1. kolo Poháru ČR v cable wakeboardingu 2016

O uplynulém víkendu se ve Stráži pod Ralskem sešli wakeboardoví nadšenci z řad závodníků, ale i riderů nebo diváku, kteří si chtěl užít prosluněný den u vody. V sobotu se totiž jel první závod PČR v cable wakeboardingu a navíc proběhl i Národní den wakeboardingu.

Počasí bylo evidentně objednané a dá se říct, že až na občasný slabý vítr nemohlo být lepší. V areálu panovala chillled-​out atmosféra, kterou spoluvytvářel DJ Warhol, hrající z Red Bull káry. Útulnost areálu ve Stráži pod Ralskem nejde vyjádřit slovy, takže za redakci rozhodně všem doporučujeme vyrazit vyzkoušet tamní vlek a okolí na vlastní kůži.

Teď už ale k samotné akci. Závod se jel formou kvalifikace a následného finále, do kterého postoupili rideři na základě jejich povedenějších jízd. Do závodu se přihlásil jezdci z ČR, Slovenska, Německa, PolskaSrbska, což je slušná paleta národností. Velkým lákadlem pro jezdce bylo především to, že si v téhle 2hvězdičkové soutěži ze série IWWF mohli vyjet body do světového rankingu.

KOMPLETNÍ FOTOGALERIE OD MICHALA "PROUZIČE" PROUZY NA FACEBOOKU

Set-​up překážek na místním 4sloupovém vleku vypadal následovně: Start na 18m dlouhém boxu, na který navazoval na druhé straně další stejně dlouhá bedna, následovaly kickery po obou stranách, fun box s áčkem a končilo se na jedné straně 16m dlouhým rooftop boxem a na druhé 18m dlouhým railem. Tam, kde bylo na výběr volili rideři především funbox (plánovaný pool gap box nebyl součástí závodu - ještě ho čeká ladění) a rooftop box. K vidění bylo kromě diktátu na překážkách i spoustu air triků z vody, které byly jednoznačně divácky zajímavější.

Za největší pecku můžeme považovat nabité dětské a juniorské kategorie, což nasvědčuje tomu, že wakeboarding v Čechách má budoucnost jistou. V kateogorii Boys do 15 let jsme viděli, že věk nemusí při wakeboardingu hrát zásadní roli, o čemž nás předvědčili Honza Bartoň, nebo mladý Carl Maria Dechsler. Finále ovládl Kryštof Wlosok, který se s tím nepáral a hlavně na překážkách odjel nabitou jízdu.

Co bylo ale super na pohled, byla kategorie holky do 19 let. Úroveň v téhle kategorii byla vysoko a rozhodně tak neplatilo to, co se ve sportu často říká, že zajímavé je sledovat jenom pánské kategorie. Z toho důvodu je na místě vyzvednout jména všech holek, které tvořili tuhle partu: Natálie Knechtová, Monika Havránková, Klára Hanzelínová, Aneta HanesováJana Krčmová. K vidění byly triky jako S-​Bend to blind, Raley a comba na boxech. Finálový souboj proběhl mezi Monikou HavránkovouNatálií Knechtovou a vítězně z něj nakonec vyšla první jmenová, která odjela čistou jízdu, ze které měla právem obrovskou radost.

Přiostřovat se začalo v kategorii Juniorů do 19 let, kde se mezi s sebou o umístění a body poprali rideři z ČR, Německa a Srbska. Vojta Krčmář odjel slušnou jízdu, kterou však nedotáhl do perfektu a umístil se tak na 4. příčce. 3. flek bral za svou druhou jízdu Tomáš Buček, který bavil svým stylem. Stejně jako v dámské kategorii i tady proběhl souboj o první místo. Jmenovitě mezi Patrikem Hanesem, který je ve Stráži lokál a měl tak velkou diváckou podporu. Proti němu se postavil německý rider Julian Hohn. Oba odjeli jako lepší svou první jízdu. Patrik to zabil na překážkách a v jeho jízdě nechyběli triky jako: Transfer 270 to boardslide, S-​bend to blind, Switch back mobe nebo Toeside backside 720. Julian se ale nedržel zpátky a jeho vyježděnost mu vynesla 89,33 bodů. Kromě technický triků na překážkách, kde oslnil i vysokým transferem na fun boxu, měl v repertoáru i S-​Bendy z vody na různé způsoby, které sázel bez zaváhání. Patrik se ve druhé jízdě, která byla poznatelně stylovější a čistší, pokusil na kickeru přidat nově naučenou FS 360 Rewind, která mu však o kus utekla a musel se tak spokojit se svým prvním runem. To Julianovi umožnilo jet svojí druhou jízdu v klidu a pohodě, protože věděl, že mu první run bude stačit.

V kategorii Masters zvítězil slovenský zabiják Rado Dubový, který jak víte pokud jste sledovali náš Snapchat, krátce před svou jízdou podával komentáře o průběhu závodu. Ve své jízdě vyslal třeba Crypt, S-​Bend a Switch backroll. Druhé místo si pak odnesl Petr Tíkal a třetí se umístil Václav Hanuš.

Nejočekávanější byla kategorie Open, ve které si pro první místo vysokými air tricky doletěl 3násobný mistr světa ve snowkitingu Marek “Murphy” Zach. Ve své jízdě odjel mimo jiné Toeside Lipslide do blindu, z vody pak S-​Bend a Indy glide a z kickeru Crow mobe. 2.místo bral Marek Holubčák, od kterého jsme viděli třba 540 z kickeru nebo vysoký transfer. 3.místo si odnesl Honza Krejbich, který bohužel v obou finálových jízdách spadl. Odjel ale třeba stylový Crypt nosegrab.

Na závěr se odjel Wakeskate contest, který dopadl následovně:

Open Muži:
1. Matěj Štěpánek
2. Lukáš Fajkus
3. Dalibor Šmahel

Open Ženy:
1. Adéla Cigániková
2. Monika Havránková
3. Klára Hanzelínová

Pokud jste se dočetli sem, tak víte, jak to vypadalo během dne na vodě. Pro diváky byla kromě skvěle vychlazných piv a dalších nápojů dále připraven program od sponzorů závodu. Lákavý byl třeba burger contest, který posunul konzumaci burgerů u vody na další level. K ochutnání byl ready také Joker Cider, jehož team roznášel drinky kolem vody a kdo byl unavený po pátečním večírku, mohl si dát kafe v pop-​up kavárně Costa Coffee. Parta Break a leg měla také postavený klasický chill stánek, ve kterém bylo možné si navíc půjčit paddleboardy.

Sečteno podtrženo, sobota pobavila všechny, kdo si chtěli užít slunečný den u vody a nabrat před sezónou inspiraci pro vlastní ježdění. Je škoda, že se do závodu nepřihlásilo více riderů a to především v dospělých kategoriích. To se však v dalších 2 kolech může změnit. Posíláme props nejen vítězům jednotlivých kategorií, ale všem, kdo se prvního závodu PČR zúčastnili! Thumbs up a see ya u vody!

KOMPLETNÍ FOTOGALERIE OD MICHALA "PROUZIČE" PROUZY NA FACEBOOKU

Další zajímavé články

Přijeď na otvíračku v Hradci a premiéru Riders Meetingu!

V Hradci to minulé léto všechno začalo, a proto letošní sezónu startujeme ve stylu s premiérou Riders Meetingu! Čeká tě nabušený víkend plný wakeboardingu, kamarádů i kultury v podobě hudby od DJ a večerního filmu. V areálu tě také čeká nový setup a v provozu budou všechny 3 vleky.