Snowboard Zezula Freestyle Weekend Praha 2013

O víkendu 12. a 13. října 2013 se na pražské náplavce u Rašínova nábřeží odehrál další ročník festivalu Après Ski a v rámci něho i Snowboard Zezula Freestyle Weekend, který měla produkčně na starosti naše FRcrew. Tady je náš pohled na to jak všechno probíhalo a taky hromada fotek od Yana Renelta.

Hned na úvod musíme poděkovat sponzorům, bez kterých by se tahle akce neuskutečnila. Hlavními partnery celé zóny byl známý internetový obchod Snowboard Zezula (www.snowboard-zezula.cz), O2 Extra výhody (www.o2extravyhody.cz) a Skupina ČEZ (www.cez.cz). Dalšími partnery byly firmy Nitro Snowboards (www.nitro.cz) a Armada Skis (www.armadaskis.com), jejichž česká distribuce podpořila sobotní i nedělní Public Contest věcmi v hodnotě cca 130 tisíc Kč (!!!). V neposlední řadě patří dík i značkám Flow, GravityBern, nesmíme ale zapomenout ani na Parks.cz (www.parks.cz), kteří dodali jib překážky, a na Skicentrum Deštné v Orlických horách (www.skicentrumdestne.cz), díky kterému byl na náplavce opět k dispozici bag jump. Obrovský dík posíláme také firmě ČNES dopravní stavby a.s. (www.cnes.cz), která nám zapůjčila těžkou techniku včetně bagru typu Bobcat aka "Bobik" značky CAT. 

Po loňském úspěchu snowparku na náplavce v rámci festivalu Après Ski jsme opět spojili síly s agenturou MVP, která je hlavním organizátorem této akce, a začali s několikatýdenním předstihem připravovat letošní ročník. Opět jsme vycházeli z toho, že hlavním lákadlem pro vás všechny je snowpark, což je záležitost, kterou v Praze moc často nevidíte. Zajezdit si v říjnu na jibech nebo si i skočit a to ještě v hlavním městě se siluetou Pražského hradu v pozadí a s Vltavou pár metrů od vás je prostě podle nás paráda a ideální varianta jak odstartovat zimní sezónu. 

Samozřejmě jsme chtěli úroveň akce zase trochu posunout, takže se v našich hlavách (a především v hlavě našeho "hlavního architekta trati" Ričiho Skandery) postupně zformoval setup jib parku zase o něco vymazlenější než loni. Podstatnou změnou oproti loňsku bylo přesunutí celého parku na druhý sjezd z Výtoně na náplavku, tedy směrem k Železničnímu mostu. Slibovali jsme si od toho větší samostatnost "freestyle sektoru" v rámci Après Ski a taky super místo pro diváky sledující akci z mostu. Největší změnou v samotném setupu bylo umístění další montovaná konstrukce z lešení ve tvaru "A" na plochu sjezdu, která zajistila odraz na wallride, menší skok a zároveň umožnila osazení kink boxu. V plánu bylo i umístění na první posudek trochu "unreal" polejamu s dopadem na náplavku o několik metrů níže, což snad všichni kromě Ričiho považovali za holej nesmysl. Jak to s touhle překážkou dopadlo se dozvíte dále v textu... 

Stavba odstartovala už ve středu, kdy jsme na náplavce začali hromadit sníh, kterého jsme letos potřebovali ještě víc než loni. Sehnat kolem 300 kubíků sněhu v říjnu v Praze a okolí není žadnej med, o čemž by mohl vyprávět předevšim náš kolega Majk, pasovaný opět na vrchního ledaře /​ sněhaře. Ten měl na starosti veškerou komunikaci s hokejovými stadiony, respektive s rolbaři vyvážejícími sníh mimo ledovou plochu. Pokud byste třeba chtěli Majkovi udělat "radost", tak mu kupte extraligovou sezónku na Slavii nebo Spartu :)) 

Ve čtvrtek začala stavba šest metrů vysoké nájezdové rampy a podkladová konstrukce pro kicker a kink box, aby v pátek večer byla komplet ready. Už od středy začaly první dodávky navážet sníh a to pokračovalo až do nedělního odpoledne. Celkem na snowparku makalo přes 10 lidí po několik dnů, dovezlo se kolem 120 tun sněhuosmi různých zimních stadiónů z Prahy a okolí, lopatou jsme hodili asi tak 100 000x, najezdili dodávkama a náklaďákem kolem 2 200km a spotřebovali asi 50 kilo soli. Do toho se ještě snášel z oblohy hustý déšť, který nám dost sněhu sebral, nicméně naše armáda shaperů pod velením Ričiho a Pepeho Samka nakonec vše zvládla a program se uskutečnil podle plánu. Rádi bychom tady poděkovali stadionům a hokejovým klubům, bez kterých bysme neměli to nejdůležitější (tedy sníh): HC Slavia Praha (Eden), HC Hvězda Praha, HC Neratovice, HC Černošice, HC Berounští Medvědi, HC Rytíři Kladno, HC Slavoj Velké PopoviceHK Lev Slaný.

Čtvrteční a páteční déšť zpomalil přípravy nejen ohledně shraňování sněhu pod Železničním mostem, ale především zkomplikoval stavbu obou wallridů, které nakonec domontovali s vypětím všech sil nejšikovnější členové naší crew Pepe Samek, Honzík ProtivanskýRiči Skandera v sobotu brzy ráno. Honzík si ještě pro jistotu při práci rozsekl nohu a po ranní návštěvě nemocnice se aspoň mohl narozdíl od zombies Pepeho a Ričiho jet na pár hodin vyspat tak, aby dokázal celou sobotu odspíkovat. Nebudeme vyjmenovávat všechny další komplikace a nástrahy, které naše stavební crew musela během příprav překonat (navařili jsme si to přece sami :), každopádně v sobotu dopoledne byl (byť s menším zpožděním, za které se omlouváme) snowpark pro letošní Snowboard Zezula Freestyle Weekend připraven, překážky osazeny a sníh navezen. 

Setup parku tedy vypadal následovně: Po rozjezdu z rampy jste si mohli vybrat buďto kink box (flat-​down), malý skok nebo náskok na velký wallride, který vyrostl až do cca dvou metrů nad úroveň nábřeží. Následoval multifunkční menší wallride na zábradlí rozdělujícího sjezd a náplavku, kde vyzývala k pokoření horní trubka a následnému odjetí triku na jednu nebo na druhou stranu do dopadového bangu. Pokud vás tahle překážka netáhla, mohli jste si to namířit na růžovou tlustou trubku v "Z" profilu, tedy (flat-​down-​flat) double kink s mírnými zlomy. Celý park zakončoval jeklový rail přivařený ke konci zábradlí sjezdu na náplavku nebo "klikatice" (dvakrát horizontálně lomená tlustá trubka) z dílny Parks.cz. Pokud jste měli dobře namazáno, tak jste si mohli dát jízdu o třech překážkách za sebou. Uznáváme ale, že náš odhad ohledně rychlosti nebyl úplně na 100%, protože spoustě lidem na poslední překážky chyběla. Tohle příště určitě zohledníme tak, aby měl každý rychlosti dostatek na všechny překážky. 

V sobotu kolem polední hodiny stál již kompletní Snowboard-zezula.cz Snowpark, po kterém se proháněli rideři a trénovali na odpolední Armada Public Contest o ceny za 40 000Kč. Z 15 metrů vysoké rozjezdové rampy jste si mohli vybrat z následujících překážek – vystřelovák do dolní části nábřeží, lámanou bednu, skůček s délkou 6m a nebo velký wallride. Poté následoval další wallride po pravé straně s možností vrácení na dolní část nábřeží nebo zpět do parku s náskokem na double kinked rail. Poslední sérka překážek obsahovala dvakrát lámaný zet rail nebo jekl přidělaný na zábradlí pří mo nábřeží. Na startu se objevila pěkná porce lyžářů, kde nejčastějším trikem byl 270 na lámanou bednu. V tento den o třídu nade všemi vyčníval slovenský brať Riči Jurečka, který svými stylovkami bavil porotu i ostatní diváky s vrcholem 360 switch up s pretzelem do switche na lámačce. Druhej skončil punkovec Lukas Berro se svýma 270 on, switch up 270 ven na lámaččce a Šimon Strakatý. Tito borci si vyjeli postup do večerní hlavní části závodu za účasti pozvaných českých freeski „stars“.

Jak se večer blížil atmosféra houstla a všichni se těšili na večerní hlavní contest. Na startu se objevili třebas frajeři typu Dan Hanka, Pepe Kalenský, Jirka Volák, Riči Skála, Šimon Bártík, showman Jirka Štíva nebo postupující z kvaldy Riči JurečkaŠimon Strakatý (nahradil unaveného Lukase Berra). Štivák bohužel do hlavního contestu nedorazil = 8.místo. Riči Jurečka zaspal začátek a dorazil na posledních pár jízd, kde se snažil o 360 switch up pretzel ven, ale bohužel se mu to nepovedlo jako v kvaldě a bral 7.místo. Šimon Strakatý se snažil bavit lidi a sázel frontflipylincolny, což mu vyneslo 6. flek. Největší zabiják večera na wallridu, kdy skončil málem na druhé straně pod tramvají byl Šimon Bártík, k tomu přidal ješte třebas bc switch up na zetku, fr 450 z railu a vyjel si 5.místo. Asi nejvšestranějším jiberem večera byl Riči Skála, který dával všechny switch upy a raily na všechny možné strany namátkově 2 na switch up 2 ven, fr switch up bc 2 ven, fr switch up pretzel 2 ven, bc switch up 2 ven na všech možných překážkách a ze všech možných stran. To nakonec po boji stačilo na bramborový 4. flek. 

Místo třetí a pomyslnou bronzovou medaily získal Jirka Volák, který sázel 270 do transferu na lámanou bednu 270 ven, 450 transfer na bednu do tailslidu, switch 2 transfer 2 ven. Stříbro bral inline skier Dan Hanka, který zase zabíjel v pekelným štýlu a i jeho 720 na pidi skoku vypadala do štylu. One foot na zetku, 270 do wallridu nebo vražda lipslide back 360 switch up back 2 ven na lámačce se stala trikem večera. První skončil  klasickej zabiják Pepe Kalenský270 transfer, 450 transfer 270 ven, fr switch up 2 ven, fr switch up 2 ven na zetku či totální psychárna back 270 na vystřelováku do 4 metrovýho gapu, který bohužel skončil strašným granátem a vytrhnutím větší části vázání. I tak to bylo první místo ve večerním contestu. 

Hned po skončení session se veškeré dění přemístilo do PM klubu vzdáleného asi 300 metrů od snowparku a mezitím co lopaťáci dělali maximum pro to, aby se v neděli ještě dalo jezdit, cca 600 lidí už vířilo Jägermeister Après Ski Afterparty za zvuků linoucích se z gramců a dalších mašinek ovládaných DJs Akvamenem, NobodyListenemN'Zymem. My jsme se do klubu dostali někdy kolem půlnoci a už v tu dobu tančil celej klub. I tak jsme ale navázali avizovaným programem, takže proběhla promítačka letošního videjka STREET [SNOWBOARDING] od Burton Snowboards a posléze pražská premiéra wakeboardového filmu [A]WAKE, kterým se symbolicky zakončila letní sezóna. 

Na neděli po mohutné úpravě parku, kdy odtála většina sněhu byl na 15. hodinu připraven druhý oublic závod pod hlavičkou Armady. Na startu se objevila 15ka riderů, kteří si to rozdali o hodnotoné věcné ceny. Velmi pěknou jízdu s back switch upemfr switch up 2 ven na railu předvedl Honza Pavlovský a bral po zásluze třetí flek. O druhé potažmo první místo se „prala“ dvojice Mára Wlazel Šimon Strakatý. Mára nakonec za back switch up, sw grind nebo 2 na 2 ven na lámačce bral druhý flek. Nejvíce hodnotných triků za neděli odjel Šimon Strakatý, který tak potvrdil svou dobrou formu ze soboty a za triky 2 na 2 ven na lámačce, fr switch up 2 ven, back 2 ven na zetku, 2 na switch up pretzel 2 ven či transfer na lámačku si dojel pro první místo.

Kromě programu ve snowparku byl po celý víkend připraven pro exhibice i bag jump, tentokráte postavený hodně originálně na dvou pontonech. Na jednom byla rozjezdová dráha z kartáčů pokrytá sněhem a odrazový rádius, na druhém pontonu pak dopadový bag, to vše díky resortu Deštné v Orlických horách a tamnímu Your Parku, ve kterém je tenhle bag jump k dispozici téměř během celé zimní sezóny. Odvážné pokusy o roztáhnutí za člunem Mastercraft nakonec nevyšly, ale vše nahradil winch (naviják), takže diváci na náplavce mohli v sobotu i v neděli koukat na to jak snowboarders a freeskiers lítají nad Pražským hradem. 

Tím bych report z letošního Snowboard Zezula Freestyle Weekendu v rámci festivalu Après Ski uzavřel. Děkujeme všem kdo jste o víkendu na náplavku dorazili (bylo vás podle hrubých počtů kolem 30 tisíc!), ještě více těm, kdo jste vzali cajky a zajezdili si na sněhu, a vůbec nejvíc všem, kdo přidali ruku k dílu a zasloužili se o to, že se zase po roce v centru našeho hlavního města podařilo postavit snowpark - tedy nejen helperům, produkční crew, ale samozřejmě i sponzorům. Díky všem a ještě jednou připomínám, že oceníme jakoukoliv zpětnou vazbu, ať to příště dopadne ještě líp! 

Sobota Armada Public Contest:

1. Riči Jurečka
2. Lukas Berro
3. Šimon Strakatý

1. Gábina Janoušková
2. Petra Jurečková

Snowboard-zezula.cz Contest:

1. Pepé Kalenský
2. Dan Hanka
3. Jirka Volák

1. Zuzička Stromková
2. Kristýna Kapoková
3. Petra Jurečková

Neděle Armada Public Contest:

1. Šimon Strakatý
2. Marek Wlazel
3. Jan Pavlovský 

Další zajímavé články

Dávej jarní shredy s triem z Vishnu Freeski

Shreďáci z Vishnu Freeski zase jednou potěší svoje fandy...

Red Bull Unrailistic 2024 se dotýkalo jibovýho nebe

Švédské Åre se opět přeměnilo na jibové peklo díky Red Bull Unrailistic 2024...

Jussa Palaskivi z Forre má venku svůj streetovej full part

Od kluků v Forre crew dorazil jeden full part...