S Natkou Knechtovou nejen o plánech na sezónu

Mladá naděje českého wakeboardingu Natka Knechtová se nedrží zpátky a do ježdění šlape jak to jen jde. Po měsící stráveném v Thajsku se začíná chystat na novou sezónu, která podle jejích slov vypadá dost nabitě. Dejte si rozhovor, ve kterém se dozvíte spoustu zajímavostí od Natčiných wakeboardových začátků přes ježdění v Thajsku, nové triky, oblíbená místa až po plány na tohle léto.

Ahoj Natko, jak si s wakem začala a kdy?
Ahoj! S wakem jsem začala asi před čtyřmi lety. Sestra jezdí hodně na snowboardu a chtěla zkusit i něco v létě. Zjistila, že je to fajn, a tak jsem to šla zkusit taky. V té chvíli mě ještě nenapadlo, že budu na vodě pořád a celý léto jsem taky byla.

V jaké chvíli jsi přišla na to, že zrovna tento sport tě bude naplňovat?
Hned při první jízdě, kdy jsem chytla hrazdičku. Pořád jsem něco musela držet v rukách a chtěla jsem jezdit.

Nedávno ses vrátila z měsíčního pobytu v Thajsku, jak výlet hodnotíš po wakové stránce?
Asi úplně nejlíp (smích). Můžu to třeba porovnat s Abu Dhabí, kde jsem byla, a musím říct, že je to dost podobný. V Thajsku jsme byli na dvou vlecích: International a Anthem. Každý vlek je svým způsobem orignální. Na Anthemu se dobře učí triky z vody, protože vlek dobře táhne, a International má zase překážky na vyšší úrovni.

Kdybys měla doporučit vlek, na který si v zimě zajet, který bys vybrala?
Nejspíš bych doporučila International nebo Phuket. Na obou jsou dobrý překážky a jsou i pro začátečníky. Anthem je zase specifický v tom, že se otáčí po směru hodinových ručiček. Každému však vyhovuje něco jinýho.

Je známo, že na tyto wakeparky jezdí trénovat hodně profiků, koho jsi potkala?
Potkala jsem například Victorii Sosulinu, Juliu Rick, Liora Sofera nebo Nicka Daviese (který byl naprosto super) a plno dalších. Třeba ,,Vikča“ mi i hodně pomohla s triky z vody, když mně něco nešlo, tak poradila.

Když už jsi zmínila Nicka Daviese a budeš nově jezdit na jeho promodelu Hyperlite Milkcart, co na desku říkáš?
Podle mě je to zatím nejlepší, co jsem jezdila. Na triky z vody nemá konkurenci a na překážky je trochu tvrdší, když ji porovnám s Franchisou, kterou jsem jezdila loni. Je to ale všechno o zvyku a já jsem to zvládla za tři dny. Určitě bych Milkcart doporučila i začínajícím jezdcům, co se chtějí učit triky z vody.

A co ses naučila nového?
Naučila jsem se dva nové triky, které už se dají počítat mezi ty lepší. Hned první týden se mi povedl S-​Bend to blind, což jsem nečekala (smích). Když už jsem ho začínala skákat víc na jistotu, tak jsem se další týden na to naučila Backroll to blind, což jsem vůbec nečekala, protože jsem se teprve naučila pořádný Backroll, který jsem do té doby ani pořádně nedělala (smích). Ještě jsem se chtěla naučit na skoku Switch 700 a Backmobe, ale protože neumím Switch Backroll, tak to nemělo cenu. Ale tuto sezónu to mám v plánu.

A na skoku ses tedy naučila co?
Naučila jsem se akorát pár grabů, které ani neumím pojmenovat. Například Melon, kdy chytneš desku za zády. Spíš jsem se snažila dostat do triků jistotu a učila se je odjet do blindu (s hrazdou za zády).

Cítila ses na Milkcartu jistější i na skoku?
Tak určitě, protože to má větší kanálky na skluznici než obvykle, tak mi to hodně pomohlo jak při nájezdu, tak při dopadu a následném odjezdu. Výborně to drží stopu a s předchozími deskami jsem odjezd musela celým tělem korigovat abych nespadla a s Milkcartem to drží v podstatě samo.

Jak bude probíhat tvoje příprava před sezónou na závody?
Asi nijak (smích). Chtěla bych se naučit ten Backmobe, ale spíš se budu snažit vypilovat triky, které už umím, abych je odjížděla na jistotu, a ty budu trénovat furt, furt a furt.

Jaké myslíš, že máš šance na umístění v závodech s těmi novými triky, co ses naučila?
Myslím, že když mi to půjde, tak bych se měla u nás umístit velice dobře. V případě mezinárodních závodů už bych se mohla taky umístit vysoko. Nesleduji ale konkurenci, takže uvidíme, s čím ostatní holky po zimě přijdou (smích).

Jak probíhá trénink na suchu a co regenerace?
Já nic moc nedělám (smích). Před Vánocemi jsem chodila asi třikrát týdně na gymnastiku a teď zase pomalu začínám. Je to dvouhodinovka posilování, protahování a na závěr trampolína, na které mám hrazdu a beru třeba i wakeskate, tak si stihnu i zablbnout. Co se týče regenerace, tak jsem chodila k fyzioterapeutovi, ale jsem líná pro to něco dělat. Teď naštěstí nemám žádný problémy, tak tam chodit ani nemusím. Spíš chodím na masáže, které si užívám (smích).

Zvládáš wakeboarding spojit se školou?
Protože jsem toho letos moc ještě nenachodila, tak jsem spokojená a ve škole jsou spokojeni se mnou, ale podle mých rodičů, že bych měla nějaké výsledky, se říct nedá. Mám individuální plán, se kterým ve škole počítají a sami si z toho dělají srandu, protože se mnou moc nepočítají (smích).

Kde tě uvidíme letos nejčastěji trénovat?
Neuvidíte (smích). Ani nevím, budu tento rok různě cestovat. Mám nějaké termíny dané už dopředu, jako třeba natáčení nového videa se Snowboard Zezula týmem, různé závody, jako třeba Wakepool u Liberce, na který se hodně těším, protože je to něco úplně jiného (závody na bazénu). Taky budu trénovat na kempu ve Stráži a slíbila jsem i účast na dívčích Hula kempech. Bude toho hodně, sezóna je dlouhá.

Chystáš se i na nějaké mezinárodní závody?
Jestli dobře časově vyjde Mistrovství Evropy, tak bych se chtěla zúčastnit, a pokud bude i prostor na nějaké závody v Německu, tak bych to ráda zkusila. Určitě budu na Golden Trophy v Bratislavě a nejspíš odjedu i Slovenský pohár. Na podzim se chystá i Mistrovství světa v Mexiku, ale to se uvidí až v průběhu sezóny. A taky je nějaký závod v Izraeli v Tel Avivu, kam bych se ráda podívala.

Loni jsi byla po závodní stránce úspěšná. Co letos, jak to vidíš?
Hodlám to zopakovat (smích). Uvidíme, nechám to osudu. Pořád to beru hlavně jako zábavu, proto si tréninkový plán určuji sama. Když zrovna nechci trénovat, tak netrénuji. 

Stresuješ se na závodech?
Strašně. V hlavě mi probíhá, že ,,stresař“ nejsem, ale jakmile stojím na mole a mám před sebou jízdu, tak si říkám, kde všude spadnu. Třeba posledně v Hradci se mi stalo, že mi dokonce tekla z nosu krev, jak jsem byla nervózní. Tekla asi 10 minut a všichni čekali co bude a já jsem se bála, že ani neodstartuji. To nebylo moc příjemný. Jinak se na každý závod moc těším, ale jak se jde na věc, tak bych s tím nejraději sekla. Spadne to ze mě až ve chvíli, kdy dojedu poslední jízdu.

Tvůj sponzor Snowboard Zezula chystá nové teamové video. Myslíš, že se ho povede udělat ještě lepší než loni?
Tak určitě, protože jsem se naučila plno nových věcí a ostatní z týmu taky, takže očekávám, že to bude luxusní a moc se těším jak na natáčení, tak i na výsledek.

Když už jsi zmínila ostatní ze SZ týmu, tak co říkáš na novou akvizici Moniku Havránkovou?
Myslím, že je to fajn, protože jsem byla doposud jediná holka v týmu. Neříkám, že bychom si s kluky nerozuměli nebo něco, ale přece jenom je lepší mít vedle sebe holku a ,,štípat“ se na něčem společně, co už kluci umí a já jsem to neuměla. Teď to můžeme pilovat spolu s Mončou a bude to hned všechno jednodušší.

Nevidíš problém v tom, že jste každá z opačné strany republiky?
To bych neřekla. Budeme se vídat na závodech, budeme spolu na Snowboard Zezula kempu ve Stráži a budou různé natáčení, tripy apod.. 

Kam jezdíš jako Brňačka nejraději na wake?
Nejčastěji v létě jezdím na Merkur a o víkendech do maďarského Györu. Kde se mi nejlíp učí triky z vody je Stráž pod Ralskem, kde jsem odjela svoje první Raley (základní trik z vody). Na překážky nejraději jezdím do Györu, kde se dá vymýšlet plno věcí, a jsem zvědavá na nový park v České Lípě, kde bude pouze dvousměrný systém. Zkusím tam Double S-​Bend to blind (smích). A slyšela jsem něco o nových překážkách na Merkuru, tak na to jsem zvědavá.

Merkur je tvůj lokální park, který je kousek od Brna. Jak ho hodnotíš?
Vlek jako takový hodnotím velmi dobře. Překážky jsou zatím jen menší, takže na učení dobrý. Zázemí se pořád ladí a vylepšuje, ale většinu času mimo vodu trávím na terase s partou Fklidu, kde se mi hodně líbí (smích).

Takže tě tam uvidíme letos častěji než minulou sezónu?
To nevím, když budu pořád někde na závodech (smích). Ale vypadá to, že budu, protože budou závody i na Merkuru, máme s týmem nějaký točení a na trénink ve všední dny je pro mě nejjednodušší zajet zrovna tam.

Jak zvládáš jarní ježdění, když je ještě docela zima a voda má kolem 10°C?
Od minulého roku dostávám O'Neill neopreny a musím říct, že jsou absolutně super. Když je porovnám s ostatními, ve kterých jsem jezdila, tak jsem necítila takový komfort jako teď. Dobře se mi v nich pohybuje, protože jsou maximálně pružné a voda vytýká dřív, než se dostane na tělo, takže lezu z vody suchá.

Už tedy neřešíš problém, že teď je zima a musím být v nepohodlném neoprenu?
Vůbec. Spíš se naopak i těším a mám pocit bezpečí. Je tak elastický, že si dám při jízdě klidně i nohy za hlavu, a to mám 4/​3 (smích).

Jezdíš i na wakeskatu? A co další boardový sporty?
Na wakeskatu jsem loni párkrát jezdila a líbilo se mi to. Letos bych chtěl začít trochu víc a naučit se i pár triků. Do školy jezdím na longboardu, protože MHD mě trošku obtěžuje. A taky jezdím na snowboardu, ale do snowparku moc ne. Většinou jsem na horách s rodiči, kteří mi to zakazují, že je to nebezpečné. Stačí, že se ,,lámu“ na waku (smích).

Co zranění z waku?
Když se nebudeme bavit o mých otřesech mozku z minulé sezóny, tak jsou to spíš takový ty běžný bolístky jako vytahaný ramena, bolavý kolena, který mě bolí při dopadech, nebo záda. Je to hodně silový sport, takže musím cvičit i na suchu a používat různé tejpy, chodit na masáže, používám různé masti a nejdůležitější je protahovat se před i po jízdě. Před jízdou dynamická na zahřátí a po ježdění lehčí na uvolnění svalů.

Chtěla bys něco vzkázat nebo poradit začínajícím wakeboardistům?
Myslím, že všechno by se mělo v životě zkusit a kdo se bojí, že je to nebezpečný sport, tak se plete, protože spíš si zlomíte nohu pádem ze schodů než na vodě. Kdo má rád akční sporty nebo ty boardový, tak se mu to zalíbí.

Na závěr si připomeňme jeden loňský edit, jehož natáčení se Natka společně s dalšími ridery aktivně účastnila:

Natku Knechtovou podporují Snowboard Zezula, Hyperlite, O'Neill wetsuits, BernFklidu. Sledovat Natku můžete na facebooku nebo i na instagramu.

Další zajímavé články

Přijeď na otvíračku v Hradci a premiéru Riders Meetingu!

V Hradci to minulé léto všechno začalo, a proto letošní sezónu startujeme ve stylu s premiérou Riders Meetingu! Čeká tě nabušený víkend plný wakeboardingu, kamarádů i kultury v podobě hudby od DJ a večerního filmu. V areálu tě také čeká nový setup a v provozu budou všechny 3 vleky.