Horsefeathers Street Arena Jib 2012

Předešlou sobotu se v Praze odehrála další akce na sněhu a opět za ní stála Freeride.cz crew. Ve spolupráci s organizátory veletrhu Street Arena a firmou Horsefeathers jsme dali do kupy jibpark přímo na schodech pražského Výstaviště v Holešovicích. Na něm probíhalo po celou sobotu volné ježdění a program byl zakončen večerním contestem.

Po snowparku na veletrhu Apres Ski jsme opět dostali možnost, abychom Pražákům a všem dorazivším umožnili jibbing přímo v Praze na sněhu, a samozřejmě jsme neváhali ani minutu. Všechno se odehrálo ve spolupráci s partou organizující první ročník veletrhu Street Arena, který přilákal během víkendu na pražské Výstaviště v Holešovicích tisíce lidí. 

Celý Křižíkův pavilon E byl naplněn stánky všech možných snb /​ skate /​ street značek, kde jste si mohli za zvýhodněné ceny nakoupit před zimní sezónou. Koncept prodejního veletrhu v "naší" oblasti je v Česku novinkou a podle mého názoru to organizátoři vzali za ten správný konec. Šlo o první ročník, takže pro kluky bylo těžké přesvědčit potenciální vystavovatele k účasti, ale i tak se tu se svými stánky objevila spousta více či méně známých značek. Street Arena si jednoznačně zadělala na tradici dobré akce a my jsme moc zvědaví jak se tenhle projekt bude vyvíjet do budoucna.

Co nás ale zajímalo nejvíce byl samozřejmě samotný jibbing, který se odehrál na schodišti přímo vedle pavilonu, kde se konal veletrh. V podstatě každý, kdo přicházel, musel projít schodištěm a zblízka se tak kouknout, co se tu vlastně děje. Hlavním partnerem celého dne byla firma Horsefeathers, shaping parku, mediální zaštítění a pozvání nejlepších českých jezdců měla na starosti Freeride.cz crew a hudební pohodu společně se spíkingem si vzal na triko Samson se svým originálním vanem.

Schodiště na Výstavišti se čtyřikrát lomeným railem bylo po řadu let velkým lákadlem pro české jezdce a produkce k natáčení. Bohužel se tu ale nikdy žádný shooting nezrealizoval, především z důvodu přítomnosti policejní stanice, která se nachází přibližně 15 metrů od spotu. Když možnost zorganizovat jib akci na tomhle místě zjistil náš kolega Riči Skandera, rozsvítily se mu oči, protože právě tenhle spot byl vždycky jeho velkým snem. Organizátoři Street Areny vyřídili povolení a nic tak nestálo v cestě připravit tenhle legendární spot ke svému historicky prvnímu snb pokoření.

Přípravy spotu začaly už v pátek, kdy se na místo navezlo náklaďákem cca 60 kubíků sněhu ze čtyř zimních stadionů. Tentokráte nám pomohli přímo v Malé sportovní hale, Tesla Areně, na Hvězdě a zajet se muselo i do Neratovic a Kralup. Schody jsme zasypali sněhem celé, aby si na nich mohl zajezdit každý z vás, přecijen nechat je holé by byla moc vražda. Plán byl takový, aby si každý mohl vybrat hned ze tří náskoků na zábradlí - buďto jen poslední rovnou část s cca 10 schody, čili klasický trochu kratší street rail, streetový double kink, anebo vyzvat celý triple, nebo chcete-​li kvatro-​kink (opravdu ten rail má čtyři zlomy). Pro pokusy na přejetí celého setu byla připravena bungee guma a nájezdový pruh sněhu. 

To ale nebylo všechno. Našim cílem opět bylo, aby si mohl zajezdit opravdu každý, a tak jsme si znovu zapůjčili dvě překážky od Parks.cz. Joseph nám do Prahy přivezl po našem výběru šestimetrovou rovnou bednušestimetrový jednotrubkový rail zalomený do strany, zlomem rozdělený na dvě třímetrové půlky. Tyhle dva jiby jsme usadili na zem pod dojezd ze schodiště, kolem rozložili kartáče a zasypali sněhem. Na závěr se celý jibpark oplotil, nainstalovaly se světla a mohli jsme se jít vyspat.

Ráno jsme dorazili na místo s klasickým strachem, aby nám neutálo dost sněhu. I když bylo větší teplo než jsme čekali, neubylo toho tolik, a tak stačil lehký reshape a mohlo se jít jibbovat. Kolem poledne se začali k parku trousit snowboardisti i freeskieři, kterých se nakonec sešlo více než padesát. Veřejná session probíhala za stálého shapingu Ričiho Skandery, Honzíka ProtivanskéhoVildy Hamtila až přibližně do pěti hodin odpoledne, kdy dorazila poslední várka sněhu. Ta byla využita na zaplnění odtátých míst a vymazlení parku pro večerní show.

Horsefeathers Street Arena Jib vyvrcholil právě večerním contestem, do kterého se přihlásilo asi patnáct jezdců, kteří se utkali o prize money 5000Kč. Na riders meetingu bylo dohodnuto, že se jezdci budou hodnotit navzájem. Čtyři tisíce dostane nejlepší v "overall impression", čili ten kdo zajezdí nejlíp a zanechá nejlepší celkový dojem, tisícovka pak připadne tomu, kdo přejede nejlépe celý rail. Několik stovek diváků obsypalo kolem půl sedmé celý jibpark a dvojice Štěpán Krpata on the mic & DJ N’Zym ze své DJ aparaturky na Samson vanu mohla odstartovat hodinovou session. 

Během té hodinky bylo vidět mnohé, především v podání jezdců, od kterých jsme to čekali nejvíc. Zúčastnila se opět česká snb špička v čele s vypečenou partou Dlauhý, Rokos, Matoušek, Bergmann, Horák, Čonka atd. Na spodní easy bedně byly k vidění různý veletoče o x stovek stupňů, na lomenym railu semtam technický kombíčka. Street rail využívalo nejvíc jezdců a padaly tu různý blunty 270 out, fróňa s pretzelama a podobně. Double kink vyzýval nejen ke kombinacím dvou triků, ale pro diváky nejvděčnější transfery, které byly vždy odměněny mocným aplausem. No a samozřejmě nesmíme zapomenout na kompletní multi-​kink, který vyzýval několik startujících k přejetí.

Pojďme se ale podívat na některé triky, i když to nejlepší samozřejmě uvidíte ve videu, které pro vás připravuje Martin "Bob" Hausner. Slovenský brat Laci Kobulský (Bataleon, AWSM) hrotil celý den a ve večerní show předvedl například grind do noseslidu na double kinku, blunt 270 out, backtail 270 out nebo one-​foot boro na street railu a spoustu blbin na bedýnce.. Roman Dlauhý (Burton, Nike, Monster, GoPro, Skullcandy) tradičně předváděl svojí komplexnost na všech překážkách, ale tentokrát to na první místo jako na náplavce před pár týdny nestačilo. Nejen svým SW zjevem, ale i crazy frontflipy z odrazů s hlavou 5cm nad zemí bavil diváky Luboš "Shaun" Vlk (AlpinePro), pěkně a stylově zajezdil i Matouš Tišer.

Martin Matoušek (Funstorm, Nitro) přiváděl diváky do varu především svými transfery na double kinku, někdy okořeněné například o stalefish grab. Snažil se tolik, že si nakonec na rozjezdu gumou vyhodil rameno, které mu Riči rychle nahodil zpátky, uf. Roman Kuřil (Neff) byl po celý den asi nejurputnějším vyzyvatelem kvatro-​kinku, ale bohužel se mu ho nepodařilo ani jednou dát. Petr Bulušek (Bataleon, Parks.cz, Zoo Core) jezdil hodně dobře a především jeho transfery nebo grindy do frona na double kinku vypadaly pěkně, stejně tak jako triky v podání neznámého Jakuba Káchy. Ondra Kozák (Capita, Union) a Martin Mikyska (Rip Curl, Smith, LibTech, Vans, Level, Skullcandy) taky přidali pár kvalitních hodnot.

Na závěr se dostávám k nejvýraznější trojce. Petr Horis Horák se na místo dostavil až asi v půjce contestu a rovnou tam poslal pokus o fróňo přes celej double kink. To se mu pak povedlo, což byl jeden z největších highlightů dne. Kromě toho určitě stojí za zmínku Horisův tailslide 270 grind bs out, škoda jen, že se mu nepovedl bs 180 cab 180 out taky na doublu. Štěpán Rokos jezdil celý den technicky jak jsme u něj zvyklí a vzhledem k tomu, že v pátek večer testoval spot a málem se mu povedlo přejet celé zábradlí, byl právě on největším adeptem na pokoření této výzvy. A přesně to se mu neuvěřitelně, svým úplně posledním pokusem, povedlo! Diváci šíleli a Roko si tak vyjel zasloužený litr prize money.

Jednoznačně největším hrdinou večera ale byl Darek Bergmann (Horsefeathers, Nitro, Monster, Oakley, Vans), kterému tam padalo v podstatě všechno, o co se pokusil. Fróňo přes double kink, divácky nejaktraktivnější transfery do bora i froňa nebo grind bs i fs 360 out, bs blunt 270 out, to všechno na doublu! Nemluvě o spoustě shredů na dolních překážkách. Prostě bylo vidět, že Dára má ten den našláplo a že ho to ohromně baví, za což mu ostatní jezdci zaslouženě přidělili bezkonkurenčně největší počet bodů, celkové vítězství a 4000 korun prize money.

Pak už jen proběhlo vyhlášení, diváci se přesunuli do pavilonu na koncert Indyho a Nironica, my jsme všechno sklidili a upalovali na večerní afterparty. Ta se uskutečnila opět v naší režii v klubu Roxy a šlo o premiéru filmu od produkce Isenseven s názvem Fool’s Gold. Co se tam dělo asi netřeba úplně popisovat. Stačí snad jen počet hostů téměř 1000, hektolitry vypitého Jägeru a kalba do půl šestý ráno... Více uvidíte ve videu od Boba ;-) 

Díky všem, kdo jste na Horsefeathers Street Arena Jib a na afterparty Fool’s Gold by Isenseven dorazili a samozřejmě jako vždy budeme rádi za jakoukoliv zpětnou vazbu, aby to příště mohlo být zase o něco lepší a vy si to více užili..! 

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!