Véna's Backyard Jam

Akcí podobných té, kterou vám dnes představíme, byste u nás nenapočítali ani na prstech jedné ruky. Asi by vám stačil jen jeden prst. Venca Kutil na své zahradě a v okolí svého domu pořádá akci Véna´s Backyard Jam, na které si zve jezdce, kteří si užijí hodně originální setup. My vám dnes přinášíme fotografie a popis všech tří ročníků. Už teď se nemůžeme dočkat pokračování.

Véna´s Backyard Jam je akce, kterou jsem začal pořádat hned první zimu strávenou v Jablonci nad Jizerou, v místě svýho vysněnýho bydliště. Barák mám ve svahu vedle sjezdovky, k tomu obří zahradu a v den, kdy jsem se nastěhoval, jsem přísahal, že u mě bude snowboarding vzkvétat.

Kromě vytváření různejch spotů v okolí, jsem se proto rozhodl rozjet tradici závodu, kterej bude pouze a výhradně pro jezdce. Bez sponzorů, bez komentátorů, bez poroty, bez závodních komisařů, traťových odborníků, trenérů a v neposlední řadě bez dopingovejch kontrol.

Úplně první ročník se odehrál na dvou kickerech za sebou s variantou dvou vystřelováků umístěnejch hned vedle skoků tak, aby se dal jet pool jam a kicker nebo obráceně nebo dva kickery respektive dvě trubky v lajně. Vymyslel jsem unikátní systém hodnocení, kdy jsem předepsal triky v různejch obtížnostech na kartičky s cílem, nasbírat jich co nejvíc. Samozřejmě, aby si rider mohl kartičku ponechat, musel trik zavdat. Jméno na dřevěnou trofej si vysloužil Dára Bergmann, kterej je mrštnej a dokázal se mezi dvěma překážkama, umístěnejma těsně za sebou, nejlíp vzpamatovávat.

Druhej ročník se jel na spotovišti postaveným těsně u baráku. Splnil jsem si tím další sen o blízkosti snowparku od domu, protože klopenka stála čtyři metry od vchodovejch dveří a musel jsem ji přelýzt pokaždý, když jsem šel pro dřevo. Nádhera. Tentokrát byl setup o něco zajímavější. Rider si mohl vybrat mezi variantou dvou spin za sebou, nebo pool to butter box na garáži. Obě varianty se po průjezdu zmiňovanou klopenkou, potkávali v místě, kde šlo bonknout špalky nebo se dodatečně projet po rouře. Opět vyhrál Darek jehož sérka backflip to frontflip na spinách, mi zůstala v hlavě dodnes. Ovšem bylo jasný, že kdyby se Nečimu povedlo dorazit včas, byl by to minimálně krutej souboj. Z tohodle ročníku se povedlo Ondrovi Bauerovi vytvořit nějaký záběry, který jste mohli vidět v první Rusty Kneesodes epizodě.

Příprava letošního třetího ročníku začala už na začátku zimy, kdy jsme s Viktorem Židlickým a posléze i s Ondrou BaueremRomanem Dlauhým zahájili stavbu butteru na stromech a dřevěnou lávku do asi třímetrovýho dropu. Vše jsem měl v plánu doplnit dalšíma, minimálně třema překážkama tak, aby se dalo jet pět věcí v lajně. Ovšem nezima, se zoufalou absencí sněhu, mi totálně změnila plány. Do poslední chvíle to vypadalo, že aspoň čtyři věci půjdou jezdit, ale nakonec jsem se musel i se stromobutterem rozloučit. Roztálo téměř všechno a nebejt nadlidskýho nasazení, odteklo by úplně vše bez výjimky. Díky několikadenní těžbě a vození sněhu z náměstí, se mi nakonec přeci jenom podařilo tři věci zprovoznit a závod se odehrál. 

Setup byl tentokrát obtížnej. První v řadě stál gapík- malej, ale vzhledem k tomu, že za ním následovala zatáčka a opravdu těsnej průskok stromem, bylo potřeba využít všechny nasbíraný skillz a dopadnout z něj do klopenky srovnanej a odhodlanej :-)… Třetí překážkou byl gap střední velikosti, na kterým šlo s trochou snahy, bůro utočit. Do poslední chvíle jsem nevěděl, jestli bude vůbec možný třešeň proskočit a první pokus jsem zavdal až v den závodu, kdy mě s lehkou nedůvěrou sledovali ostatní riders. Co jsem měl dělat? Prostě jsem to tam narval a hle! Šlo to. S větším či menším úspěchem jsme to pak proskakovali celej den a nakonec se nám podařilo nakosit i nějaký triky. Tentokrát vyhrál Honza Nečas, kterej má snowboard krutě v noze a arzenál triků nekonečnej. 

Celej závod opět dokumentoval Ondra Bauer. Tentokrát nejenom z koptéry, ale i ze stablecamu a celkově dooost dřel a celej den pobíhal s technikou po louce, takže myslím, že záběry budou stát za to. Všechny se opět objeví v RustyKneesodě 2. Tady je Making of článek.

Dalším ze zástupců medias byl legendární rider a král zimních i letních rádiusů David Horváth, kterej kvůli zraněním nemohl jezdit, ale je jasný, že pokud bude mít čas účastnit se některýho z příštích ročníků, rozpoutá var!

Rád bych poděkoval i Vencovi ŠvarcoviPáťou za luxusní občerstvovací stanici a zbejvá snad jenom dodat, že pokud bude příští rok aspoň nějakej sníh, čtvrtej ročník nás nemine.

Text: Venca Kutil

Pokud se vám tahle akce nebo práce Venci Kutila zalíbila, navštivte jeho stránku www.wena.cz nebo jeho facebookový profil, kde najdete zajímavé Vencovy články, a to nejen o snowboardingu, ale i jeho dalších aktivitách.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!