Světový pohár v Corvatschi

Světovej pohár ve slopestylu vyvrcholil ve švýcarským Corvatschi a byla u toho i česká a slovenská repre. Jukni jak to všechno dopadlo!

Světový pohár ve slopestylu dospěl minulý týden do svýho finálovýho závěrečnýho závodu s pořadovým číslem pět! Ve švýcarském resortu Corvatsch se tak nejen jelo o poslední možný body, ale hlavně bylo jasný, že po skončení budou znát letošní majitelé Křišťálového globu. Na startu se hlavně taky ukázala část český a slovenský reprezentace, a tak to byl dvojnásobném důvod proč tenhle závod pod hlavičkou FIS sledovat ještě víc! My se tedy teď jukneme jak tohle letošní celý rozuzlení dopadlo!

Na všechny riders a riderky zase čekala hodně na první pohled vydařená trať(víc se vyjádří Šimba), kde se krom tří jibovejch a tří kickerovejch platforem taky nacházela specialita, která dostala název bowl, a která opět oživila slopestylové souboje! Jak už to ve FISáckejch kontestech bejvá pravidla kvaldy byly drsný jak Rambo a Terminátor dohromady! Více jak sedmdesát jezdců se rozdělilo na dva heaty, kde dál šla z každýho pouze nejlepší osmička vyvolených! Holky se pak napakovaly do jednoho heatu, kde taky nejlepší osmička dam měla zajištěný finále! Prostě a jednoduše lehce nadlidském úkol!

Za naše barvy do Švýcarska dorazili ke svoji premiéře na Světovém poháru Šimon Bartík a Bára Nováková. Určitě šlo hlavně o získání zkušeností a nakonec z toho bylo pro Šimbu 30.místo v druhým heatu a 53. v celkovým pořadí. Bára nakonec zakotvila na konečným 22. fleku. Nejblíže k postupu měla určitě jako vždy usměvavá Zuzička Stromková, která skončila na pěkným jedenáctým místě a v hodně nabušený konkurenci jí tak o tři pozice utekl postup do finálovejch klání! Abychom v československý partě na nikoho nezapomněli tak ještě 62. pozici nakonec okupoval další Slovák a to Igor Janckulík.

Šimba pak svoje vystoupení zhodnotil následovně:

„Jízdu jsem jel switch 270 on bs 270 out na plynovce, alley oop handrag cork 360 ze skicrossovýho kickeru do strany (bowl pozn. redakce), unnatural cork 900 stalefish na prvním skoku, u který jsem bohužel trošku netrefil rychlost, takže jsem neměl rychlost na switch dub 900. Udělal jsem sw 900 a cork 360 na posledním skoku, protože malá rychlost z prvního skoku už nešla dohnat. V dolní části jsem dělal bs 630 z lámačky a 270 on 270 out na street railu.“ 

„Trať mi co se týče jibů seděla, skoky byly bohužel stepdowny 23, 24 a 25m, na kterých nebyl skoro žádný sweetspot, veškerý dopady bolely, i když byl čerstvě napadlej sníh, o kredencích ani nemluvě. O stavu trati vypovídá i to, že v tréningu byly vidět většinou jen rovňáky nebo trojky. Objíždění skoků a v případě McRaeho nebo Woodsyho odchod do restaurace (stejně to pak oba v závodu zabili). Bohužel se navíc závod posunul o den dřív, takže jsem se na trati cejtil trošku nesvůj. Každopádně jsem rád, že jsem přežil ve zdraví jen s odraženejma kotníkama a příště to snad bude lepší.“

Kvalifikační highlights video:

Pánská šestnáctka pak ve finále předváděla hodně vyrovnaný a našlapný jízdy! Po prvním kole se v čele držel švýcarskej mlaďák Andri Ragettli, kterej neopomněl na závěr jízdy přidat triple cork 1440. Chleba se hodně začal lámat, ale až v závěru druhého runu! Nejprve hodně slušně nadiktoval Jesper Tjäder (pravej dub cork 1260, sw dub rodeo 1080, sw dub rodeo 900) a nakonec z toho bylo pátý místo. Nebezpečně pak zaútočil další ze Skandinávců Oystein Bråten se switch dub rodeem 1080, switch dub corkem 1260dub corkem 1080. V tu chvilku se posadil na druhej flek za Andriho. Že tohle bude hodně švýcarskej závod nastolil Fabian Bösch svejma dvěma dub corkama 1260 tailswitch dub misty 1260 a dostal se před Nora na stříbro! Nahoře byla poslední dvojka, která mohla rozhodnout! James Woods předvedl tři parádní doubly, ale možná lehce míň technicky náročná switch 540 z bowlu a jiby ho nakonec odsoudily na nepopulární bramboru! Bylo jasný, že Andriho už nikdo nesesadí, a tak svoji druhou jízdu nemusel hrotit. Nemusel, ale nahrotil a dokonce svůj bodovej příděl ještě navýšil a mohl se radovat jak z domácího tak z celkového vítězství ve Světovým poháru! Jeho největší rival McRae Williams totiž skončil až na 8.místě!

Mezi dámami pak určitě už v kvaldě 2.místem mile překvapila Britka Isabel Atkin. Ve finále jí pak bohužel, ale neklapla ani jedna jízda stejně jako Tiril S. Christiansen, kterou to ale tolik mrzet nemuselo, protože i šestej flek jí zaručil celkový vítězství a Křišťálovém globus! Nejvýše se na bedně postavila ve Švajcu Emma Dahlstrom, která sice technicky předváděla lehčí triky na kickerech, ale velká čistota a drsnější raily jí zaručily výhru! Druhá domácí Giulia Tanno sice lajzla switch 1080 do pravý switch 900, ale stejně jako třetí Maggie Voisin 900 do switch 900 tomu prostě chyběla ta líbeznost a tak výhru zase brala Švédka…

Finálový highlights video:

Výsledky finále slopestylu na Svěťáku v Corvatschi:

Muži:

1. Andri Ragettli (SUI)
2. Fabian Bösch (SUI)
3. Oystein Bråten (NOR)
4. James Woods (GBR)
5. Jesper Tjäder (SWE)
6. Jackson Wells (NZL)
7. Jonas Hunziker (SUI)
8. McRae Williams (USA)
9. Evan McEachran (CAN)
10. Christian Nummedal (NOR)
11. Felix Usterud (NOR)
12. Colby Stevenson (USA)
13. Noah Morrison (CAN)
14. Quentin Ladame (FRA)
15. Tylor Wilson (CAN)
DNS Nick Geopper (USA)

Ženy:

1. Emma Dahlstrom (SWE)
2. Giulia Tanno (SUI)
3. Maggie Voisin (USA)
4. Kaya Turski (CAN)
5. Devin Logan (USA)
6. Tiril S. Christiansen (NOR)
7. Yuki Tsubota (CAN)
8. Isabel Atkinson (GBR)

Celkový výsledky Světového poháru ve slopestylu:

Muži:

1. Andri Ragettli (SUI) – 262b.
2. Oystein Bråten (NOR) – 248
3. McRae Williams (USA) – 222
4. James Woods (GBR) – 221
5. Joss Christensen (USA) – 160

Ženy:

1. Tiril S. Christiansen (NOR) – 345b.
2. Emma Dahlstrom (SWE) – 300
3. Lisa Zimmermann (GER) – 224
4. Yuki Tsubota (CAN) – 210
5. Giulia Tanno (SUI) - 208

Foto by FIS

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...