Horsefeathers Iron Jam 2017 se vrátil do Železné Rudy

Legendární závod Horsefeathers Iron Jam se vrátil do Železné Rudy, kde místní parta Harakiri gang proměnila tamní ulici v centru města v nabitý snowpark. Jak závod proběhl se dozvíš z reportu, fotek a videa níže. Check it!

Dva dny před vstupem do nového roku se centrum Železné Rudy otřáslo v základech! Po dvouleté pauze se opět uzavřela Belvederská ulice, která se na celý den proměnila v našlápnutý a dost kreativní snowpark. Dorazilo dohromady na 30 snb & freeski riders, diváci obklopili setup a show mohla začít!

Kluci z Harakiri gangu od prvních dní, kdy na Šumavu zavítala zima, dávali do kupy sněhové zásoby, které nakonec nemusely být 100% využity, protože nám letošní start zimy opravdu přál. I díky podmínkám, které v Železné Rudě panovaly, bylo možné postavit tři platformy. Začínalo se cornerem, ze kterého se nabrala rychlost na spinu s kickrem, vystřelovákem a postranním railem a na poslední platformě pak bylo na výběr z double-​kink railu, straight to down railu a jednoho bočního railu. 

Nabitý setup a ještě víc nabité prize money ve výši 30.000,- přilákali do Rudy českou špičku jak z freeski, tak snb scény – jmenovitě Dana Hanku, Robina Holuba, Dana Koudelku, Darka Bergmanna, Davida Čonku, Honzu Lohynskýho, dorazila i Didi AugustinováMarií Kreisingerovou a spousta dalších.

V 11 hodin se park otevřel pro testovací jízdy, aby každý mohl zkusit, jak raily a skoky v Železné Rudě chutnají – tohle platilo doslova pro Robina Holuba, který si v tréninku odběhl do barber shopu pro nový účes takzvaně “na mnicha”. Robin si totiž na jednom z kickerů svojí vlastní lyží rozbil hlavu. Děkujeme místní horské službě za dvě mašličky a precizní holící práci!

Chtěli jsme, aby si všichni co nejvíce zajezdili, proto byl systém závodu rozdělen na kvaldu, semifinále (kde si každý dal po třech jízdách) a finále, které se pak jelo formou pětačtyřicetiminutového jamu. Už od samotné kvalifikace bylo znát, že závod má svojí úroveň!

Na corneru se lítalo vysoko a stylově, na první platformě byl nejvíc využívaný kicker, který přímo vybízel k protaženým backflipům a na spodním rail setu padlo snad vše – od poctivýho fs nose přes celý doublekink až po transfer 270in 450 out.

Je potřeba taky zmínit vopičáka aka Kubu Šimůnka, který jde vždycky svojí cestou. Oblíbil si místní břízu, kterou začínal každou svojí jízdu rock to fakie a pak jeho nezaměnitelný comba na railech.
Do finálového jamu, kterému přihlíželo na pět set lidí, kteří chvílema působili kolaps jedné z nejfrekventovanějších cest z Čech do Německa, se nakonec probojoval Honza Lohynský, David Čonka, Darek Bergmann, Dan Kašpar, Dominik VeselkaDavid Majer za snb a z freeski riders pak Dan Hanka, Robin Holub, Dan Koudelka, Šimon Bártík, Radek Palkoska.

Ve finále jeli všichni dohromady a byla to show jak se patří. Riči Brož zařídil díky svému speakování parádní atmosféru a riders to posílali do plnejch! V hlavě nám nejvíc utkvěla masivní bs rodea od Robina na corneru, nebo fs 9 na kickeru, one foot backflip, transfer 270 hardway fs boardslide od Darka, 270in 450 out od Čonkstra, skoro odjetý double frontflip na corneru a odjetý fs grind frontflip out z vystřelováku od Dana Kašpara, Lohyho stylové bs airy na corneru, fs grind 360 out z vystřelováku, nebo jeho signature fs tail 270 out.

Parkem se pak jako střela proháněl Dan Hanka, který využíval snad všechny překážky, které mohl – na kickeru posílal fs/​bs/​sw 7, do railů lítal snad jen 270in 450 out, nebo 450in na railech – no masakr! Neztratily se ani holky, které jelikož se nám sešly jenom dvě, si daly pouze semifinále, kde Didi posílala například fs grind 180 out z vystřelováku, stylový fs nose přes celý doublekink a Marie posílala jak corner ve stylu, tak třeba fs 360 na kickeru.

Judges to rozhodně neměli jednoduché, celý den padaly hodnoty a nakonec musely rozhodovat detaily. Holčičí kategorii ovládla Marie Kreisingerová. Freeski kategorii vyhrál Dan Hanka snad jen o kousek lyže, kterou si právě druhý Robin Holub zasekl do hlavy při tréninku a třetí flek si do Innsbrucku odvážel Dan Koudelka. Snb kategorii jasně obhájil Darek Bergmann, který si domů odvezl osm tisíc z prize money, druhý skončil David Čonka a třetí flek si zasloužil Dan Kašpar. Po vyhlášení nezbývalo už nic jiného než se přesunout do clubu Clip, kde se rozjel mayham vol. 2 a pařilo se až do poslední rozbitý skleničky.

Závěrem bychom rádi poděkovali všem, kteří se na akci jakkoliv podíleli. Sponzorům: Horsefeathers Clothing, Monster Energy, Cross Café, Městu Železná Ruda, Harakiri Gangu, Electric, Freestyle Area, Suzuki KuncFreeride.cz, všem divákům, kteří se během dne přišli podívat a postarat se o hypování riders a závěrečné VELKÉ DÍKY Ričimu Brožovi za organizaci tohohle super eventu!
Vidíme se zase příští rok!

VIDEO:

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...