Návrat do minulosti s Jirkou Lauseckerem

Znáte to - člověk se brodí materiálem v počítači, aby si v něm trochu uklidil, smazal nepotřebné položky a udělal trochu pořádek. Z čista jasna jsem narazil na článek, který jsem před lety dělal k jiným účelům, ale myslím, že stojí za to, abych se s o něj s vámi podělil.

Asi před dvěma lety jsem chtěl pro náš jiný projekt dělat založit rubriku old school, kde jsem chtěl zmapovat prvopočátky freeskiingu u nás. K tomu nepatří nikdo jiný než legenda ze Šumavy - Jirka Lausecker!

Kdy poprvé jsi zaregistroval freeskiing a kdo tě k němu popřípadě přivedl?

Od tří let jsem jezdil s dědou po lese, protože byl hajnej na Šumavě a v revíru měl ledovcový jezera v okolí Špičáku, takže neustále někam šlapali a jezdili dolů a kontrolovali les v létě i v zimě.

Cca v roce 1992 jsme s klukama, co jsme jezdili v brankách začali po tréninkách utíkat mimo sjezdovky a hopsat z malejch skalek, určitě to znáš - dodneška jsou viděť takový ty partičky mlaďasů, sotva na tom stojej, ale pálej to dolů rovně, lítaj do sjezdovky z lesa, aniž by se rozhlídli a najížděj na každou bouli, co vidí. To je nezapomenutelný.

Od roku 96 jsme začali jezdit kousíček za hranici na Grosser Arber, tam jsem potkal partičku nadšenejch kluků a začal s nima stále více zajíždět do lesů než do branek, vůbec jsem netušil, že je to nějakej freeride či co. Na Arberu jsou skalky přeci jen o něco vyšší, než u nás na Špičáčku, takže jsme se začali i docela zlepšovat

V roce 1997 přišel absolutní zlom. Děda si pořídil v Německu satelit a já viděl na Eurosportu extrémní závod z Aljašky, pamatuju se na jména jako Axel Naglich, Aron McGovern atd., byl to absolutní masakr, pak jsem na to video koukal každej den, protože mi ho babička nahrála na super oldskull videorekordér a rozhodl jsem se, že v tomhle sportu něco dokážu. Ten rok kluci z Arberu koupili kameru a začli jsme natáčet, jednoho dne z toho sestříhám takovej mazec, že.. no.. prostě.. Každopádně ti pošlu naše první video, který se jmenovalo Powdertrip a je z roku 2000, abysis udělal představu .

Kde jsi sehnal svoje prvni twin tip lyže?

První twintipy mi vyrobil děda podle toho, co jsme viděli na eurosportu. Vzal babičky 30 let staré Volkl compact, nahřál je let lampou a pak pomalu ohýbal ve svěráku a pozoroval, zda-​li se nerozlézají, naučil jsem se na nich většinu základních triků do fakie hlavně switch backflip. Od té doby jsme podobným způsobem vyrobili nespočet twintipů, avšak ne každý pokus byl úspěšný, zničili jsme strašně lyží, časem se ukázalo, že nejlepší na toto činění jsou lyže s integrovaným ocelovým plátem, což v tu dobu měla většina starých kvalitních závodních lyží a těch bylo v Německu u kontejnerů dost.

Pamatuješ si na svůj prvni odjetý trik, jaký byl a kde jsi ho natrénoval? Mám na mysli třebas prvni jib 270 out nebo třebas první 360..

Na fotkách, co ti posílám, je první ustátý frontflip ze skály - lyže Volkl P20, první 360s grabem ze střechy a spoustu dalších vylomenin, každopádně jsem si pod dědovo hájovnou zbudoval vlastní parčík a tam trávil většinu času, když jsem přijel ze školy. První backflip jsem udělal ze střechy - jen tak na botách do závěje - bylo tenkrát hrozně sněhu a já se poslal ze sřechy kůlny přímo na hlavu, tak sem si uvědomil, že to chce švih, druhej pokus už byl na kolena a třetí super, pak jsem šel pod hájovnu na kicker a hned jsem ho tám poslal, při dalších pokusech sem pak několikrát proboural hlavou hranu kickeru a brutálně se dojebával, ale nepovolil jsem, byl to úlet bylo tenkrát strašně prašanu a já byl ještě gumovej, spousta z mýho tréniku potočil můj strejda - jak říkám, musím to dát do kupy, protože to musí lidi vidět!

Další zajímavé články

Tomáš Guziur vypustil gruzinský movie "Gamarjoba"

Tomáš Guziur a filmař Petr Pražmowski mají konečně venku svoje gruzinské dobrodružství "Gamarjoba"...

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...