Humanoid Wakeboards factory tour

Lukáš a Karolina Kuhn z českého zastoupení Humanoid Wakeboards dali koncem letošní sezóny trip na Floridu, kde kromě návštěvy největší výstavy ve světě wakeboardingu - Surf Expo, zavítali i do továrny Humanoid Wakeboards. Víc vám o tomhle zážitku už poví sám Lukáš, kterému tak nyní předáváme slovo...

V rámci letošní účasti na Orlando Surf Expu jsem dostali příležitost prohlédnout si výrobnu Humanoid Wakeboards, kterou nás osobně provedl sám majitel a legendární rider Kyle Schmidt. Jelikož je pro nás Humanoid srdcová záležitost, nemohli jsem si nechat takovou příležitost ujít.

Humanoid wakeboards založil Kyle Schmidt spolu s Chrisem O'Shea v roce 2008, když se rozhodli, že zkusí vyrábět 100% dřevěné wakeboardy které budou vyhovovat nejen jim samotným, ale i ostatním riderům.

Na Floridě ve své malé fabrice do letošního roku vyráběli kolem 1000 kusů ročně. S nákupem nových strojů a celkem zásadní expanzí prostor mají od letoška v plánu výrobu v téhle fabrice ztrojnásobit a postupně dál růst tak, aby dokázali uspokojit rostoucí poptávku po těchto unikátních prknech.

Továrna se nachází kousek severně od amerického OrlandaMt.Doře, kde je zároveň sídlo Humanoid Wakeboards a odsud probíhá expedice prken a vybavení do celého světa.

Kyle nás protáhl svojí kanceláří a showroomem, kde jsme si mohli prohlédnout i starší modely a prototypy od Humanoidu, ale i staré promodely z doby kdy Kyle ještě jezdil za Liqid Force. Kyle s námi zavzpomínal na tuhle dobu, kdy měl v rámci svých tour i možnost projet se v Praze pod Karlovým mostem na jednom z prvních Joy Ridů.

V původní části továrny se dnes už nevyrábí, tenhle prostor ustoupil lisování tisků na prkna a přípravě grafiky, samotná výroba už je kompletně přesunuta do nové větší haly. Tam jsme si prošli celým procesem výroby.

Vše začíná dřevěnou obdélníkovou deskou, která je podélně slepená ze spousty malých planěk. Humanoid letos přichází s novinkou u parkových prken – kvůli potřebě většího flexu jsou použity jen 3 kusy dřeva.

Následuje vyřezání tvaru, hrany a prostoru pro inserty, zajímavé je že každý model má jiný vrták do CNC frézy, který dává prknům jejich osobitý tvar. Po získání tvaru se na dalších frézách vyfrézuje rocker a lepí se hrana, takže se prkno už začíná podobat wakeboardu.

Zajímavostí je, že hrana u standartních modelů je ze 4 částí, ale u nových parkových prken je již jen ze dvou, takže by mělo být prkno odolnější vůči nárazům, zejména v rohových částech, kde je prkno hodně náchylné ke zničení.

V další fázi dochází k vyřezávání a lepení skluznice, materiál je použit stejný jako na hrany.

Pro zvýšení odolnosti prken se používá sklolaminátová tkanina, u každého modelu je použitý jiný druh sklolaminátové tkaniny v závislosti na použití prkna a potřebě jeho odolnosti. Nakonec každé prkno dostává nový kabát v podobě své osobité grafiky.

Pak se vše zalisuje a nakonec ještě vše zabrousí, zabalí a putuje do krabice, kde čeká na cestu ke svému novému majiteli.

Návštěvu jakékoliv wakeboardové továrny vřele doporučuji všem fanouškům wakeboardingu. Je skvělé vidět na vlastní oči, kolik práce a péče se za výrobou jednoho prkna skrývá.

Další zajímavé články

Přijeď na otvíračku v Hradci a premiéru Riders Meetingu!

V Hradci to minulé léto všechno začalo, a proto letošní sezónu startujeme ve stylu s premiérou Riders Meetingu! Čeká tě nabušený víkend plný wakeboardingu, kamarádů i kultury v podobě hudby od DJ a večerního filmu. V areálu tě také čeká nový setup a v provozu budou všechny 3 vleky.