Jak si vybrat správnou velikost wakeboardu?

Dp výběru správné velikosti wakeboardového prkna vstupuje hned několik faktorů. Jaké to jsou a jak při výběru postupovat do článku shrnul Lukáš Kuhn z české distribuce Humanoid Wake. Předáváme slovo...

Dobrým způsobem jak zlepšit vaše wakeboardové dovednosti, je si správně zvolit odpovídající velikost wakeboardu. Na trhu najdete velkou spoustu prken různých tvarů, šířek i délek. Často se objevují dotazy týkající se ideální velikost wakeboardu a tak se vám pokusíme popsat jak správně vybrat ideální velikost právě pro vás. Při vybírání ideální velikosti totiž existuje několik faktorů...

Faktor hmotnosti
Mezi nejčastější reference při hledání správné velikosti wakeboardu jsou specifikace dané výrobcem. Ty jsou často zveřejňovány na internetových stránkách výrobce nebo vytištěny na etiketách výrobků. Použítí faktoru hmnotnosti by bylo v pořádku, kdyby všichni lidé byli identičtí. V rámci doporučení délky prkna s přihlednutím k váze, může hrát velkou roli také vaše výška, kterou je potřeba také vzít v úvahu při určení velikosti desky.

Faktor výšky
Výška je při výběru desky stejně důležitá jako váha. Mnozí prodejci toto neberou v potaz a doporučují desky jen podle váhy. To je důvod, proč je třeba přikádat výšce stejnou důležitost jako váze. Vzpomínáte si na lekce zákonu o gravitaci? Ano Sir Isaac Newton. Potřebujete mít přece dobrou rovnováhu, ne? A jaký vliv má váha na rovnováhu? Dáme si příklad... Máme doporučenou velikost wakeboardu X, která je založena na vaší hmotnosti Y. Pokud jste ovšem hodně vysocí na vaši tělěsnou hmotnost, je potřeba vybrat delší a širší desku s vázáním dál od sebe. To vám dá mnohem větší horizontální stabilitu při jízdě, což znaméná lepší rovnováhu.

Délka wakeboardu
Délka wakeboardu může být kratší, nebo delší v závislosti na typu vašeho těla. Jste-​li spíše menší postavy, vaše váha by měla mít přednost a měli byste se řídit doporučením velikosti wakeboardu dle vaší váhy, které je uvedené v grafu velikostí. Tohle doporučení má za cíl poskytnout vám lepší vztlak prkna. Samozřejmě to není případ všech jezdců, každopádně vám to ale v začátcích usnadní jízdu.

Pravidlo výšky a váhy
Doporučení se liší i podle různých tvarů wakeboardů. Pokud plánujete, že na desce bude jezdit více lidí, je dobré vybírat podle váhy nejtěžšího z jezdců. Dělší desky jsou širší a umožnují tak lepší odraz a měkčí přistání. Začátečníkům se s větší deskou bude lépe vyjíždět z vody, zatímco pokročilí jezdci upřednostňují spíše větší rocker.

Hmotnost wakeboardu
Výrobci wakeboardů neustále experimentují s různými materiály a postupy, aby byly wakeboardy lehčí a odolnější. Přechod na lehčí desku je jako výměna vaší věrné Octavie za elegantní a výkonné Porsche. Deska může být mnohem citlivější a lépe ovladatelná, ale také za mnohem vyšší cenu.

Čím máte desku menší, deska se zdá lehčí, rychleji zatáčí a zdá se agresivnější. Nicméně se zkracující se délkou prkna bývají dopady obtížnější, což je způsobeno menší plochou a tím pádem menším vztlakem prkna. Menší prkna jsou dobrou volbou pro pokročilé jezdce, ktaří dokaží prkno perfektně ovládat ve vysokých rychlostech.

Podívejte se nyní na náš graf velikostí, abyste se lépe rozhodli, jaká velikost wakeboardu vám bude nejlépe vyhovovat. Berte v úvahu všechny výše uvedené informace a doporučení při výběru, jestli menší, nebo větší wakeboard.

Pokud máte další otázky ohledně výběru velikosti prkna, neváhejte nás kontaktovat na e-​mailu info@humanoidwake.cz, nebo se mrkněte na humanoidwake.cz.

Další zajímavé články

Přijeď na otvíračku v Hradci a premiéru Riders Meetingu!

V Hradci to minulé léto všechno začalo, a proto letošní sezónu startujeme ve stylu s premiérou Riders Meetingu! Čeká tě nabušený víkend plný wakeboardingu, kamarádů i kultury v podobě hudby od DJ a večerního filmu. V areálu tě také čeká nový setup a v provozu budou všechny 3 vleky.