Jarní snowpark na Kitzsteinhornu

Na konci dubna jsme redakčně navštívili snowpark na Kitzsteinhornu, abychom zmapovali tamní jarní podmínky.

Náš jarní výlet na rakouský ledovec Kitzsteinhorn, který je v českých luhů a hájů znám hlavně jako Kaprun díky blízkému městečku, jsme už načali naším reportem z freeridu. Ten si můžete připomenout zde. Tenhle resort má ale taky parádní podmínky pro všechny parkový krysy, který to nemůžou vydržet bez kickerů, želež, bedýnek a prostě všech blbinek, který k parkovýmu ježdění patří. Proto jsme se rozhodli taky důkladně zmapovat místní snowparkovou nabídku a vymoženosti. Mrkněte také na oficiální stránky parku na kitzsteinhorn.at!

Ono konec koncům o prvních dvou dnech v prašanu to už bylo rozježděný jak náklaďákem Olgy Hapnerový, a tak nás ani jiná možnost nemohla napadnout. Oprášili jsme tak parkovky a přesně na prvního května jsme se drželi hesla – první máj – poletů a jibů čas. Kitzsteinhorn má ve svým menu hned tři snowparky! Nejvýše položený Glacier park, který ale funguje hlavně na podzim, takže při naší návštěvě místo něj ležela rovná placka jak hrudník německých plavkyň z šedesátého osmýho. My se tak mohli těšit na Easy park a hlavní Central park a to je hodně slušná porce překážek.

Počasí nám hrálo do noty, takže bundy zůstaly doma na věšáku a parťáky nám dělaly mikiny. Určitě důležitý aspekt. Oba parky se nachází hned za sebou nad známým středobodem resortu, kterým je Alpinzentrum. Sem po ježdění nezapomeňte skočit na vítězného Weissbiera. U snowparku se jako jejich hlavní lanovka nachází postarší dáma v letech v podobě dvousedačky Sonnerkarbahn, která sice fičí rychlostí jak lenochod po třídenním mejdanu, ale aspoň si pěkně odpočinete mezi jízdami.

Sedačka vás vykopne hned nad Easy parkem, takže nemusíte protrpět žádnej zbytečnej carving a jít rovnou brousit překážky. Celá sranda začíná jibovou lajnou, který vévodí celkem hutná duha. Následuje menší kopna a pak už narazíte na hlavní platformu s dvěma odrazy, kde ale oba byly slušně koplý, takže celkem nakládaly. Pak už se Easy park dělí. Pro amatéry začátečníky je tady vytyčeno pár pidiskoků a základních bednýnek. Ostřejší hoši a dívky si pak dají několik jibů, hlavně speedrailů, tlustejch plastovek a vše můžou s noblesou zakončit na trochu prudším corneru. Lahůdkou je pak plně funkční halfpipe, která kopíruje právě Easy park. Po ale mé x let starý zkušenosti, kdy jsem v mlze omylem dropl rampu na placku na Zugspitze se jí vyhýbám jak upír česneku…

V trikových kreacích pak můžete hned pokračovat v navazujícím hlavním Central parku. Ten ve své době hostil třeba Austrian Freeski Open. Nechybí tady pohodová chillzóna a taky hudební kulisa, což jenom napomáhá té správné real náladě. Všechno se odpálí na prvních jibech, kde hlavně s-​rail nás slušně vytrestával. Pak už si dle troufalosti můžete vybrat buď menší lajnu, kde najdete dva menší kickery za sebou nebo hlavní kopnu parku. My jsme tady potkali třeba domácí zabijáky Toma Ritsche a Maxi Noppeneye a oba sebou mrskali doublovaně. Pokud tedy chcete tuplákovat, tak prosím. Jak z velkého, tak z menšího skoku se pak potkáte na wallridu, za kterým pak následuje několik tlustejch plastovejch trubek a pak už jen dorazíte k lanovce a hurá znova nahoru…

Snowparky na Kitzsteinhornu určitě uspokojí všechny. Kdo chce metat dvojitý kozelce může, kdo brousí železa víc než svoji holku, taky nedopadne jak sedláci u Chlumce, kdo s tríčkama začíná, tak prosím, a kdo si chce dát jako my třicátníci prostě pohodu na starý rezavý kolena, tak se taky vydovádí. Určitě doporučujeme vyrazit spíše během tejdne, protože klasicky o víkendů dorazí nejen plno domorodců, ale taky jantarů, který se tam motaj jak vítr v bedně. Snowparková sezóna zde skončila 7. Května a následuje letní pauza, kdy zde můžete brousit sjezdovky, ale už od října 2017 bude v provozu Glacier park, o čemž vás budeme samozřejmě informovat. 

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...