Kamera GoPro HD Hero

Kamerky GoPro se na horách nebo u vody, prostě všude, kde je možné provozovat sporty, kterým se na Freeride.cz zabýváme, množí jak houby po dešti. Není divu, tahle hračka totiž umí strašně moc věcí a je velmi snadno ovladatelná. Dnes přinášíme její recenzi.

Obecné info

GoPro je malá kamera určená především k natáčení extrémních sportů a dalších sportovních aktivit. Je vybavená voděodolným a nárazu-​vzdorným pouzdrem, které skrývá samotnou kameru. Je možné ji upevnit dle příslušenství k helmě, přidělat ji na sklo auta, na plochu prkna, k rámu kola, model letadla či na další rozličná místa. GoPro HD je schopná pořizovat i fotografie v několika režimech (klasika, samospoušť, sekvence).

GOPRO HD HERO TEST BY FREERIDE.CZ:

Tato kamera má širokoúhlý objektiv (až 170°, tzv. rybí oko), takže je vhodná spíše na natáčení z blízkosti. Ovládání je zajištěno dvěma tlačítky a kamera v základní verzi sice nemá displej, ale je možné si jej dokoupit. Nahrává se na SD karty a nabíjení (či přenos informací do PC) je přes mini-​USB kabel.

Kamery GoPro můžete zakoupit ve Freeride.cz e-shopu za nejnižší možné ceny a k tomu dostanete ZDARMA tričko Freeride.cz dle vašeho výběru, napěchovaný balíček nejen FR samolepek a 5 odznáčků Freeride.cz!

SNOWBOARDING BY GOPRO HD HERO:

Technické detaily

Jak je patrné už z názvu, tahle kamera nabízí nahrávání ve Full HD rozlišení, tedy 1920x1080 pixelů při 30 snímcích za sekundu. Možné je zvolit ale i jiné režimy, které mají nižší rozlišení, ale nabízí poměr stran 4:3 (dnes nepříliš používaný), vhodný pro větší rozsah (výšku) záběru. Další možností je velmi užitečné natáčení až 60 snímků za sekundu, vhodné pro zpomalené (slow motion) záběry. Je také možné přepnout z NTSC režimu (30/​60 snímků) na režim PAL, používaný v Evropě, který nahrává 25 či 50 snímků za sekundu. Formát videa je mp4 (kodek H.264), který je upřednostňován či doporučován například pro YouTube či Vimeo. Fotografie jsou jpeg v poměru stran 4:3 a rozlišení 5Mpx.

K ukotvení GoPro kamerky slouží řada dopňků a dle základního vybavení se GoPro prodává v sadách Helmet, Motorsports a Surf, kdy první slouží k uchycení ha helmu nebo hlavu pomocí pásku, další dvě nabízí doplňky pro natáčení silničních strojů, resp. Surfingu. Možné je samozřejmě dokoupit i řadu dalších úchytek jako na stativ, rám kola atd...

Všechny ochranná pouzdra mají dva typy dvířek, jedna standardní zavřená, která chrání i proti vodě, a druhá s otvory, kterou využijete tam, kde je důležitý záznam zvuku. Nejnovějším doplňkem je přídavný displej, ve kterém vidíte co natáčíte a můžete si pohlédnout natočené záběry. Druhým je přídavný battery pack, který zajistí dvojnásobnou dobu natáčení.

BIKE BY GOPRO HD HERO:

BIKE BY GOPRO HD HERO 2:

Co můžete čekat

Pokud zvažujete koupi univerzální kamery na běžné použití, nebude GoPro ideální volbou. Jestli ale rádi jezdíte na snowboardu, biku, surfu, waku, kitu, windsurfu nebo děláte jiné adrenalinové sporty, chcete mít nějakou vzpomínku na blbnutí venku s kámošema nebo si natočit divočinu na párty a přitom se nemuset o nic moc starat, může být tahle sranda slušným množstvím muziky za málo peněz. Rozhodně jí můžete mít kdekoliv s sebou v kapse a mnohdy se naskytne chvíle, kdy budete rádi, že jste si ji vzali. Za slušných podmínek nabízí nadstandardní kvalitu obrazu, za cenu něco málo nad 8000Kč, která už v dnešní době není nijak neúnosná.

V poslední době zažívá GoPro slušný boom, a tak většina z vás už něco z téhle kamerky viděla, ať už to byla prašanová zábava snowboardových profíků nebo fotky na facebooku někoho z vašich přátel. GoPro se vyznačuje skutečně pestrým množstvím použití a zároveň docela snadnou uživatelskou obsluhou, která s trochou nadsázky nepotřebuje žádné filmařské nadání. Pro aktivní lidi je to super volba na všechny druhy sportů od kola, přes vodní sporty až třeba po paintball. Využít jí lze na natočení čehokoliv, na co pak budete rádi vzpomínat a nebudete potřebovat stoprocentní přesnost.

FREESKIING BY GOPRO HD HERO:

Pokud budete chtít natočit návštěvu babičky, vadit vám budou nejspíše dva detaily. Tím prvním je značné zkreslení objektivu, který je prostě pro některé příležitosti až moc širokoúhlý a v rozích vám obraz úplně zakulatí. Druhá věc, která z téhle kamery nedělá rovnocenného soupeře standardních kamer, je kvalita zvuku. Pokud budete využívat voděodolný kryt, nebude slyšet pořádně ani normální hovor v tišším prostředí, otevřená dvířka znamenají značné zlepšení, takže alespoň některé hlášky zůstanou zaznamenány. Pořád to ale nebude úplně ono, navíc kryt kamery vydává při větším pohybu docela nepříjemné praskavé zvuky.

Další a zcela zásadní věc je potřeba velkého množství světla. V plném slunci natáčí kamera (bez přehánění) skvěle, barvy jsou trochu teplejší a navozují příjemnou atmosféru. Pravý opak vás čeká v noci nebo v místnosti se špatným osvětlením, kvalita záznamu se diametrálně sníží a záběry vyjdou trochu do žluta. Tohle je však problém optiky a malého snímače a vyskytuje se u všech menších kamer, mobilů a dalších zařízení.

WAKEBOARDING BY GOPRO HD HERO:

Nebuďme ale jenom negativní, po půl roce užívání ani mě, jako kameramana, tahle „hračka“ vůbec neomrzela a stále ji využívám pro záběry zblízka, netradiční pozice, follow camy (natáčení za jízdy) i tehdy, kdy jdu prostě někam, kam se mi velkou kameru tahat s sebou nechce.

Abyste si o téhle kamerce udělali dobrou představu, poprosili jsme i další kameramany, kteří s touhle kamerou měli co dočinění, aby nám napsali své zkušenosti a názory. Samozřejmě jsou to pohledy někoho s řadou zkušeností a poněkud profesionálnějším pohledem, než má běžný člověk...

Honza “Cvachi” Cvachovec (4Elements Production)

SNOWKITING BY GOPRO HD HERO:

Martin “Vrbitch” Vrbický (Fullface Production)

SURFING BY GOPRO HD HERO:

SURFING BY GOPRO HD HERO 2:

Zdeněk “Sentral” Sopůšek (Sentral Production)

ALL SPORTS BY GOPRO HD HERO:

Robert “Bobbers” Rozsbeck

Pro shrnutí jasně a přehledně v bodech…

Výhody

- nízká hmotnost, malé rozměry
- snadná obsluha
- voděodolnost, nárazuvzdornost
- vysoké rozlišení
- nahrávání slow-​motion
- možnost upevnění „kamkoliv“
- slušná výdrž baterie
- dostatečně široký záběr
- přijatelná cena
- možnost zaznamenávat fotky

Nevýhody

- špatný záznam při nízkém osvětlení
- špatný záznam zvuku
- absence displeje v základním balení
- natáčení pouze zblízka
- formát náročnější na výkon počítače (při střihu)

3D PROMO BY GOPRO HD HERO:

Závěr

Já osobně hodnotím GoPro Hero HD velmi pozitivně a rozhodně bych se nebál doporučit ji všem, kteří se baví akčními sporty a podobnou šílenou zábavou. Natočíte s ní sport, zábavu i atmosféru kolem a to je hlavní věc, kterou si při jakémkoliv dobrodružství budete chtít uchovat. Myslím, že pokud těch cca 8000 investujete anebo se třeba složíte s partičkou, nebudete toho litovat... Kdoví, třeba vás natáčení opravdu chytne a nakonec se tak dostanete i blíž k opravdové kameramanské práci a radostem i strastem s tím spojeným.

Kamery GoPro můžete zakoupit ve Freeride.cz e-​shopu za nejnižší možné ceny a k tomu dostanete ZDARMA tričko Freeride.cz dle vašeho výběru, napěchovaný balíček nejen FR samolepek a 5 odznáčků Freeride.cz!

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...