Martin Matoušek a jeho recept na roládu
09.5.2012
Dnes nás Martin Matoušek naučí jak péct roládu se šlehačkou. Na další neméně sladký materiál z výletu na Balkán se můžete těšit v následujících dnech.
Při dlouhých dnech v Transylvánii nám Mates poodhalil kouzla a čáry své kuchyně. Konečně jsme se dozvěděli jak vznikají ty jeho dobroty a dokonce nemá problém se o to podělit i s vámi. Jak sám mistr kuchař říká: "Nejlehčí dezert všech dob - jak přípravou, tak složením. A bez lepku! Hurá na to!"
Žloutky s moučkovým cukrem a kakaem utřeme (ušleháme) do pěny - bude hustá, pevná a světlá. Bílky, které necháme spolu s mísou a metličkou vychladit v lednici, ušleháme se špetkou soli do tuhého sněhu. Obě hmoty opatrně spojíme (už jsem je ale spojoval i ručním šlehačem a nic špatného se nestalo, jen to bylo dokonale promíchané, ale kdo chce dodržovat postup šetrného zacházení se sněhem, smíchá jemně lžící). Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, který jsme potřeli máslem.
Vložíme do trouby rozpálené na 200°C a pečeme bez otevírání a propichování a zvědavosti 5 minut. Kdo má v dvířkách trouby okénko, může šmírovat okénkem a těsto vytáhne maximálně ve chvíli, kdy okraje začínají projevovat známky dosti velkého upečení. Ostatní budou důvěřovat své zkušené troubě a vytáhnou plech po pěti minutách. Těsto i s papírem stáhneme z plechu a necháme vychladnout. Během pečení se těsto hodně nafoukne a po vyndání z trouby splaskne, to je normální a chyba není na vaší straně .
Mezitím si ušleháme šlehačku oslazenou dle osobní chuti. Vychladlý plát těsta opatrně oddělíme od papíru (někdy může být trochu přilepené a zhoršovalo by nám to rolování). Potřeme ho po celé ploše šlehačkou a posypeme umletou kávou (příchuť lze do šlehačky samozřejmě i zamíchat, ale jednou se mi šlehačka po přidání kávy srazila, takže z pověrčivosti už nevmíchávám, ale posypávám až na šlehačku). Poté zabalíme po delší straně do rolády.
Necháme alespoň hodinu uležet v chladu, ale lze připravit i den předem.
Výborné na tomto receptu je, že snese mnoho variant. Např.: světlé těsto + pařížská šlehačka, světlé těsto + šlehačka s jahodami, tmavé těsto + šlehačka s kokosem, tmavé těsto + šlehačka s nastrouhanou čokoládou...
Další zajímavé články
Snowboardový jam s premiérou od Restless se chystá již tuto sobotu na Božáku
Restless Snowboarding tě zve na jibbovou akci na Božím Daru, kterou zakončí druhou zastávkou premiéry jejich nejnovějšího videa ADHD. Pojď se mrknout co tě v sobotu 6. prosince na místě čeká.
Premiéra videa Spike od Nitro Snowboards v třinecké hospodě!
I když už je nové video SPIKE z dílny Nitro Snowboards online, tak v pátek 28.11. 2025 si jej můžete dát pěkně prezenčně s východní partou v Třinecké lokální hospodě pod taktovkou místního srdcaře Raďula! Kdo na jeho akci někdy byl, tak ví, že tam v pátek prostě nesmí chybět!
Absolvuj školení zdarma a staň se rozhodčím snowboardingu
Láká tě práce snowboardového rozhodčího nebo se chceš dozvědět více o hodnocení freestylových závodů? Pozor školení je zítra, takže jednej rychle. Čti dále.
















