Hochpustertal pro světoběžníky

Trávíte neradi dovolenou na jednom místě? Tak pro vás je magické údolí Hochpustertal / Alta Pusteria v regionu Jižní Tyrolsko / Südtirol na severu Itálie. Tady lze přejíždět z areálu do areálu i během dne, podle toho, jak slunce putuje po obloze. A navíc tu mají velkou novinku: dvě lanovky propojí střediska Helm a Rotwand.

Hochpustertal /​ Alta Pusteria - to je vlastně sedm středisek, z nichž jsou nejzajímavější Helm /​ Monte Elmo, Rotwand /​ Croda Rossa, Haunold /​ Monte Baranci. Zdejší střediska nejsou velká, ohromí však svou kulisou horského masívu Drei Zinnen /​ Tre Cime i příjemným převýšením. Nejdelší tratě mají pěkných pět kilometrů, střediska cílí na rodiny s dětmi a sjezdovky končí přímo u hotelů a penzionů. Nejsou to do noci tepající centra, ale místa pro klidnou dovolenou.

Letos zde mají velkou novinku. Na konci listopadu se rozjíždí dvě nové lanovky, které propojí lyžařské areály HelmRotwand. Vzniknou tam i dvě nové sjezdovky. Staro-​nový areál nabídne pěkných 45km a počet kilometrů sjezdovek v celém údolí se zvýší na 90km.

Přes léto tu vyrostla i nová vlaková zastávka ve Vierschachu /​ Versciaco zajišťující spojení s jihotyrolskou lyžařskou jedničkou Kronplatzem. Děti lze vzít na Helmu do Children’s Almu. U vrcholové restaurace Bergstation Helm - Sexten otevírají letos poprvé dětské hřiště. Rezorty neurazí ani sportovního lyžaře a snowboardistu. Například Helm má dlouhé pohodové i sportovnější sjezdovky.

Three Peaks /​ Drei Zinnen Snow Park na Helmu
V oblasti Hochupstertal najdete i pár snowparků a přestože jsou menší, lehce a středně pokročílí freestyleři si v nim přijdou na své. Jedním z nich je Three Peaks Snow Park v areálu Helm, který je rozdelěn na dvě zóny. Jedna je vyloženě pro ty nejmenší, tedy "Kids Learn Park", kde prckové najdou tři jednoduché bedny a lajnu nízkých bouliček. Easy /​ Medium Park pak disponuje délkou kolem 450 metrů a v nejlepším stavu až 8 platforem za sebou se skoky, boxy a jiby. Park je denně upravován. 

Kids Ski Cross v Haunoldu
V areálu Baranci si na své přijdou opět děti, které tu najdou lehkou skicrossovou trať se 6 zatáčkami, 12 vlnami a 4 skoky. V Haunoldu se mimochodem jel v roce 2013Světový pohár ve skicrossu.

Shaka Snow Park v Rienze
V areálu Rienza Dobbiaco najdou milovníci freestylu 200 metrů dlouhý park, nový velký airbag se třemi odrazy od 0,5 do 2,5 metru výšky. Kromě toho se může park pochlubit i několika skoky a jibbovými překážkami.

Co tu ještě podnikat
V údolních městečcích Sexten, InnichenToblach je šest sáňkařských drah a celý Hochpustertal protínají běžkařské trasy, je jich tu na 200km, a patří k nejvyhledávanějším v celé Itálii. V Sextenu /​ Sestu mají kilometr dlouhou osvětlenou trať, kde lze běhat i večer. Děti vezměte na projížďku saněmi, které potáhnou sobi. Tu můžete zažít v lyžařském středisku Rotwand. Sobi jsou zdejší raritou, pocházejí z Finska. Lyžařským i snowboardovým požitkářům lze doporučit panoramatickou túru - Giro delle Cime. Začíná na Helmu a končí v údolí Val Grande, kde si musíte počkat na skibus jedoucí na Rotwand. Spojení není tak dokonalé jako na Sella Rondě, ovšem není zde tak rušno a výhledy na údolí Hochpustertal jsou dechberoucí. Vždyť je tu doma horský masív Drei Zinnen /​ Tre Cime, jeden ze tří symbolů Dolomit.

Kde se dobře najíst?
Dobře se najíte v každé horské hospůdce. Doporučit lze ovšem restauraci Jora ve středisku Haunold v Innichenu. Vaří tu majitel chaty Markus Holzer a mottem jejich kuchyně je, že nově a kreativně vaří tradiční jídla, a k tomu využívají produkty místních farmářů. Chatu proslavily domácí těstoviny. Jednou za čas tu pořádají "Pasta on the rocks", kdy hostům naservírují šest různých druhů těstovin. Nebo sem vyražte na „Mountain dining“ - večer pro gurmety. Dvakrát týdně se tu konají tematické večery, kdo se objedná předem, dostane degustační menu. Zajímavou degustační zastávku si můžete udělat také v Innichenu /​ San Candido na náměstí, kde je obrovská prodejna pro gurmety společnosti Senfter. Jedná se o jednoho z největších producentů jihotyrolského špeku. Ten nemá nic společného s naším špekem: je sladší než severské uzené šunky, ale voňavější než syrové šunky ze Středozemí. Proto je často používán pro přípravu jednoduchých, ale chutných pokrmů. 

Čtěte nový on-​linový magazín Dolomity: www.suedtirol.info/magazindolomity

Zaregistrujte se do soutěže a získejte šanci vyhrát sedmidenní lyžařskou dovolenou pro dva. Vítěz získá pobyt v jednom z vybraných hotelů a dva skipasy Dolomiti Superskipass.
www.suedtirol.info/soutez


Tipy na zajímavé a prověřené ubytování najdete zde:
www.suedtirol.info/hochpustertal-cz

Tento článek je reklamním sdělením.

Další zajímavé články

O víkendu proběhne Horsefeathers Sneak the Tweak na Mölltalu!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 11. května! Vidíme se tam!!!

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!