Tipy vs. zlozvyky při natáčení extrémních sportů

Po nedávném článku o formátech a úpravě videa budeme samozřejmě pokračovat v tomto seriálu pro začínající točiče, tentokrát dle našeho názoru zásadním článkem, který se věnuje největším nešvarům sportovních videjí všeho druhu i tipům jak se jich vyvarovat… Let‘s go!

Přestože každý kameraman má svůj styl a každé video má trochu jiný obsah, neustále se objevují podobné chyby, které ve většině případů nelze považovat za záměr. Proto se zde pokusím shrnout ty nejčastější chyby a zlozvyky v amatérském natáčení videí - především těch z extrémních sportů (i když většina z nich se objevuje všude možně). 

Tipy a rady, které v článku najdete, rozhodně nemusí platit stoprocentně, ale věřím, že vám alespoň částečně pomohou zlepšit vaše videa, ať už točíte snb, freeski, bike nebo třeba free running. Na úvod si dovolím toto video brněnského bohéma Majkla, jako vhodnou ukázku k celému článku…

Jistě vám netrvalo dlouho, než jste přišli na to, že ve videu je leccos špatně... Pravda je taková, že je špatně skoro vše… Pokud tedy chcete být lepší než Majkl, kde začít?

Technika

1) Ve sportovních videjích vidím zásadní problém v nadužívání POV (GoPro, Contour, Drift aj.) kamer - ne, že by byly špatné, za slunečného počasí a v extrémnějších podmínkách jsou super, nemusíte se bát, že je rozbijete a schováte je snadno ko kapsy, ale všechny záběry z nich jsou stejné… všechny! Prostě kameru (nebo foťák v dnešní době) svým omezeným použitím prostě nenahradí.

2) Protikladem k předchozímu je zase úplná absence širokoúhlých objektivů. Pokud máte kameru a chcete točit tyhle sporty, s pořízením rybího oka určitě neváhejte! Záběry z něj jsou skvělým oživením a pokud se dostanete blízko pod překážku, triky a skoky budou vypadat o mnoho větší a pomůžou výkonu sportovců.

3) Pokud máte více než jednu kameru - nastavte si je všechny stejně! Natáčet z jedné kamery ve 25fps a ze druhé třeba 30fps je zločin, kromě toho to může způsobit jen komplikace. O tom, že někdo natočí část videa s poměrem stran 4:3 a část 16:9, ani nemluvě!

4) Používejte stativ!!! Není nic horšího než rozklepané záběry, zvlášť pokud hodně zoomujete, tak to bez stativu nejde. Pokud to s natáčením myslíte vážně, nezbytná bude u stativu video hlava, která vám umožní plynulý pohyb kamery během záběru (švenkování).

5) Stabilizace je naprosto zásadní a pokud nemáte stativ, nebo jeho využití není možné, využívejte stabilizační prostředky jak to jen jde! Existují různé ramenní a hrudní opěrky, steadycamy, držáky, cage, monopody, slidery, koleje, jeřáby atd… Pokud nemáte nic z dostupného, vždy alespoň držte kameru oběma rukama, ideálně si ji i opřete o oko (třetí opěrný bod). Čím méně máte přiblíženo, tím méně se obraz rozklepe, tj. se širokoúhlými objektivy lze slušně točit i „z ruky“.

6) Zvuk. Zvuk je to, co odlišuje profesionály a amatéry. Je pravda, že u některých videjí se bez něj obejdete, ale různé ruchy, zvuky, hlášky a další vašemu videu vždy přidají na přesvědčivosti, i když v něm hraje hudba. I levné externí mikrofony jsou lepší než mikrofony na spotřebních kamerách (o zrcadlovkách ani nemluvě)

Natáčení

7) Hrajte si s kompozicí - neumisťujte subjekt vždy do středu záběru, někdy je to vhodné, většinou jsou ale takové záběry nuda, zajímavější je například využití pravidla třetin. Někdy také nechte vyniknout prostředí, o které jde, a sportovci nechte jen „vedlejší roli“. Jindy naopak můžete udělat detail a oživit tak své video záběrem například jen na nohy.

8) Využijte různé záběry na stejnou překážku - natáčejte z boku, shora, zblízka i zdálky nebo klidně z ptačí perspektivy, aby všechny záběry nebyly stejné. Efektní je mít záběr na stejný trik ze dvou úhlů a v půlce jej střihnout (pokud nemáte dvě kamery, můžete poprosit sportovce, aby stejný trik zopakoval).

9) Švenkujte spolu s dějem - pokud bude kamera sledovat dění, subjekt v záběru krásně vynikne proti pozadí. Zároveň tam ale dostanete více než jen ve statickém záběru.

10) Dodejte záběrům hloubku - toho je možné dosáhnout tak, že záběr postavíte tak, aby měl popředí a pozadí a subjekt byl mezi nimi. Pokud budete zároveň pracovat s hloubkou ostrosti, záběr dostane krásný „filmový“ vzhled. Druhý způsob jak dodat záběrům třetí rozměr je pohyb kamery - u sportu se využívá záběru za jízdy (tehdy se mění perspektiva), profesionálové využívají různých jízd, lanovek nebo jeřábů, aby dosáhli stejného efektu. (Pozn: všimněte si, že ve filmech se nevyužívá zoomování, kamera se spíše přibližuje celá - takový pohyb je totiž přirozenější a efektnější současně.)

11) Nenatáčejte jen sport! Každé video by mělo mít úvod a závěr a nejen tady se hodí jej zpestřit nějakými lifestyle záběry, krajinami, celky apod... Video bude nejen zajímavější, ale také mu můžete dodat atmosféru a příběh.

Postprodukce

12) Pracujte s korekturami barev! Vždy je dobré se snažit, aby měly záběry přirozené (skutečné) barvy - pokud vám kamera někde ujela, měli byste to napravit. Pokud je to vašim záměrem, můžete barvy také sladit tak, aby celé video působilo kompaktní náladou (měnit lze i kontrast a další).

13) ZKRAŤTE TO! Napsal jsem to velkými písmeny, protože je to nejčastější problém. Většina videjí má kolem 5 minut, přitom ideální délka pro internet je 1-​2 minuty! Vždy vybírejte jen ty nejlepší záběry a video zkraťte co to jde... máte to? Tak a teď ještě jednou! Video by téměř vždy mělo být dvakrát kratší (stručnější) než si myslíte! (pozn: Pokud chcete dělat video pro kamarády, udělejte ho, ale videa pro širokou veřejnost nemusí obsahovat všechno, udělejte proto kratší verzi a až teprve tu vypusťte do světa ;)

Závěr

14) Nejdůležitější je příběh! Tohle pravidlo platí vždy a všude! Ani pokud se budete snažit sebevíc a budete mít sebelepší kameru, střih i zvuk, nikdy nepřekonáte videa, která mají zajímavý děj, dobrý nápad nebo alespoň vtip. Těžko budete vymýšlet scénář, pokud si jdete s kamarády zajezdit do snowparku nebo se projet do lesa... Nebo víte co? Zkuste to ;)

Na závěr nás Majkl poprosil, abychom sem dali odkaz na jeho Movember profil. I když je to nesporně idiot, s knírem se fakt snaží, takže nebudem kazit dobrou věc a dáme ho sem, to je jasný... Pokud mu každej čtenář FR pošle desetikačku, bude s přehledem největším bojovníkem proti mužské rakovině v Brně a vůbec všude! Přispět Movembru (skrz Majkla) můžete tady. Díky děcka!

Článek vznikl ve spolupráci s webem zrcadlovkou.cz

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...