Leden 2016

Po měsíci jsme opět zpátky s naší rubrikou FReview. Pojďme se společně podívat, co nám na snowboardové scéně přinesl měsíc leden. Shrneme vše podstatné a pokud jste některou věc nestihli, tak se k ní dostanete právě v tomto lednovém FReview.

ČLÁNKY MĚSÍCE

Hned zkraje měsíce k nám zabrousil Mára Ježek se svou Top 3. Mára se rozpovídal o aktualním tématu Vánoc a Silvestra a také nám poodhalil něco ze svého soukromí. Tato rubrika se u nás celkem rozrůstá a pokud jste nečetli předchozí rozhovory, rozhodně to napravte.

V tomto článku jsme vám přinesli kompletní informace o jednom z největších snowparků u nás. Vítkovice si za posledních pár let vybudovaly na české scéně velice silné a zvučné jméno. Můžeme zde očekávat stoprocentní kvalitu railů, skoků, náskoků a friendly shaperů.

Jeden z velkých highlightů lednových článků byl velký rozhovor se Svenem Thorgrenem. Na otázky našeho redakčního kolegy odpovídal s profesionálním názorem a humorem. Určitě byste si neměli nechat ujít tento mega rozhovor se švédskou superstar.

Neobvyklých projektů není nikdy dost. Jedním z nich je i rozhovorDru Williamsem, který si na své zahradě postavil snowpark Mt.Wood. Dru pochází z USA a svým velkorysým přístupem se s námi podělil o svůj výtvor. Jeho snaha a nadšenost do snowboardingu určitě stojí za přečtení.

Kluci z Czech Snowboarding nachystali na letošní sezónu čtyři zastávky své snowboardové tour, kterou opět podporuje jeden z největších tuzemských shopů Snowboard Zezula. Veškeré informace jsme vám přinesli v našem podrobnějším shrnutí. První zastávka v Deštném v Orlických horách je již za námi a vy se již nyní můžete těšit na druhou, kterou připravují na Paprsku.

Ve spolupráci s Fujifilm.cz jsme si pro vás připravili velkou zimní foto soutěž. Veškerá pravidla se dozvíte na tomto odkazu. Teď už jen stačí cvakat a cvakat. Sledujte také průběžnou fotogalerii.

V druhé polovině měsíce jsme oslovili jednoho z českých top riderů na rozhovor a právě Top 3 byla správnou volbou. Martin Mikyska toho nacestoval už pěknej ranec a rozhodně stálo za to nějakou tu srandu z Martina vytáhnout.

Největší snowboardový závod v Evropě - Laax Open 2016 je minulostí. Veškeré podstatné informace z této monstrózní akce si můžete přečíst v našem obsáhlem reportu. O týden později pak proběhl americký svátek extrémních sportů - X Games. Report a videa z finálových jízd jsme vám sice přinesli až v únoru, ale to vás určitě neodradí - vlítněte na to! Opět musíme poblahopřát jak Evce Samkové, která získala 2.místo, tak Klaudii Medlové, která se umístila ve finále ženského slopestylu na 7.místě. Čtěte tady.

Jak víte, v lednu se v českých městech hned dvakrát objevil sníh, což je v posledních letech důvod k oslavám a především k okamžitému vytáhnutí cajků pro street. My jsme zmobilizovali síly a se shreduchtivejma riders jsme vyslali do ulic i našeho fotografa Prouziče. Celý report a obsáhlou fotogalerii shlédněte zde.

NOVINKY & BUSINESS

Internetový snowboardový magazín Transworld Snowboarding již tradičně vyhlásil ridery roku za předešlou sezónu. Na výsledky ze všech kategorií se můžete kouknout zde.

Travis RiceLib Technologies se dohodli na prodloužení smlouvy. No ono by to asi ani jinak nešlo. Vidět Travise pod jinými křídly než pod těmi z Mervin Manufacturing? Nepředstavitelné.

Burton US Open se po roce opět vrací do resortu Vail v americkém Coloradu.

Denis Leontyev začal jezdit za Sony Action Cam. Podle přesnějších informací se zatím jedná jen o ruskou distribuci.

Známý to americký jibber Joe Sexton založil novou značku na snowboardy s názvem Public Snowboards. Jakoby toho nebylo málo.

Novou posilou Salomon Snowboards se stal skvělý Tommy Gesme. Po zrušení programu Knowbuddy tak opustil značku Burton. K jeho welcome editu se můžete vrátit zde.

V Denveru proběhl veletrh SIA 2016, kde předvádějí firmy své kolekce na příští sezónu. Návštěvník tam může zkouknout všechny novinky a vychytávky na příští zimu. Na konci ledna pak proběhla obdobná akce, která je českému zákazníkovi podstatně blíž, a to ISPO 2016. Jako každý rok se tato největší evropská výstava uskutečnila v německém Mnichově.

Louif Paradise se stal novou posilou globálního Pro teamu značky Smith Optics.

V lednu také vyšel skvělý full part, který má na svědomí norský Ståle Sandbech. Jeho styl a náročnost triků si určitě zaslouží nejedno připomenutí.

Tohle video z aqua parku v Mountain Creek´s Action parku nás v redakci úplně dostalo. Podívejte se ještě jednou jak Toby Miller, Red Gerard a Brendan Gerard zabili všechny skluzavky na snowboardu.

Nečekáný přestup Petra Horáka zaskočil kdejakého fanouška českého snowboardingu. Horis totiž mění hadry a přestoupil do plzeňské značky Horsefeathers. Teď si jen počkejme, na jakých bude jezdit deskách.

Během sněhové bouře v New York City napadlo v ulicích půl metru sněhu a parta nadšenců vyrazila jezdit. Paráda!

Vans i pro letošní sezónu odstartoval celosvětovou sérii závodu Vans Hi-​Standard Series. Na kompletní info a všechny zastávky můžete kouknout tady.

Smutné zprávy k životu patří a hned dvě k nám přišly ze zámoří. Ve velice mladém věku 25 let odešel snowboardista Jordan Jacobs. Jordan byl velice pozitivní člověk a snowboarding pro něj znamenal vše. Na začátku ledna nezvládl boj s rakovinou snowboardový fotograf Chris Bunkhardt. Chris patřil k velice kreativním fotografům, které kdy snowboarding měl. RIP Jordan a Chris.

Ani tento měsíc vás neochudíme o Throwback z jednoho z našich Freview. Tentokrát jsem si vybral leden roku 2011. V té době se na X Games jel mimo jiné závod o nejlepší method. Vyhrál to Scotty Lago a vy se teď koukněte na ten krásný polet.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!