Report: Světový pohár v halfpipe v Mammothu

Pánové a dámy v rampě mají za sebou už předposlední závod Světovýho poháru v sezóně...

Přelom ledna a února byl rezervován FIS Světovému poháru v Mammothu. Závod ve slopestylu jsme si už prolustrovali minulé dny, takže nás dnes čeká klání v rampě. Jednalo se již o čtvrtý a předposlední Svěťák sezóny. Rampaři už mají za sebou zastávky v Cardroně, Copperu a čínské Secret Garden, a tak se pomalu a jistě začíná lámat chleba. Přece jenom moc možností, jak vylepšit svojí stávající situaci v celkovém hodnocení, zrovna moc nebude. Do Kalifornie nakonec vážilo cestu celkem třicet jedna chlapáků a o deset méně žen. Startovka se opět blejskala velkými jmény a jediní, kdo snad chyběli, byli zástupci protinožců tedy hlavně Novýho Zélandu. Ani jeden z rodinného klanu Wellsových neměl zrovna chuť, prát se FISový body. A pozornosti určitě neunikla absence vítěze X Games Alexe Ferreiry. Ten má ale na relax jaksi nárok. 

nezastavitelný Aaron Blunck (foto U.S. Ski & Snowboard Team)

Mezi pány to poslední dobou vypadá na slušnou hegemonii ze strany Severní Ameriky. Málokterý lyžník jiné národnosti najde skulinku, aby se prosoukal do finálových bitev, kde prim srdnatě drží USA a Kanada. I tady se jeden takovej exot našel. Do desetičlennýho finále si kromě vítězů kvalifikačních heatů Birka Irvinga a Lymana Curriera proklestil cestu Nor Birk Ruud, kterej tak ukazuje, že krom slopestylu a big airu má hodně dobry vztahy i s rampou. Jinak ostatní finalisti nesli na prsou buď vlajku s padesáti hvězdami nebo s javorovým listem. Ostatní opět skončili v propadlišti kvalifikace.
Pánský finále slibovalo dechberoucí pokoukáníčko a riders nás taky vůbec nešetřili. Jedinej, kdo si zrovna vybral den blbec, byl David Wise. Díky třem pádům si předplatil chvost výsledkový listiny. Zbytek ale předváděl velkolepý kejkle. Hunter Hess zvládl v poslední jízdě na posledním hitu vyrotovat dub 1620. Sice téměř bez grabu a hnusná byla až oči pálily, ale byla tam. Závod byl hodně vyrovnanej a jezdci si doslova šlapali na paty. Nakonec mezi druhým a pátým místem byl rozdíl pouho pouhých osm desetinek bodu, do kterého se vešlo hned šest jezdců! Hapruje nám snad matika?! Ani ne, jen Brendan Mackay a Birk Ruud totiž shodně posbírali bodovej příděl 87.80 a museli se podělit o páté místo.

Pěknej souboj o bronz si střihnuli domácí Birk Irving a Lyman Currier. Pozice si mezi sebou pořád přelévali, až nakonec v závěrečným kole rozhodl Lyman, kterej svýho reprezentačního parťáka zajel pouze o titěrnej rozdíl 0.20 bodů. Hned v první kole hlasitě zahřměl Noah Bowman. Jeho switchová jízda je ladnější než celá ruská baletní scéna a zaslouženě zakotvil na stříbrném místě. Naprosto fenomenální výkon ale předvedl Aaron Blunck. Hned v první kole ho čtyři doubly vystřelili na skóre 94.20. Jenže on byl hladovej a nestačilo mu to. Další jízdy ještě jeden double přidal a skóre se mu vyšplhalo ještě výš! Kterákoliv jeho finálová jízda by byla ten den vítězná. Tohle byla krasojízda, fantazie a totální destrukce a demolice soupeřů…

Nezastavitelný Aaron Blunck:

Stříbrná ladnost Noaha Bowmana:

Lyman Currier vydřel bronz:

Dámská rampa má síly naštěstí rozloženy trošku více kosmopolitně. Finále se smrsklo na osm nejlepších po kvaldě a zasáhlo do něj celkem pět národností. Skvělý návrat po zranění si naordinovala Kanaďanka Cassie Sharpe. Ta v předchozích závodech chyběla, ale teď se vrátila v plný síle. Hned v prvním kole totiž zajela jízdu, kterou jako jediná atakovala 90.00 a do konce závodu svojí šanci už nepustila. Zle na ní dorážela ruská carevna Valeriya Demidova. Svoje rotace okořenila super graby, což vykrystalizovalo už v třetí pódiové umístění sezóny. Mladá Ruska má tak hodně slušně našlápnuto. V počtu umístění na bedně se jí pak tuhle sezónu drží Rachael Karker. Teď to Kanaďance stačilo na bronz. Do nejlepší pětky se pak ještě stihal vměstnat bramborová Brita Sigourney a mladá Číňanka Fanghui Li.

Vítězný návrat Cassie Sharpe:

Druhá Valeriya Demidova:

Bronz bere Rachael Karker:

Definitivní rozuzlení letošní haflpipové sezóny tak přijde na řadu v půlce února v kanadském Calgary. Zatím k celkovému triumfu má nejlépe našlápnuto Aaron Blunck, kterej má s 340 body dvacetibodový náskok před Noahem Bowmanem. Mezi ženami zatím kraluje Valeriya Demidova s 285 body. Nejblíže k ní má Číňanka Kexin Zhang, která zatím nasbírala 240 bodů. Rozhodne se příští týden.

Výsledky finále halfpipe na Světovým poháru v Mammothu:

Muži:

1. Aaron Blunck (USA)
2. Noah Bowman (CAN)
3. Lyman Currier (USA)
4. Birk Irving (USA)
5.-6. Birk Ruud (NOR)
5.-6. Brenda Mackay (CAN)
7. Taylor Seaton (USA)
8. Jaxin Hoerter (USA)
9. Hunter Hess (USA)
10. David Wise (USA) 

vítězové rampy v Mammothu (foto U.S. Ski & Snowboard Team)

Ženy:

1. Cassie Sharpe (CAN)
2. Valeriya Demidova (RUS)
3. Rachael Karker (CAN)
4. Brita Sigourney (USA)
5. Fanghui Li (CHN)
6. Kexin Zhang (CHN)
7. Hanna Faulhuber (USA)
8. Zoe Atkin (GBR) 

Kompletní výsledky: muži, ženy

nejlepší dámy (foto U.S. Ski & Snowboard Team)

Napsal

Maty Vránek
Další články autora

Další zajímavé články

Dávej jarní shredy s triem z Vishnu Freeski

Shreďáci z Vishnu Freeski zase jednou potěší svoje fandy...

Red Bull Unrailistic 2024 se dotýkalo jibovýho nebe

Švédské Åre se opět přeměnilo na jibové peklo díky Red Bull Unrailistic 2024...

Jussa Palaskivi z Forre má venku svůj streetovej full part

Od kluků v Forre crew dorazil jeden full part...