nehraje. Pády na druhou stranu hrály do karet ostatním včetně naší dvojky Robhol Pepé.

Právě Robin Holub měl po závodě určitě na tváři úsměv. V silný konkurenci si nakonec vyjel hodně příjemný pátý místo, když v druhý jízdě riskoval switch bio 900 do dub corku 1260. Bohužel skoky nedobrovolně přisedl. I tak ale super výsledek. Finskou nadvládu potvrzoval bramborou Jon Sallinen. Jeho krajani Joel Liimatainen pak zejména Elias Syrjä jasně celý závod ovládli, kdy hlavně Elias svou první jízdou zakončenou mostrozním switch dub corkem 1080 a bodovým ziskem 92.00 zbytek jasně zašlapal do země jak Hulk. Fisnko hold jede jak Formule 1.Nás ale nejvíc potěšil Pepé Kalenský, kterýmu nakonec pravá switch cork japan 720 do switch 900 mute stačila na epesní třetí flek! 

Pepek byl určitě sám trochu překvapenej a ke svýmu výkonu dodal: „Byla fakt super postavena trať i podmínky. Původně jsem chtěl dávat jen 360 do 360 ale potom, co mě ostatní hecovali se mi povedlo odjet celkem slušnou jízdu. Konkurence byla fakt veliká a já měl i trochu štěstí, že se ostatním jízdy tolik nepovedli a já skončil třetí. Zajel jsem nejlepší místo z Čechů. To kdyby mi někdo řekl den před tím tak mu nevěřím a vysměju se mu. :)“

Nezbejvá tak nic jinýho než všem vítězům pogratulovat. Premirérovej ročník Evrospkýho poháru na našem uzemí se na tuty určitě vydařil! Počasí za jedna, seznam jezdců a odjetejch triků taky za jedna. Naši urvali dva bronzy, takže jakbysmet za jedna. Doufejme, že za rok se opět sejdeme v ještě větším počtu ať dáme tomu evropskýmu freeskiingu zase trošku, co proto! Díky všem… 

Výsledky O´Neill Europa Cup powered by Sony Action Cam:

Muži:

1. Elias Syrjä (FIN)
2. Joel Liimatanein (FIN)
3. Pepé Kalenský (CZE)
4. Jon Sallinen (FIN)
5. Robin Holub (CZE)
6. Juho Romakkaniemi (FIN)
7. Raul Garrido (SPA)
8. Maj Stirn (SLO)
9. Atte Laivola (FIN)
10. Kuura Koivisto (FIN)
11. Sam Baumgartner (AUT)
12. Mateo Bonacalza (ARG)

Ženy:

1. Natílie Šlepecká (SVK)
2. Kateryna Kotsar (UKR)
3.Bára Nováková (CZE)
4. Darina Zbořilová CZE)
5. Isabela Kyselová (CZE)
6. Zuzana Vítová (CZE)
7. Diana Dyakiv (UKR)

FIS web zde.

Díky partnerům:

O´Neill, Sony Action Cam, Svaz Lyžařů České republiky

Další zajímavé články

Tomáš Guziur vypustil gruzinský movie "Gamarjoba"

Tomáš Guziur a filmař Petr Pražmowski mají konečně venku svoje gruzinské dobrodružství "Gamarjoba"...

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...