Swatch Freeride World Tour Verbier

Letošní Swatch Freeride World tour vyvrcholila ve švýcarském Verbieru. A kdo se stal nakonec letošním králem a královnou?

Minulý týden přišlo vyvrcholení pro všechny ty, kteří se začnou chvět jen když lehce uslyší freeride. Do svého finále se totiž dostala Swatch Freeride World Tour. Všechno se rozhodovalo v posledním šestém závodě, které hostilo známé švýcarské středisko Verbier, kde se už po sedmnácté uskutečnil závod Xtreme Verbier, tentokrát jako součást SFWT. Na všechny ridery a riderky pak čekala severní stěna Bec des Rosses s nadmořskou výškou 3222 metrů nad mořem. Navíc podpořit svoje favority dorazilo přes osm tisíc diváků. Podmínky tak nemohly být více královské.

Na vítězství mělo spadeno hned několik borců, takže před startem neměl nikdo nic jisté a tak bylo jasné, že se nikdo nebude šetřit a každej to tzv. napere, co to pude! Výsledky nakonec dopadly následovně. Pátý ve Švýcarsku dojel Francouz Julien Lopez, který ale celkové vítěze nijak ohrozit nemohl. To nakonec čtvrtý Drew Tabke byl právě jedním z velkých adeptů a musel čekat jak dopadne zbytek favoritů. Bronzovou příčku si pak výbornou jízdou plnou dropů vyjel Argentinec Nicolas Salencon, ale ani on nepatřil k úplným adeptům na totální vítězství.

Na to naopak mohl dosáhnout loňský celkový vítěz Aurélien Ducroz. Ten po nepovedeném začátku sezóny se opět dostal do formy a šahal po nejvyšších příčkách. Nakonec z toho bylo druhé místo ve Švýcarsku a celkově třetí flek v letošní SFWT. No a kdo tedy, že se stal letošním králem? Nakonec svoje celkové vítězství korunoval Švéd Reine Berkered nejlépe jak mohl. Ovládnutím posledního závodu! Zvolil totiž úplně jinou lajnu, než zbytek startovního pole, a protože jí zvládl v perfektním stylu s neskutečnými dropy mohl slavit svůj životní úspěch. Na Američana Drew Tabkeho tak celkově zbylo v uvozovkách jen druhé místo. Na vítězného Švéda ztratil 260 bodů.

Holek se ve Švýcarsku na start postavilo celkem deset a čekal je stejný osud jako jejich mužské kolegy. Boj o královnu letošních powder svahů. Nejlepší trojka dne se toho vůbec nezalekla a většinou zvolily podobné lajny jako pánové. Takže o dropy v dámském podání nouze nebyla. Největší počet bodů nakonec získala Švédka Christine Hargin, kerá tak stejně jako Reine nejen, že vyhrála poslední závod ale i celkové hodnocení, kde korunu pro královnu freeridu převzala po své starší sestře Janette, která ovládla svahy loni.

Na druhém a třetím místě se pak seřadily Rakušanka Eva Walkner a Američanka Angel Collinson. A právě i tyto dvě soupeřily o nejvyšší mety v celkovém hodnocení. Nakonec nastala celkem humorná situace, protože obě nasbíraly ve všech šesti kontestech stejný počet bodů a to 8135 a tak se společně podělily o stříbro.

Letošní Swatch Freeride World Tour je tedy úspěšně za námi. K vidění bylo celkem šest napínavých závodů, kde na konci celé cesty nakonec byli korunování Reine Berkered ze Švédska a Christine Hargin taktéž z této vikingské země. Za rok tedy zas freeridu zdar!

Výsledky Swatch Freeride World Tour Verbier:

Muži:

1. Reine Berkered (SWE) – 8.93
2. Aurélien Ducroz (FRA) – 8.83
3. Nicolas Salencon (ARG) – 8.17
4. Drew Tabke (USA) – 8.13
5. Julien Lopez (FRA) – 6.83
6. Jeremy Prevost (FRA) – 6.50
7. Oakley White-​Allen (USA) – 6.37
8. Adrien Coirier (FRA) – 6.10
9. Kevin Guri (FRA) – 5.77
10. Richard Amacker (SUI) – 4.47
11. Samuel Anthamatten (SUI) – 3.00
12. Stefan Hausl (AUT) – 2.00

Ženy:

1. Christine Hargin (SWE) – 9.07
2. Eva Walkner (AUT) – 8.60
3. Angel Collinson (USA) – 7.87
4. Jess McMillan (USA) – 7.10

Celkové výsledky Swatch Freeride World Tour 2011/​2012:

Muži:

1. Reine Berkered (SWE) – 8180
2. Drew Tabke (USA) – 7920
3. Aurélien Ducroz (FRA) – 7700
4. Sam Smoothy (NZL) – 7560
5. Oakley White-​Allen (USA) – 6750
6. Nicolas Salencon (ARG) - 6095
7. Samule Anthematten (SUI) – 5995
8. Richard Amacker (SUI) – 5990

Ženy:

1. Christine Hargin (SWE) – 8175
2.-.3. Angel Collinson (USA) – 8135
2.-3. Eva Walkner (AUT) 8135
4. Jess McMillan (USA) – 7255
5. Jacklyn Paaso (USA) – 7045
6. Janina Kuzma (NZL) – 6875

Více na webu Swatch Freeride World Tour ZDE

Videa z Verbieru:

Vítězná jízda Reine Berkeredeho:

Vítězná jízda Christine Hargin:

Best of Verbier: 

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...