Martin „Berný“ Bernard

Dneska jsme si na interview vzali filmaře Martina Bernarda alias Bernýho ,kterej se už celkem slušně zapsat se svoji kamerou do freeskiingovýho podvědomí! Svoje premiérové interview na našem webu si tak jasně zaslouží!

Rozhovorů se zajímavými jezdci jsme tu už měli nespočet. Ve freeskiingu se ale pohybuje i plno dalších důležitých lidí, kteří plní i jiný funkce! Jedním z nich je určitě filmař Martin Bernard známej pod přezdívkou Berný, který stojí společně s Danem Hankou za sérií Smelly Socks, ale ve svým portfoliu toho má daleko víc! Nejlepší čas tak tohle borce vyzpovídat u nás ne webu!

Čís Berný, tak nejprve na rozjezd. Kde se právě momentálně nacházíš a co děláš?

Berný: Čaute všichni! Právě jsem v Les 2 Alpes a natáčíme novou epizodu Smelly Socks, která bude mít premiéru na High Five festivalu v Annecy, pak bychom chtěli udělat i menší promítačku v Praze (doufám i s mejdanem). Kromě Dana se v ní ukáže Antti Ollila, Tom Ritsch nebo Zuzka Stromková.

Teď už ale k tvý filmařský činnosti. Já si tě ještě pamatuju jako poctivýho freeskiera. Jak se z jezdce stane filmař?

Klasický freeski zranění – přední křížový vaz. Pořídil jsem malej foťák a už to jelo :o).

Hodně lidí určitě bude zajímat s jakou technikou pracuješ. Takže, co momentálně používáš ke svý práci?

Momentálně natáčím na Sony FS7s Canon/​Sigma sklama spolu se Speedboosterem nebo Commlite redukcí. Steadycam: Glidecam HD4000 a stativ od Manfrotta – na lyžování zbytečně těžkej setup, kdybych natáčel jenom lyže, tak bych používal Sony A7s – skvělej foťák!

S Danem Hankou jste si udělali slušný jméno díky Smelly Socks, ale natáčel si taky třeba pro Faction Skis. Co všechno jsi stihl tuhle zimu zdokumentovat, a kde můžeme vidět tvoji práci?

Co se lyží týče plány byly velký jako každej rok (haha), ale Mário má už rok problémy s lýtkem a Dan se na začátku zimy zranil, tak jsme toho zase tak moc nestihli. Každopádně máme za sebou dvě epizody Smelly Socks a na další momentálně pracujeme. Kromě toho jsem ještě letos trávil více jak dva týdny natáčením poslední webizody pro Faction Skis ve Verbieru, kde se sešel komplet celej Faction tým – bylo neskutečný to vidět naživo! Když jsem v ČR tak pracuju jako externista pro několik pražských produkcí, často taky dělávám s klukama s Fullface Productions. Takže práce je nad hlavu – spokojenost.

Když jsme u těch Smelly Socks a videoblogů obecně nemáš pocit, že tyhle série srážej poslední roky kvalitu celovečerních freeski filmů?

Film má vždycky větší hodnotu. Videoblogy jsou většinou svižný, nabitý trikama a krátký ideálně do 2,5 minuty – pak mě to přestává bavit. Hlavně ale máme na co koukat v průběhu zimy a nemusíme čekat až na podzim, kdy mají premiéru většina filmů. 

Jaký jsou vlastně tvoje oblíbený videosériie, produkce nebo samotný freeski filmaři a filmy?

Abych pravdu řekl nejsem v tom moc zběhlý ani nemám nic oblíbeného. Ale letos se mi líbila video-​série „Seeking Nirvana“ a těším se na nový film od Matchstick Productions „Ruin and Rose“ – ten si možná i koupím :o). Teď jsem viděl i trailer na „Vice Versa“ a to bude asi taky slušně nabitý trikama.

Natočit full movie není úplně sranda. „In Between“ původně měl být film ale pak z toho vznikla série. Nepohráváte si s touhle myšlenkou znova?

Určitě, nejdřív se ale musí dát Mário dokupy, snad to do 5ti let dáme, hahaha.

Co jinak plánuješ na příští dny, týdny, měsíce a hlavně další zimní sezónu?

Na všední dny se stěhuju do Prahy a budu pomáhat klukům z Fullface a dalším pražským produkcím. Teď například ve středu jdu natáčet promo video Garymu Holtemovi, kytaristovi kapely Slayer – na to se extra těším! Jinak pomalu začínají přípravy na další zimu a to konkrétně na nový projekt od Faction Skis, který budu natáčet - takže plány na příští sezónu jsou jasný! :o) Jenom doufám, že bude čas i na Smelly Socks.

Kromě lyžování točíš i plno dalších věcí. Takže dá se u tebe říct, že kamera je tvoje práce nebo spíš příjemnej přivýdělek a koníček…?

Už něco přes dva roky je to full-​time job a pořád se mi daří držet jen outdoorových sportů, ostatní zakázky moc neberu, když to teda není zajímavý.

Jaká je podle tebe situace v oboru (nejen extrémních) sportů u nás? Poptávka převyšuje nabídku nebo naopak?

V poslední době mám dojem, že je u nás strašná hrůza lidí, co natáčí! A taky se vždycky najde blb, co to dělá skoro jen za náklady. Ale zakázek je naštěstí pořád dost. 

Určitě máš nějaký místo nebo ridera, s kým nebo bys chtěl jednou pracovat. Co je teda takovej kameramanskej sen?

Hrozně mě lákají severské státy – Norsko a Finsko. To se mi snad podaří navštívit příští zimu. A taky je tu pochopitelně Japonsko – kdo by nechtěl...

Máš ještě vůbec čas a chuť si někdy zajezdit bez kamery a oprášit pár oblouků a triků?

Letos jsem byl na lyžích bez kamery jen jednou v Jasné :o) a bylo to boží. Většinou jedeme na hory na tak krátkou dobu, že jsem rád, že to vůbec stihneme natočit, natož tak si ještě zajezdit sám pro sebe. Ale letos mám konečně vlastní prašanovky tak snad je příští rok pořádně provětrám, třeba ve zmiňované Jasné – tam mě to baví!

Prašanovky mám zatím neozkoušený doma taky. Tak je třeba odpaníme spolu :o).No a za závěr ti necháme prostor pro tvoje vlastní poslední slova…

Ať se daří a vidíme se v zimě na svahu! Čúús! Maty, díky moc za rozhovor. 

Není zač a ať se daří…!!

Bernýho web najdete zde a jeho Vimeo tady.

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...