Výstava k Red Bull Art of Can

Přestože se na první pohled zdá, že tenhle článek moc nesouvisí s "našimi" sporty, není tomu tak. Všechny z nich nás tak baví, protože jsou kreativní. A maximálně kreativní je i soutěž, kterou pořádá Red Bull pod názvem Art of Can a která od zítřka otevře brány výstavy nejlepších soutěžních děl.

Výstava Red Bull Art of Can začíná pro veřejnost zítra, tedy v pátek 23. září. V Pařížské ulici 25 v budově bývalého kasina jsou hotové úpravy interiéru tak, aby se unikátní prostor v centru Prahy na pár dnů proměnil ve výstavní galerii lidské dovednosti, nápaditosti a kreativity.

Do posledního dne přicházela díla ze všech koutů České republiky, aby se jejich finální počet zastavil na čísle 160. Jen pro srovnání, je to přesně dvojnásobek oproti roku 2007, kdy se v ČR výstava konala poprvé. Mezi lidmi, kteří se přihlásili do soutěže, jsou jak profesionální umělci, tak především lidé, které zajímá design a mají zájem a chuť v této oblasti tvořit.

Dnes proběhne slavnostní vernisáž za účasti kurátorů Jiřího MackaJany Zielinski a také většiny autorů děl, která budou pro veřejnost vystavena. Autor porotou nejlépe ohodnoceného díla se pak může těšit ne velmi atraktivní zájezd do jedné ze světových metropolí spolu se vstupy do místních galerií a muzeí.

Pro veřejnost se výstava otevírá zítra, tedy v pátek 23. září v 10:00vstup je zdarma! Podívat se na nejlepší díla Red Bull Art of Can budete mít možnost až do 2. října 2011, a to vždy od 10:00 do 22:00. Místo najdete snadno, adresa je Pařížská 25, naproti hotelu Inter-​Continental a vedle Právnické fakulty, v bývalá budově kasina. Hned vedle je tramvajová zastávka Právnická fakulta.

Pro návštěvníky výstavy bude připravena i speciální chill out zóna, kde budou mít možnost dobít si energii na speciálně designovaném baru, vyzkoušet si simulátor F1 či si na autodráze vysoutěžit Mini Coopera na víkend. Samozřejmostí pak bude rozmanitá hudební produkce, divadelní představení a doprovodné akce, jejichž program naleznete na stránkách www.redbullartofcan.cz.

Co je Red Bull Art of Can?

Red Bull Art of Can, to je výzva kreativního myšlení nás všech, profesionálními umělci počínaje až po jedince, kteří v sobě skrytý talent teprve objeví. Stav, modeluj, svařuj, slepuj, kovej, ohýbej, skládej, otiskuj, omotávej a maluj …je to jen na tobě. Vyber si sám, co tě baví!

Základním materiálem musí být modrostříbrná Red Bull plechovka, ale zbytek je na tobě - zapoj svou představivost a tvořivost. Vytvoř sochu, obraz, 3D model, pohyblivou atrapu nebo moderní dílo, které bude něčím úžasné, barevné, nápadité, zábavné nebo pobuřující a šokující.

Celý projekt vrcholí unikátní výstavou, kde jsou představena vybraná díla a tři špičkové výtvory budou oceněny atraktivními odměnami. Porota vybere ty nejlepší, jejichž jména budou oznámena během otevíracího večera výstavy. 

Porota pro Red Bull Art of Can 2011

Jan P. Muchow - je český hudebník, hudební skladatel, hudební producent a příležitostný herec, člen skupiny Ecstasy of Saint Theresa. Složil hudbu k více než desítce českých filmů. Je držitelem dvou ocenění Český lev za nejlepší hudbu ve filmech Jedna ruka netleská a Grandhotel.

Bára Prášilová - nezaměnitelná fotografka, jedna z nejvýraznějších tváří současné české fotografie, vítězka soutěže Fotograf roku 2009 (na soutěži Czech Grand Design), finalistka soutěže Hasselblad Awards 2009 a ambasadorka Quiksilveru, autorka výjimečných portrétů a dynamických módních fotografií, přináší svojí novou výstavou velmi zajímavý portrét, navazující přímo na její putování v oblastech osobitého světelného zpracování a citu pro prostor.

Vladimír Brož - známý pod přezdívkou Vladimir 518 či X-​kmen, je český rapper vystupující s uskupením Peneři strýčka Homeboye (PSH), samostatně, ale i s jinými rapery a skupinami. Věnuje se též tvorbě krátkých komiksů, knižní, časopisecké ilustraci. Je vyučený umělecký kovář. V roce 2008 vydal první sólové album nazvané Gorila vs. Architekt. Na desce spolupracovali rappeři Hugo Toxxx, James Cole, LA4, Orion; zpěváci a zpěvačky Kateřina Winterová, Lešek Semelka a další.

Šimon Čapek - marketingový ředitel Red Bull Česká republika s.r.o.

Ferdinad Chrenka - všestranně aktivní jako průmyslový designer, vysokoškolský pedagog i jako vytrvalý propagátor a kurátor výstav a designových eventů. Má za sebou mnoho ocenění a úspešných projektů, které vzbudily mezinárodní zájem. Absolvoval Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave na oddělení designu u doc. Tibora Schottera v roce 1986. Na svou „mateřskou“ školu VŠVU se vrátil na začátku 90. let minulého století a od roku 1993 na ní působí jako vedoucí Ateliéru industrial designu. Jeho koncepce výuky je postavena na projektech spolupráce s domácími i zahraničními průmyslovými podniky. Úspěšné byli zejména projekty se slovenskými firmami Sandrik Berndorf a UniLight, nebo zahraničními Compaq, Ikea, Electrolux, naposledy LG Hi-​Macs. Své zkušenosti a poznatky uplatňuje i při tvorbě a realizaci výstavních projektů, které často překračují hranice zemí, propagují design a jeho kulturní a sociální aspekty. Spolupracoval např. na studentských projektech Design do tmy a Design pro bezdomovce (s českou specialistkou PhDr. Lenkou Žižkovou) nebo na koncepcia realizaci mezinárodní výstavy Design Match. 

Kurátoři: Jana Zielinski a Jiří Macek

Kurátoři a producenti významných výstav a událostí v oblasti designu v České republice v čele s dny designu v Praze Designblok, které se letos konají již po třinácté. Spolumajitelé galerie Křehký, první soukromé galerie orientované na současný design, iniciátoři cen Czech Grand Design, vydavatelé časopisu Blok a autoři a moderátoři prvního vizuálního program na Radiu 1, pořadu Disegno.

Jako kurátoři jsou kromě výstav spojeni s mezinárodně úspěšným projektem Křehký mimo jiné take autory či spoluautory výstav Czech In (Looshaus Wien), Czech Mania, Česká 100 či Archív zázraků (Expo 2010 Shanghai). V letošním roce připravili společně s Regionálním muzeem v Mikulově 1. ročník festivalu art designu Křehký Mikulov.

Před rokem 1999, kdy začíná jejich spolupráce pod hlavičkou vlastní agentury Profil Media, se individuálně podíleli na řadě dnes již legendárních projektů jako například cyklus Umělci v nových médiích s vystoupením Stelarca na pražském Pamatníku na Žižkově (Jana Zielinski) či tv pořad Paskvil a časopis Dotyk (Jiří Macek). Již společně pak stáli take za dnes již neexistujícím festivalem grafického designu, animovaného filmu a nových médií Datatransfer.

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...