Šárka Pančochová nejen o vítězství ve World Snowboard Tour

Letošní sezóna je pro český snowboarding pravděpodobně tou nejúspěšnější vůbec a z velké části za to může naše nejlepší snowboardistka a jedna z top jezdkyň světa Šárka Pančochová. Právě s ní jsme se včera potkali v Praze a popovídali si o jejím vítězství ve World Snowboard Tour a samozřejmě o nadcházejícím Světovém poháru ve Špindlu...

Šárka Pančochová letos sbírá jeden úspěch za druhým. Po historickém stříbru ze slopestylu na X-​Games se stala díky 4.místu na americkém US Open ve Vailu celkovou vítězkou World Snowboard Tour v kategoriích Slopestyle i Overall a je tak oficiálně nejlepší "všestrannou" snowboardistkou na světě. Šárka jako jedna z mála letos stíhá jezdit jak závody World Snowboard Tour, tak FIS World Cup, a to v obou freestylových disciplínách - u-​rampěslopestylu.

V sezóně, kdy začala i kvalifikace na Olympiádu v Sochi 2014, si vede dobře právě i ve FIS Světovém poháru. Sezóna Šárce začala v americkém Copper Mountain, kde skončila 6. ve slopestylu10. v rampě, poté následovalo Mistrovství světa v kanadském Stonehamu, odkud si odvezla další body za 14.místo ve slopestylu a 11. v rampě. Poslední Světový pohár odjela právě v dějišti Olympiády v ruském Sochi, kde byl zrušen slopestyle a v rampě skončila na 17.místě.

Šárce Pančochové a všem českým snowboardovým fandům se ale už za pár dní splní velký sen. Společně s kompletní světovou špičkou totiž bude konečně startovat před domácím publikem ve Špindlerově Mlýně během Quiksilver Snowjamu, který je letos zařazen do FIS Světového poháru a tím pádem je i jedním z několika málo kvalifikačních závodů pro Olympiádu v Sochi 2014! My jsme včera s Šárkou sešli na tiskové konferenci v Praze a tady je naše povídání, při kterém bylo vidět, že je nadšená z toho, že se může konečně představit před domácím publikem a zářila z ní klasická "Sharky" pozitivní nálada :)

Tak Šárko odkud jsi teďka přiletěla, co máš aktuálně za sebou a co tě čeká?
V neděli jsem přiletěla z Ameriky z US Open a pak ještě proběhla v Keystonu akce Miss Superpark. Ve Vailu na US Open se mi podařilo zajet čtvrtý místo a díky tomu vyhrát celou World Snowboard Tour ve slopestylu i v overall kategorii, z čehož mám samozřejmě obrovskou radost. Je to fantastický úspěch, o kterém jsem vždycky snila. Po dvou sezónách, které mi vždy překazil nějaký úraz, se to konečně povedlo. Letos se mi jezdí moc dobře jak v rampě tak na skocích, kde se přeci jenom cítím lépe. Intenzivní trénink v USA na podzim, podpora ze strany reprezentace, sponzorů a spolupráce s trenéry Martinem Černíkem a Jožinem Toufarem přinesla tenhle fantastický výsledek, za který jsem moc ráda. Teď mě čeká Snowjam, pak evropský X-​Games, další svěťák ve Španělsku a pak letim zase zpátky do Ameriky na akci One Life Community Cup, kterou dáváme dohromady s holkama z One Life crew a kam přijedou nejlepší jezdkyně na světě.

Držim palce, ať vám to vyjde! Teď ale zase zpátky do Čech, aktuální je Snowjam. Co na to řikáš, že se vůbec něco takovýho stane, to je neuvěřitelný, ne?
Taky tomu ještě vůbec nerozumim (smích)... Myslim si, že to bude pro Čechy jedinečná událost. Nevim jestli se vůbec někdy u nás znovu zastaví takoví jezdci co přijedou teď na víkend. Torstein (Horgmo - pozn.red.), Halldor (Helgason) nebo i všechny ty holky - Jamie (Anderson), Silje (Norendal), Kjersti (Buaas), možná se ukáže i Torah (Bright)... Bude to jedinečná možnost se přijet podívat na nejlepší jezdce světa a užít si pořádný snowboardový festival.

Takže se těšíš až tady všechny ty svoje kámoše a kámošky ze světa provedeš?
No já jsem chtěla, aby přijeli dřív, abych jim ukázala Prahu, ale nikdo to nestíhá, všichni maj hrozně nabitej program. Takže jim ukážu tak maximálně Špindl (smích). Po Snowjamu už hned startujou evropský X-​Games ve Francii, takže nebude čas ani po akci. Je to škoda, ale holky určitě přijedou znova až je pozvu...

Co ty osobně očekáváš od tohodle závodu?
Pro mě by bylo super postoupit do finále, ale nebudu to nějak extrémně hrotit. Je už pomalu konec sezóny a jsem hodně unavená, víceméně od ledna jsem se vůbec nezastavila, takže toho mám dost psychicky i fyzicky. Budu se teď soustředit na to, abych do konce sezóny zajela stabilní výsledky. Samozřejmě by byla paráda skončit na pódiu, ale neslibuju nic (smích).

Předpokládám, že český diváci dorazej v hojnym počtu a budou tě podporovat. Myslim, že na tohle spousta lidí už čeká dlouho, aby tě tady mohli vidět a fandit ti osobně, takže ta atmosféra určitě bude výjimečná.
Jo jo, strašně moc se těšim na český diváky, bylo by super zajet dobrej výsledek, ale uvidíme. Záleží taky hodně na počasí, koukala jsem, že v pátek má foukat a nějak extra pěkně bejt nemá.

Co řikáš trati?
Ta je samozřejmě zajímavá, protože takovouhle trať podle mě můžou vymyslet jenom v Čechách (smích)... Je to ale supr, všichni ty jezdci - moji kámoši jsou z toho hrozně nadšení, že to bude jinačí a že by konečně mohl i FISový závod být trošku sranda. Corner, dva hity v rampě, rail na rampě, další rail a pak kicker, já myslim, že to bude supr. Jsem už trochu unavená z toho jak pořád jezdíme tři nebo čtyři skoky plus dva raily za sebou.

Jaká byla nejlepší trať co jsi letos jela? Asi na X-​Games, co?
X-​Games byly nejlepší, určitě... Hlavně po té Kanadě, kde byl úplný hell, všechno úplně ledový a velký. Po tomhle jsem si řikala, že už snad nebude nic horšího, no a X-​Games byly o to lepší, prostě bomba.

V poslední době se některý slopestyly už nestavěj tak, aby ty překážky byly co největší, ale často se shapeři spíš zaměřujou na plynulost trati, aby jednotlivý věci rychle navazovaly a skoky jsou menší. Vyhovuje ti to?
Tak to třeba bylo na European Open, já doufám, že to takhle bude i dál. Prostě ti kluci nemůžou dělat čtveritý flipy, to prostě nejde (smích). Já jsem se s nima i bavila a snad si dělaj nějakou dohodu, že to nikdo jako první neudělá, aby se to nemuseli učit všichni (smích). Oni už jsou tak na hraně, byla by jenom otázka času kdy se někdo hodně zraní.

Jaký máš favority pro Snowjam, kdo myslíš, že vyhraje?
Holky tam jsou prostě všechny. Nevim jestli je přihlášená Spencer (O’Brien), ale určitě tam jsou Jamie Anderson, Silje Norendal, Kjersti Buaas, Sina Candrian, Isabela Derungs, Enni Rukajärvi. Tyhle holky jsou top, takže určitě všechny budou mít šanci vyhrát.

Co je pravdy na tom, že tu trať postavili tobě na míru? (smích)
(Smích) Tak to je samozřejmě pravda, já už jsem to všem řekla...

Tak jasně, že jo, vlastně celej ten Svěťák zorganizovali právě ve Špindlu, aby Šárka Pančochová doma vyhrála, protože tam je rampa i skok... (smích)
Přesně tak to je, takže doufám, že se to podaří! (smích)

A co se týče kluků, máš nějakýho favorita?
Určitě Torstein, ten nám asi ukáže nějakýho toho tripla, aby se neřeklo. Staale Sandbech se teď hodně rozjezdil v rampě, takže ten taky bude favorit. Roope Tonteri je momentálně taky hodně našláplej v rampě i na skocích... Ale je jich tam hromada kdo může vyhrát! 

Co čekáš třeba od takovýho Helgasona?
Velkou párty (smích)! Nevim jestli se vůbec ukáže na závodech!

Snowjam je zároveň i hudební festival. Ty víš jak fungujou top jezdci i mimo snowboarding... Myslim si, že se jim tady asi bude líbit, co?
Myslim si, že určitě (smích). Já se hrozně těšim, bude to sranda. I když by náhodou ten závod nevyšel úplně tak jak všichni chtěj, tak si to stejně užijem. Hrozně se těšim na ježdění doma po tak dlouhý době a i na mejdany!

Takže všechny zveš?
Samozřejmě všechny zvu, přijďte se podívat na oba dny a doufám, že se v sobotu uvidíme během finále! 

Veškeré info o Quiksilver Snowjamu 2013 - FIS Světovém poháru ve snowboardingu najdete v tomto rozhovoru s Martinem Černíkem, na oficiálních stránkách akce nebo na Facebooku.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!