Splněný sen na zahradě - Dru Williams

Ne každý to má na hory zrovna blízko. Lidé musí většinou dojíždět hodinové vzdálenosti, aby se dostali do střediska se snowparkem. To ovšem neplatí pro našeho dnešního ridera. Dru Williams má snowpark přímo u sebe na zahradě. Dru bydlí v Salt Lake City a celý park si postavil sám s kámošema na vlastní pěst. Přečtěte si rozhovor s Druem, který vám teď čerstvě servírujeme.

Kdo by potřeboval do snowparku lanovku? Dru Williams rozhodně ne. Už nějaký ten rok vlastní svůj mini shred park na zahradě a nazývá ho Mt. Wood. Berte to jako malý privatní park, který slouží pro jeho vlastní tréninkové účely a místo, kde jezdí s kámošema. Rozhovor jsme získali díky spolupráci s hlavním marketingovým officem Flow snowboards v USA a samotným Druem. Část rozhovoru je volně přeložena z původního rozhovoru na oficiálních Flow stránkách a část je z naší produkce. Text neobsahuje žádné komerční sdělení.

Ahoj Dru, mohl by ses trochu představit těm, kteří o tobě nikdy neslyšeli?

Jmenuji se Dru Williams a je mi 26 let. Vyrůstal jsem ve státě Indiana a asi před 4 roky jsem se přestěhoval do Utahu, kde teď momentálně bydlím. Na snowboardu se pohybuju už necelých 10 let. A pořád to miluju!

Kde jsi začal jezdit a jaký snowpark momentálně považuješ za lokální?

Můj snowboarding začal na kopci Paoli Peaks v Indianě. Můj kámoš Kalyn Gibson a já jsme shapovali tamní snowpark, a to nám hodně nahrávalo stavět si park podle sebe a zdokonalovat se. Bylo to skvělé místo na učení se nových věcí, kopec nebyl moc prudký, takže na snowpark ideál a vydržel na něm sníh cca tři měsíce. Celý areál zajišťoval našemu okolí dobré ježdění, nebo vlastně zajišťuje už 40 let. Momentálně považuji za svůj home resort Brighton, který jsem si přivlastnil po přestěhování do Utahu. Jejich snowpark je vždycky v maximálním perfektu a existuje tam mnoho skrytých míst na ranní prašan.

Co tě vedlo k tomu postavit si svůj vlastní park na zahradě?

Vždycky mě bavilo vyrábět si skejtové a snowboardové raily, a to už v době, kdy jsem byl malý kluk, co si jezdil jen tak na ulici. Myslel jsem, že by bylo skvělé mít svůj vlastní park na zahradě. A je už jedno jestli skate nebo snowpark. Takže když jsem se přestěhoval do Utahu, nebylo cesty pryč. Prostě jsem si ten svůj park musel postavit. Plány jsem měl vymyšlené už z Indiany, kde jsem dříve bydlel, ale zatím to bylo nereálné, protože tam sněží jen zřídka. Měl jsem tam u rodičů nějaký malý rail na skate, ale nikdy nebylo dostatek sněhu na to, abych ho mohl použít na snowboard. Vše doopravdy začalo až s mým domem v Salt Lake City. Dům mám v pronájmu, takže nám plány musel souhlasit majitel. Nakonec se ukázalo, že bude majitel velice vstřícný a v mém plánu mě podpoří. Mám specifickou zahradu, na které to bylo možné uskotečnit. Třeba takovou, jaká je ve ve snowboard videu Out BackStill Out Back. Momentálně jsem koupil nový dům a zde začal Mt. Wood.

Vymýšlel sis to všechno sám nebo se na tom s tebou někdo podílel?

Určitě na tom pracujeme v kolektivu. Můj kámoš Corbett Simon se na tom taky hodně podílí a místy stavěl a navrhoval i beze mě. Tento rok jsme si dali hodně záležet na stavbě a snažili jsme se vyvarovat předešlých chyb a nedostatků. Byli jsme schopni postavit větší věž, ze které máš pak mnohem větší rychlost než minulý rok. Hodně mých kámošů mi chodí pomáhat s výstavbou před sezónou. Všem vždycky říkám, jeden den práce se rovná ježdění celou zimu na Mt. Wood.

Z jakého materiálu jsi celou tu věc postavil?

Většinou recyklovatelné dřevo. Už jednou někde použité, což dělá celý projekt mnohem jednodušší. Sbírali jsme použité palety přes celé léto a zimu. Z toho jsme pak postavili tu zákládní platformu. Představ si, jako když bys skládal velké puzzle do sebe. Jakmile jsme měli hlavní kostku stavby hotovou, pustili jsme se do obložení celé konstrukce. A to buď starými prkny nebo novou překližkou. Obě dvě stavby co mám na zahradě jsou smontovány cca z 30 kusů.

Kolik doláčů jsi v součtu utratil za Mt. Wood ?

Řekl bych že něco okolo dvou stovek dolarů za hřebíky a vruty. Taky jsem si letos koupil novou pilu na dřevo, abych urychlil celý proces stavby. Mimo to máme veškeré nářadí, co potřebujeme doma nebo si ho půjčíme. Od té doby, co jsem si koupil ten dům a pozemek, jsem se rozhodl nechat většinu té větší konstrukce po celou dobu. Teda do té doby, než se to začne rozpadat.

Když to tak spočítáš, kolik lidí ti pomáhalo dát tohle všechno dokupy, nějaká speciální děkovačka?

Jak jsem už říkal, většinu práce zastával můj kámoš Corbett. Měli jsme hodně podobné vidění , jak to chceme stavět, takže to hlavní jsme stavěli spolu. Zabralo nám to okolo 8-​9 dnů. Velké díky patří mé ženě za neustálou podporu nad projektem a taky za to, že jí baví snowboarding. Vůbec se toho nebojí a klidně si tady s námi zajezdí a poshredí. Ví jak moc já a mí kámoši milujeme snowboarding a za to ji miluju.

Existuje ještě něco, co bys mohl změnit na svém set upu na zahradě?

Jsem hodně spokojený s tím co máme. Ale kdybych měl opravdu něco změnit, bylo by to místo. Strašně bych si přál mít svůj kopec, kde bych měl svůj vlek, nebo i lano by stačilo a mohl bych si svůj set up měnit podle libosti. Mít jen tak dvě tři lajny překážek, jak to bylo v DC Mtn. Lab, jestli si pamatujete. Ale víš co, můj park doma mám strašně rád a vyhovuje mi. Připomíná mi to skatepark. Mám tam tři rozjezdy, ze kterých se můžu rozjíždět do různých stran a dovoluje mi to dát si třeba dvě překážky v jedné lajně. Hlavně když je tvrdý a zmrzlý sníh, pak to jede. Je to skvělý a baví mě to hrozně!

Máš v plánu změnit nějak koncept celého Mt. Wood?

Myslím, že teď, jak to máme postavené, tak to líp asi ani nejde. Od té doby, co mám svůj dům, nemusím to po každé zimě rozmontovávat a na podzim zase skládat do sebe. Kdybych měl ještě trochu víc prostoru, určitě bych přidal více věcí. Momentálně pracujeme na rovném railu, který povede na zahradu před dům.

Vím, že jezdíš za Flow snowboards. Jak si pochvaluješ spolupráci s touhle kalifornskou značkou?

Flow je skvělá firma a dobře se za ni jezdí. Vždycky když potřebuji, tak mi se vším pomůžou a já jim to pak zase vrátím ve snowboardingu. Momentálně si užívám ježdění a neřeším žadný zbytečnosti.

Byl jsi někdy jezdit v Evropě? 

Bohužel jsem tam ještě nikdy nebyl, ale je to na mém seznamu destinací, kam bych se chtěl jet podívat. V březnu jedeme za prašanem do Japonska a našim cílem je naplno si užít snowboarding a co nejvíce toho natočit.

Co bys dělal, kdyby ti sousedé jednoho dne řekli a dost, už to tady nechceme!

Myslím, že bychom to zničili jako nikdy předtím. Prostě bychom to rozflákali bez ohledu na nikoho. Naštěstí jsou moji sousedé nejvíc v pohodě, takže žádné problémy nemáme.

Dej nám pár rad pro ty, kteří by si chtěli taky jednou postavit svůj vlastní park za barákem.

Všechno dělej správně. Používej recyklovatelné dřevo a zeptej se kámošů a znamých na staré věci. Taková plechovka starých hřebíků, nebo staré palety mohou skvěle posloužit. Vytvoř si ceduli Privátní park, abys tam neměl každý den padesát lidí a všechny okolo informuj, co ti stojí na zahradě. Určitě není na škodu zajít za tvým sousedem a zeptat se ho, jestli mu nevadí koukat se celou zimu přes plot na hromadu dřeva. Moji sousedé jsou naštěstí hrozně v pohodě. Mají minirampu a vždycky mě nechají jezdit si přes léto jak se mi zlíbí. Takže jsou u mě na oplátku vítáni zase v zimě.

Samozřejmě nesmí chybět ani video, které si Dru sám sestříhal a zprodukoval. Jak mi řekl, tohle je jen hrubě setříhaná forma klipů, které natočili v nedávné době. Po sezóně plánuje vydat dokument, zachycující jeho ježdění a celý projekt Mt. Wood. Teď si ale dejte tohle parádní videjko, které ve vás vzbudí touhu mít na zahradě něco podobného. Pokud máte cokoli na vaší zahradě nebo kdekoli jinde, pošlete nám to na redakční email nebo sem do komenářů. Rádi se podělíme o vaše snahy a výtvory.

Část rozhovoru v originálním znění můžete číst také na stránkách Flow.com.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!