Absolut Park od začátku sezóny v top stavu!

Koncem minulého týdne jsme se vydali do rakouského Flachauwinklu, abychom pro vás zmonitorovali aktuální stav místního Absolut Parku. Zároveň taky šlo o první výlet v rámci projektu, který pro vás letos budeme po celou sezónu připravovat a pevně věříme, že vám s ním uděláme radost!

Jak všichni víte, zimní sezóna je už i na našich kopcích (zaplaťpámbu) odstartovaná, v Alpách to ale už je nějaký ten pátek. Co se týče freestyle snowboardingu, tak se v naší blízkosti do nedávna daly využít jen ledovcové lokace jako tradiční Hintertux, Stubai, Kaunertal nebo Dachstein. S prvním sněhem a především s nízkými teplotami umožňujícími umělé zasněžování se ale začaly postupně otevírat parky i v níže položených resortech. A pokud hledáte snowpark, který je blízko našim hranicím a chcete mít jistotu, že bude vždy v super stavu, pak vám stoprocentně doporučujeme známý Absolut Park ve středisku Flachauwinkl. Neříkáme to jen tak, protože jsme si to pro jistotu zajeli prověřit osobně.

Resort Flachauwinkl-​Kleinarl se nachází cca hodinu autem od Salzburgu, takže z Prahy sem dojedete přes České Budějovice a Linz za krásných 5,5 - 6 hodin. Z Brna je to přes St. Pölten a opět Linz ještě o něco málo kratší. Výhodou resortu je, že se nachází - podobně jako většina okolních areálů - přímo u dálnice A10 spojující Salzburg a Villach, takže jen sjedete z autobahnu a už jste na parkplatzu u skiliftu. Další důležitou informací je, že Flachauwinkl spadá pod oblast Ski Amadé, která má pod sebou neuvěřitelných 270 vleků a lanovek a 760 sjezdovek (!), a na to všechni platí jeden společný skipas. To je zajímavé především pro ty z vás, kdo se chtějí vydat na hory na delší dobu a vyzkoušet co nejvíce různých lokalit a terénů. My se ale dnes zaměříme jen a pouze na Absolut Park ve Flachauwinklu.

Po přestavbě parku na Stubaji a ukončení podzimního provozu snowparku na Kaunertalu je v tuhle chvíli Absolut Park pravděpodobně nejlepším parkem v Rakousku. A vzhledem k tomu, jak se místní areál dlouhodobě k snowboarderům a freeskierům staví a jaké plány s parkem má, tak to budou mít ostatní rakouské parky v jeho konkurenci hodně těžké. Majitelé resortu postupují od samotného počátku s jasným cílem - aby byl Absolut Park nejlepším snowparkem v Evropě. A když se podíváte na jeho setup jak na začátku, tak především v hlavní sezóně, stoupající počty snowboardistů a freeskierů nebo množství mediálních výstupů zde pořízených, pak je vidět, že se jim to rozhodně daří.

Pojďme ale k tomu, co vás určitě zajímá nejvíce - k aktuálnímu setupu. Spousta z vás už Absolut Park určitě v minulých sezónách navštívila, takže víte jak obrovská je místní zásoba jibů a v hlavní sezóně není jen tak jednoduché spočítat ani skoky. My jsme ale dorazili přecijen v úvodní části sezóny, kdy se většina snowparků (nemluvíme teď o ledovcích) musí kvůli slabé sněhové nadílce spokojit s pár raily nebo maximálně malými skoky. To ale neplatí pro Absolut Park. V době našeho shootingu byla k dispozici jib line, easy line a taky pro kicker line.

Větší jibová lajna čítala zatím 5 překážek v řadě v horní a prostřední části parku včetně wallridu a hodně hard triplekinku. Uprostřed kopce se Absolut Park může od minulého víkendu pyšnit pro-​lajnou s dvěma parádními kickery o plošinách (podle ofiko informací) 19 a 22 metrů, na kterých momentálně trénuje spousta evropských i zámořských profíků. Ti si samozřejmě občas zajedou “odfrknout” a jen tak v klídku poshredit i do menší lajny, která se skládá z několika lehčích beden a tří menších kickerů v řadě za sebou. Celý setup pak pokračuje - po krátké pauze kdy namažete pár másel na sjezdovce - dole místní tradičním “jib pláckem” u dolní stanice lanovky Absolut Shuttle. Tady je k dispozici zábavná spina a dvě další platformy s různými jiby včetně stairsetu se čtyřmi raily. Dohromady si tak můžete aktuálně v Absolut Parku dát kolem 30 překážek a v jedné jízdě jich stihnete klidně 8 kousků. Pod spodním jibovištěm je k dispozici všem známý Chill House, ve kterém se můžete nejen protáhnout nebo ohřát, ale také zaskejtovat v minirampě s výhledem na okolní hory. A ještě jedno pozitivní info - lanovka Absolut Shuttle je hodně rychlá, takže si můžete dávat rychlé “laps” po celý den třeba až do totálního vyčerpání.

Místní asi 10-​členná shapers crew se o park stará hodně pečlivě, reshape překážek probíhá i několikrát denně a postupně přibývají nové, tedy pokud to množství bílého materiálu dovoluje. Resort neustále zvětšuje svůj zasněžovací systém, který momentálně čítá 90 sněžných děl, čerpajících vodu ze čtyž obřích nádrží, přičemž poslední velká investice byla do reservoáru o objemu 35.000 m3! Co je ale velmi rozdílné od spousty jiných středisek, že už od začátku listopadu (když to teploty dovolují) jsou děla namířená rovnou do parku tak, aby byl otevřen co nejdříve.

Za zmínku určitě stojí i skvěle zvládnutý marketing, který Absolut Parku funguje hodně efektivně. A teď nemyslím zdaleka "jen to", že místní crew několikrát denně postuje na sociální sítě fotky a videa zachycující aktuální dění v parku. Existuje totiž oficiální Absolut Park riders team, ve kterém najdete hvězdná jména jako například Marko Grilc, Seppe Smits, Antoine Truchon, Max Zebe, Aimee Fuller, Panka Gyarmati, Clemens Millauer, Dominik Wagner, Herby Thaler, Marc Swoboda, Mathias Weissenbacher a další. Tyhle pánové a dámy samozřejmě mají velký vliv na snowboardovou scénu a skrze svoje sociální sítě a osobní kouzlo dokáží udělat Absolut Parku obrovskou reklamu. Nehledě na to, že je ve Flachauwinklu můžete velmi často potkat a zajezdit si s nimi, což je prostě fajn.

Co vás bude určitě taky zajímat je cena skipasu. Ta je stanovena ve vedlejší sezóně (teď ještě do 23.12. a pak od 18.3.) na 46,50 EUR na den pro dospělou osobu, mladiství (ročník narození 1998 až 2000) to mají za 35 éčekděti (2001 do 2010) za 23,50. V hlavní sezóně, která začíná na Štědrý den, jsou ceny 50E, 37,50E, respektive 25E. Dvou- a vícedenní skipasy pak platí pro celou oblast Ski Amadé a dá se na nich v poměru k jednotlivým dnům něco málo ušetřit. Co si budeme povídat, levnota to není, ale zrovna tady platí, že za hodně ojráčů hodně muziky!

My jsme se do Absolut Parku vydali v pěti lidech, kromě mě to byl světoznámý fotograf s českými kořeny Ian Kasl, kameraman Filip “J-​Sky” Jäschke a riders Dušan KřížMikim Pajerem. Na místo pak dorazila ještě česká legenda Honza Zajíc se svým mladým svěřencem Kristiánem “Kikim” SalačemTomášem Špidlenem. Zája pak odjel a Kikiho převzal pod svá křídla jeho druhý kouč a taktéž legenda sportu Ondra Bauer. Po svojí ose se sem vydal i Honza “Lohy” Lohynský, který momentálně studuje v nedalekém Salzburgu, takže si koupil sezónku na celé Ski Amadé a brázdí místní kopce několikrát do týdne. V době naší návštěvy tu trénovala i holčičí část freestyle české repre, tedy Šárka PančochováKačka Vojáčková, pod vedením kouče Martina Černíka.

My jsme se věnovali od začátku především kicker pro line, na kterou se včetně většího spodního 22-​metráka odvážně vrhli Dušan, Miki i Lohy, a mladý Kikin jim od druhého dne sekundoval na prvním “menším” 19-​metrovém skoku. Náš kameraman J-​Sky vytáhl kromě foťáku Sony A7S připevněného na stabilizačním systému DJI Ronin a kamery Sony FS5 i dron DJI Phantom, zároveň jsme průběžně natáčeli i na úplně nový model akční kamery Sony Action Cam X3000, která je podle několika nezávislých testů momentálně absolutní špičkou ve své kategorii. Follow runů tak i na jibech vznikla hromada a všechno uvidíte ve finálním videu, které vám přineseme zanedlouho.

Do Flachau jsme ale nevyrazili jen za účelem vzniku tohoto spotcheck článku, ale taky kvůli projektu, který jsme se letos rozhodli zrealizovat. Od posledního Snowporningu tu už nějakou dobu nikdo nenatočil pořádný snowboardový film zachycující naší scénu a tohle bychom chtěli během letošní zimy změnit. Ve spolupráci s Inmove Films uděláme během letošní zimy maximum pro to, abychom vám na podzim roku 2017 mohli ukázat to nejlepší z česko-​slovenského snowboardingu v podání našich top riderů, natočené na nejmodernější techniku. A jak asi správně předpokládáte, samozřejmě tím nemyslíme výkony na závodech nebo organizovaných akcích. Naším cílem je natočit snowboardový film, který se ctí obstojí v konkurenci desítek evropských projektů a ukáže, že i naše dvě malé zemičky mají snowboardovou scénu, ze které se rodí kreativní zabijáci. Víc vám už zatím neprozradíme, snad jen, že film ponese název NEVER TOO LATE a aktuální informace můžete průběžně sledovat na www.facebook.com/nevertoolatemovie nebo na instagramu @freeridecz. Držte nám palce.

Jak bych zhodnotil první trip Never Too Late movie? Asi tak 9/​10 a ten jeden bod jsem ubral jen kvůli tomu, že jsem si dal hned první den největší placku ve svým životě :D Park je super už teď a to ještě neni zdaleka celej, skoky jsou super, jen škoda že jsou postavený trochu šikmo k rozjezdu a musí se na ně jet zbytečně rychle. Railová část je zábavná a končí brutálním triplekinkem. Asi nejvíc mě na parku bavila shredová část u lanovky, která je super na odpočinek například po jízdě na kikrech a samozřejmě nejlepší je free WiFi skoro všude v parku :D… A o celý crew snad nemusím ani psát, ta byla nabitá jako vždy. - Miki Pajer

Absolut Park byl hned takhle ze začátku sezóny opět super připravený. Člověk si tu může najít malé railíky a skoky až po hodně gnarly rail setupy a skoky. Letošní lajna jibů mě bavila asi ze všeho nejvíce. Člověk si mohl dát 8 překážek za jízdu, ale takové typu polejam do wallridu, triplekink a spoustu dalších super zábavných věcí. Co se týče skoků, tak opět super připravený dva kousky větších rozměrů v lajne, což je na začátek sezony to nejlepší co momentálně můžete v Evropě najít. A pokud vám to stále není dost, tak si vemte skejt a můžete v klídečku poskejtit v chillzone ;-) - Dušan Kříž

Na závěr velký dík celé partě, která byla opět top - fotografovi Honzovi “Joeymu” Kaslovi za parádní fotky, Filipovi “J-​Skyovi” Jäschkemu za skvělé záběry a masáž břišáků při každý jeho hlášce, no a samozřejmě hercům - Dužhanovi Krojzovi, Mikymu Pejdžrovi, Kikinovi a Lohymu za jejich triky a odhodlání natáčet a fotit. V neposlední řadě díky českému shaperovi Absolut Parku Jetelovi, v jehož baráku jsme složili svoje fidlátka (mimochodem doporučujeme všem, kdo budou hledat ubytko - kontakt zde)… And also big thanks goes to the whole Absolut Park shapers family and mainly to Mr. Bernd Egger!

Text: Martin Večerka
Foto: Honza Kasl

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!