Big Shock! Road Gap 2015 by Parks.cz - Session 1

Před měsícem jsme vám přinesli první část reportu z letošní akce Big Shock! Road Gap 2015 by Parks.cz. Dnes se opět přesuneme do Krkonoš na Erlebachovu boudu a podíváme se na Session 1.

Po hodinách nejistoty strávených s lopatou v ruce a čelovkou Led Lenser, dodávající v temných nocích světlo poslední naděje, jsme věděli, že Road Gap 2015Erlebachovy boudy nakonec bude! Musíme přiznat, že si nikdo z nás nebyl jist, zda se povede skok opravdu nahrnout. Z přírodního sněhu, který už nebývá na českých horách jistotou, jako třeba před 10 lety, se však povedlo vytvarovat gap, který se blížil našim představám. 

Jak už bylo zmíněno v REPORTU ZE STAVBY, tu první pomyslnou “cílovou pásku na dopadu” úspěšně protrhl statečný Vítek Zárybnický, kterému na překonání gapu stačila rychlost mezi 65-​70km/​h. Pojďme se tedy stručně podívat na ofiko první sejšn, v které se dozvíme, kdo se zúčastnil a jaké triky padaly.

Za sebe jako ridera mohu říci, že nás nečekalo nic příjemného. V den konání akce bohužel foukal poměrně silný vichr a naháněl vítr nejednomu profíkovi. Další chuťovkou byl slash tryskající od pásů skútru. Nevím jak ostatní, ale já půl cesty před skokem nic neviděl, najednou pokyn od ridiče Matěje, že se mohu pustit tažného lana a před odrazem rychle otřít brýle a ksicht. Dobrodružství už na začátku a to "nejlepší" teprve čekalo. Vzdálenost odrazu k dopadu byla větší než kdy jindy a holá, odtátá silnice, budila respekt. Dalším nepříjemným faktem byla měnící se rychlost, kdy se od původních 60km/​h končilo až na téměř 80km/​h. Byla to jedním slovem loterie s čísly. Jaké číslo si každý navolil, tak také doletěl. Adrenalinový sport je holt o adrenalinu a jak známe ze světa, jezdci udělají pro dobrý záběr či fotku téměř cokoliv. Proto Vítek Zárybnický opět neváhal a spustil celou session opětovným odpaněním skoku! Respekt nejmladšímu a nejodvážnějšímu jezdci, který už má ale dávno pod čepicí!

V podmínkách, které ten den panovaly (počasí neporučíš a na předpověď není vždy spolehnutí), nebylo úplně jednoduché nasázet nějaké triky. Přesto se našli tací, co s ledovým klidem posílali trik za trikem. Jedním z nich byl zkušený harcovník, snowboardista Jan Nečas, který opět ovládl Road Gap. Vysoko, daleko, stylově a technicky posílal od menších rotací až po dably a popasoval se tak nejlépe se všemi podmínkami. 

Big Shock! rider Matěj Novák, který neměl na skákání celý den jako ostatní, stihl svůj part během pár jízd, než musel zmizet “o dům dál”. Za to velký respekt, že to zvládl odskákat a podpořil akci svojí účastí. Díky! Posledním do party snowboarders byl Dára Bergmann, kterému ale absolutně nejelo prkno, což byla opravdu velká škoda, když víme čeho všeho je schopný.

Kromě prkýnkářů překonávalo road gap i trio lyžařů. Nejvíce aktivní byl Vítek Zárybnický, který zavdal jeho klasický a krásně protáhlý beko, cork 360, 720, 900 + graby na různé způsoby a měl na kontě nejvíce skoků ze všech. Já (Honza Balcar - pozn. FRedakce) si road gap moc neužil, jelikož mi stavba ubrala podstatnou část sil. Proto rovňák, 720, 900, beko a raději jsem se dekoval do role diváka. Ke konci dne se přidal i člen reprezentace a účastník olympijských her Marek Skála, který se zapadajícím sluncem podpořil naší komunitu a přidal pár stylových triků. Hrozná škoda kvality sněhu a měnících se podmínek, které nedovolily triky na switch. Proto letos na switch z lyžařů nikdo road gap nepokořil, pokud nepočítám Vítkův jeden vyhrocený pokus, u kterého nám trošku zatrnulo. Naštěstí je to kluk šikovná, nezazmatkoval a dopadl jen na lehčí kredenc :).

První session na Big Shock! Road Gap 2015 by Parks.cz nám bohužel trošičku pokazilo počasí. Kluci se toho však nezalekli a všichni předvedli parádní podívanou, jenž bude ke shlédnutí v připravovaném videu z dílny Burg Production - konkrétně Honza”Dodo” DolejšíFilip Jäschke, kterým s natáčením pomáhal Martin Bernard. Ochutnávkou budiž tento luxusní trailer.

Respekt a poděkovaní patří také chlapům z Copter Pro, kteří dorazili i se svojí vrtulovou kráskou, aby nám pořídili záběry z ptačí perspektivy. Pustit do vzduchu techniku dražší než vaše auto, a to když fouká silný nárazový vítr, chce opravdu koule. Kromě pohyblivých obrázků máme k dispozici i velmi obsáhlou galerii krásných fotek od Davida Karvaye, Radka SieberaTerky Noskové. Jsme moc rádi, že jste všichni přijeli podpořit tuhle srdcovou akci a patří vám za to náš velký dík. 

Z letošného Road Gapu to ale není všechno. Ještě nás čeká třetí a závěrečná kapitola z druhé session. Těšit se můžete opět na spoustu parádních fotek a hlavně oficiální full video z akce. 

Závěrem nesmíme zapomenout na ty nejdůležitější, partnery akce, kteří nás v tom opět nenechali a vděčíme jim za možnost uspořádat i letošní ročník. 

Text: Honza Balcar
Foto: David Karvay, Radek Sieber, Terka Nosková
Video: BURG production

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

MSJ 2024: Péťa Müller bere ve slopestylu krásný 7. místo

Na Mistrovství světa juniorů 2024 se rozdávaly první medaile! Český zástupce Petr Müller pak pronikl mezi světovou elitu...

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!