Snowboard and Ski Jam Hranice 2014

V půlce října se v Hranicích na Moravě uskutečnila další měststká akce s jednoduchým a všeříkajícím názvem Snowboard and Ski Jam a my se sem díky reportu, fotkám a videu na chvíli vrátíme. Mrkněte na to!

Malé ochutnávky zimy se dostalo těm, kdo se ať už záměrně či omylem ocitli na hranickém náměstí v sobotu 18.10. Proběhla tu totiž pohodová jibová akcička Snowboard and Freeski Jam pod taktovkou Jakuba Čočka, který připravil příjemný a přátelský event nejen pro návštěvníky, ale i pro samotné ridery. Celou akci nakopl ve dvě hodiny odpoledne kontestík Game of Skate, který absolutně bez emocí a bez chyby odjel Ivo Lejsek. Pak byly vypuštěni k první koštu sněhu prknaři a už při tréninkových jízdách bylo jasné, že dnes se přišlo trestat. 

Samotná soutěž toto potvrdila, protože jezdci šli na rail nemilosrdně a mnozí až na krev. Zatímco se na překážkách upravovala sněhová pokrývka, vzali si slovo místní parkouristi, kteří si hodili poměrně našlápnutou session s bmx flatlandem. Po tomto freestylovým nažhavení byli diváci ve správné náladičce na ski rozjezd a kvalifikaci. Do jaké míry k tomu přispělo vychytané občerstvení a nápoje z přítomných stánků nikdo neřešil a řešit nebude. Hned první jízdy však ukázali, že jsem přijeli rideři z poctivého československého těsta, kteří s laťkou nastavenou prknaři nebudou mít žádný problém a naopak mají v plánu jí za zvuku skřípění railu tlačit nahoru. 

Po tomhle nášupu pořadatelé nechali návštěvníky chvilku vydechnout, pořešil se nějaký ten reshaping, místní děcka rozehřály omrzliny z celodenního hrabkání ve sněhu a pod rouškou městské „tmy“ bylo odpáleno finále. To stejně jako všechno předešlé doprovázel hlas Honzy Bašnýho, který jen umocňoval atmosféru celé akcičky. Do finále se dostalo opravdu to nejlepši ze 41 riderů, kteří se rozhodli takto začít sezónu už v říjnu. 

Snowboardovou medailovou trojici zavřel Tomáš Lötll, který si získal přízeň poroty díky jeho stylovým přeskokům. Špičkami prsů se o zlatou příčku otřel Zolo Strcuľa, kterého i přes vydařené sw 27in přeskočil Pavel Vyroubal, který přišel,viděl, zajel. Ačkoli se nekonala žádná ladies kategorie dvě slečny se nám tu předvedly spolu s klukama a na prknech se ukázaly jako rovnocenné soupeřky. Cenu best snowboard girl si odvezla Kája Horáková, která do toho šlapala přeci jen o malinko více. 

Tím hlavním a konečným co tahle akce nabídla bylo finále borců na lyžích. Tady bronzovou placku ukořistil Vít Němčic se svými switch upy. Na druhý stupínek se dotočil pořadatel Kuba Čoček, který i přes super odjezdy na zlato nedosáhl, takže žádné dohady o šmele se nekonaly. První místo si za pronikavého jiskření, které bylo díky pozdním večerním hodinám ještě efektivnější vymotal Honza Prokeš. Odjetým finále se celá akce ukončila a přesunula do místního baru Základna, kde proběhlo vyhlášení a afterpárty. O afterpárty jsou informace pouze z doslechu, ale vzhledem k tomu, že někteří ze zúčastněných , kteří měli nějaké povinnosti další den nebyli ráno k nalezení je třeba dojít k závěru, že se pařilo jak zákon káže. Celá akce si tak zaslouží přinejmenším zlatýho bludišťáka a my budeme doufat a těšit se, že tímto započala malá tradice, na které se vždycky na podzim sejdeme. Děkujeme organizátorům a všem přejeme konečně normální zimu.

Text: Matyáš Marek, Foto: Péťa Jaworská, Video: Ondřej Kudyn (Grifa Films)

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...