Subaru XV Snow Session

O víkendu hostila Velká Úpa bigairový závod Subaru XV Snow Session. My servírujeme report i s macatou fotogalerkou.

První měsíce zimy byly na zajímavé akce poněkud plytký. To však s příchodem února lehce zvedlo do pozitivních výšin a uplynulý víkend skýtal nejednu možnost, kam vyrazit si poměřit síly s dalšími lyžníky. My nakonec zvolily krkonošskou Velkou Úpu, kde se chystal poměrně slibně vypadající bigairový závod Subaru XV Snow Session o prizemoney 20 000 pro freeski kategorii. To vůbec nevypadalo zle. A jak to tedy nakonec dopadlo? Prostě čtěte dál…

Jak už to poslední týdny bývá Úpa nás vítala ledovým odérem, který v ranní rozespalosti zrovna nejvíc lajků nedostal. Nicméně podmínky byly pro všechny stejný.  Obloha byl naštěstí totálně modrá jak šmoulí hýždě, takže se bez keců mohlo jít na věc. Organizátoři připravili celkem dvě kopny s rozměry šestnáctdeset metrů. Lehký binec mohl tak způsobit pouze lehce punkový rozjezd, kdy jste musely zapojit carvingové umění a vymotat se mezi místní chatovou osadou. Nicméně pro ostříleného českého freeskeiry, to určitě nebylo ničím překvapujícím.

Na start kvalifikace, která se jela nejlepší možnou formou a to hodinovým jamem nakonec nastoupilo nějakých dvanáct lyžníků a klasicky jedna freeskierka. Škoda, že si Úpu jako cíl v sobotu nedalo víc freeski hlav. Kvalda pak rozdělila zrno od plev, kde nemilosrdně postupovala pouze nejlepší šestka letců. Díky jamu bylo v kvaldě k vidění plno zajímavých tríčků. Ať už od stylových switch corků 540, flatspinů nebo corků 720 až po klasické spin to win věci jako switch 900switch 1080. Doublování tentokrát zůstalo nevyužito. Po hodinovém jamů se na finále tak mohla těšit šestice Šimon Bartík, Roman Dalecký, Honza Balcar, Pepé Kalenský, Mário SkálaDan Hanka. No a dál šla samozřejmě i jediná zástupkyně ženského pokolení a to Íza Kyselová.

Finálový systém už byl drsnější. Každý rider měl jeden technický a jeden stylový skok do 540.K tomu pak jeden opravný pokus. Tady už moc místa na nějaký šakali nebylo. Hned čtyři finalisti zvolili jako svůj tech trik switch 1080. Porota tak neměla rozhodování vůbec jednoduchý. Pepé KalenskýRoman Dalecký ke switch 1080 přidali jako stylovku flatpsin 540 japan a nakonec se ukázalo, že tato volba nevyšla. Mezi první trojku se nevešli. Nejlepší stylovej polet totiž předved Honza Balcar se svým switch corkem 540 reverse mute. Jako tech sice přidal v uvozovkách jen cork 900 tail, ale v součtu bodů z toho byl třetí flek. Asi nejvyšší switch 1080 navíc s mutemshifty nasadil Dan Hanka. Přidal pak switch cork 540 japan a bral druhý flek. Nejvýše však v Úpě dolítl Mário Skála. Ten taky předvedl switch 1080 tail, kterou podpořil dalekou switch 540 bow´n´arrow a u rozhodčích v součtu dostal největší skóre.

Holky nebo spíš holka to měla víc než jednoznačný. Íza Kyselová celej den předváděla točky na menší kopně jako 360540, ale vzhledem k tomu, že byla jediná chick na startu, tak i kdyby vyvlála zánožku to přemet vzad tak prostě brala první místo. Škoda, že holky nedorazily ve větším počtu…ostatně jako vždy.

První letošní větší bigairový kontest tak ovládl reprezentant Mário Skála, který si tak do prasátka mohl přisypat slušných 10 000Kč a mezi holkama jako vždy Íza Kyselová.  Ten kdo měl po dni ještě nějaké ty síly mohl pokračovat jak už to bývá na místní afterpárty. Ať tomu věříte nebo ne, ale mi jí tentokrát vynechali. Takže nějaké vtipné alko příhody bohužel tentokrát dodat nemůžeme. Peace…

Subaru XV Snow Session výsledky:

Muži:

1. Mário Skála

2. Dan Hanka

3. Honza Balcar

Nejlepší holka: Íza Kyselová

Další zajímavé články

Dávej jarní shredy s triem z Vishnu Freeski

Shreďáci z Vishnu Freeski zase jednou potěší svoje fandy...

Red Bull Unrailistic 2024 se dotýkalo jibovýho nebe

Švédské Åre se opět přeměnilo na jibové peklo díky Red Bull Unrailistic 2024...

Jussa Palaskivi z Forre má venku svůj streetovej full part

Od kluků v Forre crew dorazil jeden full part...