The Audi Nines 2018

Letošní The Audi Nines v rakouském Söldenu byly opět jednou z vrcholných akcí sezóny! My se tam teď na chvíli vydáme a zrekapitulujeme si všechny bomby, co padly.

Recept na akci světovýho formátu? Musíte mít kvalitní ingredience a být nadějnej šéfkuchař jako Nico Zacek. Ten v roce 2008 poprví naservíroval Nine Knights, poté se přidaly babský Nine Queens a loni jsme tu měly společný kombo Nine Royals. Evoluci ale nezastavíš. Na letošní rok se zase přitvrdilo a umíchal se šílenej koktejl nazvanej The Audi Nines. Na pořadu dne totiž nebyl jen freestyle, ale poprvé se dveře taky otevřely skicrossu a snowboardcrossu. Přesně tak. V rakouském Söldenu měl vzniknout ujetej hybrid, kterej obě disciplíny stmelí. Nemožný?! Naopak! Letošní ročník zase posunul level o pár pater víc a my se na něj teď mile rádi podíváme!

Tak co šílenýho hlavičky od The Audi Nines letos společně s německou partou šejprů Schneestern vymyslely? Postavily trať nazvanou SlopeX, kde nechyběla quaterpipe, velkej big air, originálně vybudovaný klopený zatáčky s menšíma skokama nebo třeba loop a taky dost ujety startovací zařízení nebo jak to vlastně nazvat... Nákres vypadal galakticky a kluci ho do puntíku splnili. Pravda, větším freestovým bombám nahrávaly spíše multipřekážky „Castles“ z minulých ročníku, ale tohle byl miliońovej nápad, kterou celou akci zase nasměroval do úplně jiných výšin. 

Jaký všechny kulišárny a lahůdky samotná trať nabízela, se nejlíp dozvíte v ofiko videu, kde vám vše pěkně představí dvojka James Woods a boarďák Seppe De Buck:

Pro českýho človíčka holdujícímu freeskiingu byla nejdůležitější zprávou účast našeho Daniela Hanky. Ten o Nine Knights básní už několik let a netajil se, že jednou z jeho lyžařským met je právě účast na týhle monstróznosti. Loni mu všechno překazilo zranění. Letos to už ale díky bohu klaplo a Dan tak mohl konečně na plno okoštovat atmosféru jednoho z nejrespektovanějších podniků celý zimy. Navíc nebyl jediným Čechem. Mezi elitníma snowboardistkama se opět objevila Šárka Pančochová a naše východní sousedy od Tater zase reprezentovala Klaudia Medlová. Měli jsme tak komu držet palce…

Od 9. dubna na všechny riders jako vždy čekaly nejrůznější shootingy a sessions s fotografy a filmařema a další tradiční každoroční srandy. Mimochodem s Danem se určitě budeme snažit splašit nějaký to interview o jeho dojmech. Do rakouské spolkové země Tyrolska to jako každý rok lákalo freeskiingovou smetánku a tak mezi pozvanými jezdci byli šílenci jako Andri Ragettli, Jesper Tjäder, již zmiňovaný James Woods, štylař Noah Alabaldejo, Alex Hall, Fabian Bösch, Ben Buratti, Ital Christof Schenk, veterál Pako Benguerel ze Španělska, Tom Ritsch, Bene Mayr nebo rampovej král David Wise či dokonce sám Jon Olsson. Dívčí enklávě pak vévodily vostrý ženy jako Sarah Hoefflin, Giulia Tanno či Jeenie-​Lee Burmansson a další a další. Zkrátka žádný vořezávátka… 

Loňský ročník se nesmazatelně zapsal do všech historických análů díky prvnímu qaud corku Andriho Ragettliho. I letos padlo jedno poprvé. Sice to bylo trošku decentnější, ale když hold někdo něco odpaní, tak už mu to nikdo nevezme. Řeč je o Jesperovi Tjäderovi, kterej jako první na switch pokořil loop:

Hlavním dnem pak byla sobota. Na tu okolo tratě dorazilo tři tisíce hladových hlav diváků. Důvod byl jasnej jak počet páru škrpálů, který potřebuje stonožka. Na programu byl totiž očekávanej Public Contest Day a to znamená jedno. Závodilo se! A to sakra na ostrý nože. Nás určitě nejvíc tankovel big air. Tady se nestal největším pekelníkem nikdo jiný než Andri Ragettli, kterej vyprasil triple cork 1620 a přidal i triple ze switche a nebylo, co řešit. Triple 1440 na klasiku i na switch vypálil i britskej démon James Woods a bral krásný druhý místo. Možná trochu překvapivě si pak pro bronz dolítal Ital Ralph Welponer. Tenhle špageťák je ale nebezpečnej jak tejden hladovějící grizly. Ze svý trikový škatulky vytáhl triple 1260switch dub cork 1440 a mohl taky slavit. Mezi dámami potvrdila svojí aktuální vysokou formu zlatá olympijská královna Sarah Hoeffin ze Švýcarska. Ta opět dablovala, jak smyslů zbavená. Její triková famílie se mohla pyšnit switch dub corkem 900 a bratříčkem switch dub corkem 1080 doprava. Nebylo co řešit. Zasloužená vítězka. Švédská štylařka Jennie-​Lee Burmansson třeba za epesní switch 720 brala stříbro a poslední placka míří za oceán k Darian Stevens.

Letos nesmíme ale opomenout ani skikrosaře, pro který byla nachystaná trať, která končila na cimbuří quaterpipe. Největší dravost a drzost předvedl letošní olympijský vítěz z Pchjogčchangu Kanaďan Brady Leman, kterej za sebou nechal švýcarsko-​německou dvojku Alex FivaTim Hronek. Došlo taky na týmovej závod a tomu vévodil kvartet ve složení Pierre Vaultier, Brady Leman, Christian Haller a Jesper Tjäder. Jak to během závodů vypadalo nám nejlíp poodhalí ofiko video: 

Letošní The Audi Nines v rakouských Alpách tak zase předvedly trošku malinko něco jinýho oproti minulým létům. Ve finále to ale zase vypadalo grandioźně a mocně! Spojení freestylu a skicrossu se ukázalo jako zajímavá myšlenka. Nezbývá než zase rok počkat a těšit se, co zase za vykutálenost následující ročník přinese. Už teď jsme nedočkavý jak sáňky v létě. Tahle akce je prostě vlajková loď zábavy, bez dabat...

The Audi Nines web najdeš zde.

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...