Red Bull Cold Rush 2012

Red Bull Cold Rush to není jen tak další obyčejnej freeski závod. Jukni na report a dozvíš se víc!

Jakmile se v nějakém názvu kontestu objeví Red Bull, tak je jasné, že nepůjde o další průměrný závod v rampě nebo ve slopestylu. Redbulácký akce jsou prostě vždy trošku jinde a vymykají se klasické freeski šedi. Přesně do této škatulky patří i Red Bull Cold Rush, který minulý týden hostilo středisko Silverton v americkém Coloradu. Pozvánku na tento prestižní závod dostala osmnáctka mužů a pětice žen, kteří si to rozdali v kontestu, který si vzal něco z prašanových atributů, něco z parku. Prostě od každého něco. Toto je zkrátka Red Bull Cold Rush!

Závod se celkem dělil na tři dny, kdy se každý rider musel pokaždé vypořádat s trošku něčím jiným. Začínalo se klasickým big mountain, na který navázal backcountry slopestyle. Poslední díl skládačky pak tvořil cliff drop day. Ten však nakonec díky lavinovému nebezpečí musel být zrušen, takže se nakonec celkový vítězové museli vykrystalizovat z prvních dvou dnů. No a protože závod takového formátu nemůže jet každý Jarda z kopce „od vás za barákem“, tak se startovní listina hemžila hodně zajímavými kousky. Mezi muži například zabijáci jako Dane Tudor, Andy Mahre, Pep Fujas, Sage Cattabriga-​Alosa, Wiley Miller, Tim Durtschi nebo loňský vítěz Sean Pettit. Zkrátka bylo jasné, že se bude peklit!

První den byl na pořadu big mountain. Na jezdce tak čekaly pořádný lajny a dropy nejrůznějších velikostí, tvarů a patvarů. Nejzajímavější a nejtechničtější jízdy předvedli například Dane Tudor, Andy Mahre, Sage Cattabrige-​Alosa nebo Dave Treadway. Nezahanbil se ani loňský vítěz Sean Pettit, který předvedl 360 drop nebo Collin Collins, který zase tasil ze skály rodeo. Ve stínu nezůstal ani sedmnáctiletý mladík Logan Pehota, který zdatně konkuroval ostřílenějším skierům. Ani něžná část startovního pole se nezalekla nejedné skály a tak třeba Jackie Paaso nebo Michelle Parker si mohli připsat svoje slušné dropové úlovky.

Po poctivé porci prašanových lajn přišel na řadu možná ještě zajímavější slopestyle. Ten se jel na speciálně nastražených překážkách, které nesly jména jako Mine Cart rail, Mando Mine nebo Castle Jump. Z toho sice moc moudrý nejsme nicméně je jasné, že o žádné drobečky nešlo! Zajímavou trikovou nadílku předvedl třeba Dane Tudor, který předvedl jízdu tail drop, cork 720 tailswitch cork 540. Vůbec možná nejmasitější switch cork 540 pak nasadil Sean Pettit. Wiley Miller zase vytáhl stylovku nosebutter 720 přes převis nebo 720 japan. Nezahanbil se ani Pep Fujas s jízdou 270out z Mine Cart railu do 360 japan720 tail.

Stejně jako první den ani druhý něžné pohlaví nezahálelo a početnější mužské bandě holky předvedly, že rozhodně nepatří jen k plotně. Jedna z favoritek Jackie Paaso se s tím vůbec nemazala a v jízdě zavdala 360 nebo frotnflip. Parádní beko asi vůbec největší toho dne ze všech pak vytasila na skoku Mando Mine Rachael Burks.

Poslední lahůdkou, kterou se Red Bull Cold Rush měl zakončil měl být cliff drop day. Bohužel jak už na začátku jsme poznamenaly tak podmínky byly proti. Hrozilo nebezpečí lavin, takže se poslední den musel anulovat. Porotě tak nezbývalo než celkové výsledky uklohnit z prvních dvou dnů. Mezi muži nakonec největší příděl bodů dostal Dane Tudor, který se tak mohl těšit z premiérového vítězství. Za sebou pak nechal legendu Pepa Fujase a bronz bral Sage Cattabriga-​Alosa. V damské kategorii pak nejvíce zaujala Rachael Burks. Tu na bedně doprovodily Jackie PaasoMichelle Parker.

Výsledky Red Bull Cold Rush 2012:

Muži:

1. Dane Tudor – 92.50
2. Pep Fujas – 88.58
3. Sage Cattabrige-​Alosa – 85.92
4. Dash Longe – 84.00
5. Andy Mahre – 83.33
6. Logan Pehota – 81.25
7. Fabio Studer - 80.83
8. Wiley Miller – 79.50
9. Tim Durtschi – 77.58
10. Sean Pettit – 73.58
11. Dave Treadway – 73.25
12. Collin Collins – 72.42
13. Leo Ahrens – 67.92
14. Josh Bibby – 60.83
15. Callum Pettit, Richard Permin, Tobi Tritschner, Kye Petersen - DNF 

Ženy:

1. Rachael Burks – 95.83
2. Jackie Paaso – 91.75
3. Michelle Parker – 90.58
4. Lexi Dupont – 89.42
5. Anna Segal – 89.17

Video Red Bull Cold Rush:

Video z big mountain dne ZDE

Video ze slopestyle dne ZDE

photo by Red Bull

Další zajímavé články

Dávej jarní shredy s triem z Vishnu Freeski

Shreďáci z Vishnu Freeski zase jednou potěší svoje fandy...

Red Bull Unrailistic 2024 se dotýkalo jibovýho nebe

Švédské Åre se opět přeměnilo na jibové peklo díky Red Bull Unrailistic 2024...

Jussa Palaskivi z Forre má venku svůj streetovej full part

Od kluků v Forre crew dorazil jeden full part...