Vítkovice opening 2013

Víkend 19. a 20. ledna nenechal doma u telky zavrtaného snad jediného freeskiera. V každé části republiky se v tu dobu objevila nějaká akce. Pro Krkonošáky, Jizerohoralky a další lyžníky/ce z okolí Vítkovic byl určitě nejlákavějším eventíkem opening místního parku na vleku Jizerka, který pro tuto sezónu nepřipravil jediný pruh manžestříku pro špony, ale celý se oděl do railíků a skoků , to vše pod názvem Freestyle area.

Už při sobotním ranním příjezdu do parku bylo jasné, že podmínky přejí na sto procent. Počasí střídalo polojasno, jasno a ultrajasno a Celsius byl poctivě schovanej pod nulou, že mu ani bambule od čepice nečouhala. Pro všechny příchozí pak byla přichystána permice za příjemný peníz. 

Při cestě kotvičkou nahoru se nám vynořil před očima park, který později asi nejlépe zhodnotil Maty Vránek větou :“ Ty vole, takovej českej Kístoun“, protože místní shapeři se odpravdu vytáhli a připravili parčík na české poměry nevídaný. Při pohledu shora byl park rozdělen na 3 části. Úplně vpravo nabízela vyblbnutí na miniboxech a miniskocích easy lina, vrámci tréninku do Soči byla uprostřed umístěná slopestyle lajna a vlevo pak rozpalovala jibberské nohy jib- prolajna. Easy line se skládala z 3 platforem: na první nizounký street rail 6m a dancefloor taky 6m, na druhé jeklová duha, miniskůček s tablem tak 2 metry, 6m dlouhá benýnka a veldle ještě cosi co by se dalo pojmenovat jako spina s překližkovým odrazem. Třetí platforma nabízela miniskok 3m table nebo FD lámanou bednu i s odrazy jen na druhou část.

Kousek opodál byl ještě do streetu šoupnutý T-​box 6m. Ve slopestylici se daly jet na první platformě jet street T-​box nebo street jekl po pěti metrech, na druhé dále rovnej boxík 7m či rovná brokovnice (ala věšák na prádlo) 6m. Pod nimy byl na výběr box ve tvaru banánu nebo kratší vystřelovací brokovnice (tzv. lupara). Pod nimy už se svištělo na skoky 4 nebo 6m table a úplně dole 5 nebo 9m. Jibovací lajnička začínala plynovkovou hokejkou , dále spina s barelem nebo DFD boxík, eště dál street rail 6m nebo DFD jeklík a úplně dole byla tyčová amerika v podobě balkónku z jednotrubky a vedle něj stair set z jedné strany ohraničený streetovou dvojtrubkou a z druhé street plynovkou.

Kromě naší redakční dvojky Martin MoudrýMichal „Pijenč“ Klápště se už od rána parkem jak motorová myš proháněl Vojta Břeský, chlapec malého vzrůstu ale o to větší trikové zásoby, následován 59th bandou ve složení Jan Balcar, Jan Kolisko z Labského údolí a Richard Skála a Gabča Janoušková z Jizerek. V průběhu dopoledne se pak postupně přidávali například Šimon Bartík, Šimon a Vojtra StrakatíMarek Wlazel jako zástupci Matičky stověžaté, z Liberce a Jablonce Tomáš Drahovzal, Kuba PetrásekPuf. Něžné pohlaví pak kromě Gabči reprezentovali ještě holky z Vrchlabí Kamila StekláTereza Zapadlová nebo zatím poněkud méně známá Pražanda Barbora Nováková. Zpod učebnic se dokonce vyhrabal na sníh i Míra Kalenský. Osazenstvo tedy vskutku solidní.

Dopoledne se neslo ve znamení pohodového rozježdění, které postupně přerůstalo v solidní kvílení železa a řežby na skocích. Balcek nasazoval třeba pecky v podobě un 270 do street jeklu 270 out, switch na vysokej rail 450 out a na velkém skoku svoje bájné bájocorky 7 reversemute, 9 lefthand safety nebo switch cork 7. Další nepřehlédnutelnou postavou byl Šimba, kterej mezi různejma stylovkama občas vypleskul z ničeho nic bs 450 v superčistém podání a na skoku cork 7 right tail s candidovským odpichem od hůlky a dopadem americkým jak kobliha s dírou. Malej Vojta vysvětloval dvojky do railů a stylový japonce, dabljaponcedablnousy do trojek a pětek. Titul pro největšího kamikaze skokana bych nejspíš udělil Mírovy Kalenskýmu za jeho místy 9 mute, při kterém odpálil svojí levou lyži daleko od sebe, odjel po jedné a dole prohlásil, že mu to tohle vázko dělá pořád a že to hold musí zkusit znovu (zkusil a dal!). 

V půl druhé odpoledne se rozběhnul contestík o věcné ceny na jibbovacím kombíčku se stair setem. Po přibližně hodině pokračovalo volné ježdění a shredilo se až do čtyř, kdy se vyply vleky začalo vyhlašování. Nejlepší holčičí jibberku a ceny v podobě peněženky a kulicha od firmy Dakine brala Gabča Janoušková za svojí fs 270 z plynovky vedle schodů. Za kluky šel na třetí flek pro čelenku K2 a peněženku Dakine Petras za svoje no polles harlautoviny 270 do plynu 270 ven, switch butter na a fs 270 ven a hlavně hardway 270in!, kterou bohužel pokaždý odjel trochu na punk. Pomyslné stříbro a peněžku a šátek Dakine si vyjel Šimba za triky na plynovce v podobě fs swup 270 ven, bs surface 270 ven, bs 450 ven a 270 na 270 ven. Top place a k němu vázání Marker a hodinky Casio G-​shock nakonec připadnuly Moudrochovi za un 270in ptezel 270 out, fs swup 450 outfs swup pretzel 450 out. Po vyhlášení se snowboarďáci přesunuli na ollie contest a lyžníci se postupně rozprchli do svých domovů a brlohů, takže tentokráte afterparty individuální. 

Neděle už byla co se týče závodění čistě v režii prknařů a my sme si už jen užívali poklidný jibbing. Kvůli nemilosrdnosti zkouškového období na vejškách se řady lyžníků hodně protřídili, ale dorazili i nové tváře jako Maty Vránek, Matěj Perný nebo Fanda Hořejší. Závěrem bych chtěl poděkovat Vítkovickému areálu a šejprům v čele s Migim za perfektní a hravej parčík, sponzorům K2, Dakine a Casio za věnované ceny, místnímu občerstvení a baru za skvělý párky v rohliku, Krakonošovi za počásko a Pijenčovi za kameramanství a střihačství editu. Jen víc takových dní a see ya na svahu 

Další zajímavé články

Tomáš Guziur vypustil gruzinský movie "Gamarjoba"

Tomáš Guziur a filmař Petr Pražmowski mají konečně venku svoje gruzinské dobrodružství "Gamarjoba"...

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...