Snowpark Kitzsteinhorn s Nitro Snowboards

Dalším alpským resortem, kam jsme se letos vydali na shooting, byl známý Kitzsteinhorn nad městečkem Kaprun ve středním Rakousku. Právě tady se nachází jeden z nejlepších rakouských snowparků, který vám teď přiblížíme nejen textem a fotkami, ale i spotcheck editem. Na Kitzsteinhorn jsme se vypravili s českým Nitro teamem ve složení Darek Bergmann, Martin Matoušek a mlaďas Láďa Hrstka.

Oblast Zell am See - Kaprun - Kitzsteinhorn je v Čechách velmi známá a našinci hojně navštěvovaná. Není se co divit. Sezóna díky ledovci téměř po celý rok, spousta kilometrů kvalitních sjezdovek, luxusní backcountry terény a co se týče freestylu možná nejlepší podmínky pokud hledáte na jednom místě všechny parkové elementy. Na Kitzsteinhornu totiž najdete nejen tři snowparky, ale také největší a nejkvalitnější u-​rampu v Rakousku, s rozměry olympijské superpipe. Netřeba dodávat, že tahle rampa je nám - pokud nepočítáme tu naší ve Špindlu, která letos samozřejmě nebyla vzhledem k podmínkám v provozu - vůbec nejblíže.

Kaprun /​ Kitzsteinhorn se nachází ve středním Rakousku, přibližně 100 kilometrů jihozápadně od Salzburgu a necelých 500km od Prahy. Pokud jste právě z našeho hlavního města, pak vede nejrychlejší cesta přes České Budějovice, Linz a právě Salzburg a bude vám trvat cca 5 a půl hoďky. Kdo z vás má raději německé dálnice nebo bydlí v západních Čechách, tak zvolte trasu přes Mnichov a Kufstein, která je (z Prahy) sice skoro o 100 kilometrů delší, ale milovníci rychlé jízdy mohou díky neomezené rychlosti v Německu dorazit na místo za stejný čas jako přes Budějovice. Pokud jste z Moravy, tak jeďte přes Brno, St. Pölten, Linz a Salzburg.

Kitzsteinhorn je jedním z několika málo ledovců, které jsou otevřeny po celý rok, a zároveň historicky prvním ledovcem, na kterém se začalo v roce 1965 lyžovat. Společně s menší přidruženou oblastí Maiskogel je během zimní sezóny v provozu celkem 28 lanovek a vleků a lyžařům a snowboardistům je k dispozici dohromady 41 kilometrů sjezdovek. Hlavní oblast Kitzsteinhornu se rozkládá v nadmořské výšce od 1976 do 3029 metrů nad mořem a sjezdovky vedou nejníže do mezistanice Langwied supermoderních lanovek Gletscherjet 1+2, které vedou z údolí. Ty před třinácti lety nahradily pozemní lanovou dráhu po tragické nehodě, která se stala v jejím tunelu 11. listopadu 2000. Při požáru tu zahynulo 155 lidí a jen 12 se zachránilo.

Centrem celého střediska je supermoderní Alpincenter v nadmořské výšce 2450 metrů. Odtud vede mimo další lanovky i velká gondola Gipfelbahn s kapacitou 60 osob na nejvyšší bod resortu "Gipeflwelt 3000", ležící cca 200 metrů pod vrcholem horty Kitzsteinhorn. Právě tady se můžete z vyhlídkové terasy kochat parádním výhledem na okolní Alpy a sjet na ledovec pod vámi. Novinkou resortu je letos sjezdovka pojmenovaná "Black Mamba", která má až 63% sklon a pro nás freestylery tím pádem moc zajímavá není :) Naopak místní freeridové terény ocení každý z nás a když napadne, tak je Kitzsteinhorn díky rozmanitým terénům opravdovým prašanovým rájem.

My jsme se ale během našeho tripu zaměřili především na místní freestylové atrakce, které svými parametry patří mezi to nejlepší v Alpách. Není moc míst, kde byste v jednom resortu našli tři snowparky a superpipe. Během léta a podzimu je v provozu tzv. Glacier Park nahoře na ledovci a v době naší návštěvy tak byl samozřejmě zavřený. Od podzimu do pozdního jara naopak funguje Easy Park, Central ParkSuperpipe, to vše v nadmořské výšce kolem 2600 metrů. Easy Park a Superpipe leží vedle sebe, Central Park pak o kousek níže. Jako dopravní prostředek k parku slouží dvojsedačka Sonnenkarbahn.

Jak jsem psal v úvodu, na Kitzsteinhorn jsme se vypravili s českou Nitro crew. Z Prahy jsme vyráželi ve složení Darek Bergmann (rider), Yan Renelt (fotograf), Mike Straka (kameraman) a já jako vrchní prudič aka "produkční" a GoPro operátor. V jihočeské Kaplici jsme nabrali 12-​letého talenta Láďu Hrstku a celou partu doplnil Martin Matoušek aka Mates, který dorazil do Zell am See vlakem z dalšího rakouského resortu Ischgl, kde letos tráví sezónu jako shaper. V tomhle složení jsme pak čtyři dny fotili a natáčeli materiál, který teď vidíte ve videu a na fotkách. Počasí nám nakonec vyšlo parádně, jen jeden den byl hegeš, a tak jsme nejeli nahoru a využili ho k hledání a pokoření dvou street spotů (stay tuned).

Pojďme ale zpátky k parku. V místním freestylovém hřišti si přijde na své každý od začátečníků po profi jezdce. Ne náhodou jsou tvářemi parku a resortu jezdci jako například Markus Keller nebo Arthur Longo. Easy Park se v podstatě skládá ze čtyř lajn, a to Slope Style Line, kde najdete tyhle překážky: spine, downrail 5m, kicker 8m a kicker 13m. Následuje Easy Kicker Line - kicker 2m, kicker 3m a kicker 4m. Hned vedle je k dispozici Easy Line - 6m straight tube, 6m rainbow, 10m kinked box, 4m up tube, 3m butter rainbow, 6m butter straight box, 4m straight rail a miniquarter. A nakonec Jib Linemini staircase s 6m tube a 6m rail, 8m industry up, 9m single bar down, 6m wallride, jibquarter s "hightank" a "megapole".

Vedle horní části Easy Parku se nachází i zmiňovaná, velmi působivá a respekt vyvolávající Superpipe s parametry 160 metrů na délku a výškou stěn 6,7 metru! Po přejetí sjezdovky můžete hned navázat na Central Park, kde je k dispozici Jib Line - 8m down flat down, 6m gap do down tube, 8m curved rail, 12m low tank a 6m fat tube. V Medium Line si dáte dva skoky za sebou, a to kicker 8m a kicker 13m. Pro ty s největšími skills je tu připravena dominanta celého parku, kterou je 18m kicker s nádherným pozadím údolí pod resortem. 

Mistní shapers v čele se známým park designerem Albertem "Allim" Zehetnerem setup samozřejmě často obměňují a vždy aktuální info najdete na www.snowpark.kitzsteinhorn.at nebo na www.facebok.com/snowpark.kitzsteinhorn. Mimochodem Alli je jedním z nejzkušenějších park designerů v Evropě, který má za sebou shaping nespočtu tratí v rámci Světových pohárů, největších městských big airů a mimo jiné měl na starosti i slopestylovou trať na loňském Snowjamu ve Špindlerově Mlýně. Partnery snowparků na Kitzsteinhornu jsou firmy Nitro Snowboards, Volcom SnowboardingBlue-Tomato.com, mediálně jej nejvíce podporuje freeski portál Downdays.eu a snowboardový Onboard Magazine.

Snowparky na Kitzsteinhornu jsou samozřejmě i dějištěm mnoha akcíshootingů předních světových teamů. Letos například bude na konci března probíhat Volcom shooting za účasti naší Šárky Pančochové a stejně tak i akce Red Bull Shr3d, o které jsme psali v tomto článku. Na úplný závěr sezóny, která v Easy a Central Parku jede do začátku května, se chystá tradiční Onboard Send-​Off Session, pro který místní shapers staví vždy hodně kreativní a hlavně monstrózní překážky pro ty nejlepší zabijáky. Pokud se poštěstí, tak se letos na Kitzsteinhorn ještě jednou vrátíme s našimi top "skokany".

Tolik o Kitzsteinhornu, vychutnejte si videjko od Mika Straky (nahoře v článku) a fotky od Yana Renelta. My děkujeme za support Kitzsteinhornu (thanks Christian Hörl) a české pobočce Nitro Snowboards! Veškeré informace hledejte na www.snowpark.kitzsteinhorn.at, www.facebok.com/snowpark.kitzsteinhorn, www.nitro.czwww.nitrousa.com.

Text: Martin "Márty" Večerka
Foto: Yan Renelt
Video: Michal "Mike" Straka 

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.